Nu är det slut skrattat på jobbet – kränkta kan ta illa upp

Eftersom jag sedan 10 år lämnat arbetslivet, så vet jag inte hur det står till i fikarummet. Kollegor är pensionärer och några av dem har redan lämnat jordelivet.

Då får man hålla till godo med mer uppdaterade. En av dem är Malin Siwe skribent på Expressen som konstaterar ”Låt inte de lättkränkta tysta skratten på jobbet” i en krönika den 1 juli, som min gamla väninna skickade, still going strong. Hon tyckte nog att jag behövde ett gott skratt, då mina gamla höftproteser bråkar, knäna protesterar och hjärtat slår för fort.

Här kommer Expressens krönika;
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/lat-inte-de-lattkrankta-tysta-skratten-pa-jobbet-/

”Har du hört talas om mood managers? Det är en ny yrkestitel, arbetsuppgiften är att vara verksamhetens glädjespridare. 
I maj skrev både Dagens Nyheter och Unionens medlemstidning Kollega om de nya fixarna. 
Humörhöjarna ordnar kakor och quiz, picknick, lekar, dekorationer och pysseltävlingar inför helger.
Det är kanske inte så absurt som det först förefaller. För om man följer fackförbundet Unionens – 685 000 medlemmar – checklistor för vad som är en ”inkluderande arbetsmiljö” är det slut på mycket av det avslappnat roliga på jobbet.

Första punkten lyder:
”Säg gärna ´alla, oavsett kön snarare än ´män och kvinnor´ eftersom alla inte identifierar sig som kvinna eller man.”
Man ska inte säga funktionshindrad, utan person med funktionsnedsättning och paus i stället för bensträckare, för någon kan sakna ben och bli sorgsen.

Framför allt ska man inte garva.

Punkt nio:
”Skratta inte med om det dras sexistiska eller könsnormativa skämt i fikarummet. Tala om att du inte uppskattar dessa. Det spelar ingen roll vilket kön skämtet handlar om eller om det finns en kollega av just det könet i rummet.”
Detta gäller förstås även anekdoter och drastiska repliker om etniskt ursprung, sexuell läggning, religion, funktionsnedsättning och ålder. 

”Ledsen medlem” med klimatångest undrar om man kan be kollegor sluta prata om sina flygresor. Unionens råd är att tala med chefen. Men far och flyg!

Att dra pappaskämt som – Vad blir man om man dricker i smyg? Hemlighetsfull – lär inte heller gå för sig.
Bara ordet pappaskämt torde vara no no. Könsnormativt så det stänker. Och det kan finnas någon närvarande som har alkoholiserade anhöriga och blir illa berörd.
Återstår att prata barn, väder och semester. Eller inte. I anslutning till klimatkonferensen i Stockholm i juni skrev Unionen på sin hemsida om signaturen ”ledsen medlem”. Hen har klimatångest och undrade om man kan be kollegorna sluta prata om sina stundande flygresor.

I stället för att kort och gott säga nej, menade Unionens rådgivare att medlemmen skulle ta upp saken med sin chef.
Annica Hedbrandt, utredare i arbetsmiljöfrågor, på Unionen tipsade om att man på jobbet kunde spela Inkludo för att få i gång ett bra samtalsklimat.
Inkludo går ut på arbetsledare och medarbetare under ett par timmar över nätet ska diskutera olika typfall. Spelet är framtaget av Prevent, som är LO, PTK och Svenskt näringslivs gemensamma organ för arbetsmiljö.

En av frågorna lyder så här:
”Din kollega Frida lever ensam. Alla andra i arbetsgruppen har barn och på rasterna är det nästan alltid prat om barn, förskola och skola. Frida sitter för det mesta tyst. Är det ett problem?”
Tydligen. Där försvann barnen som samtalsämne också. Eller så får mood managern närvara med ett stoppur och kvotera taletiden för ämnet. Och kanske förse alla som fikar med kortlekar med lämpliga saker att tala om, sådana som inte ska kränka någon. Vilka nu de skulle vara.

Självklart ska mobbning och diskriminering bekämpas på varje arbetsplats. Men att låta de mest lättkränkta avgöra vad som går för sig skapar inte ett gott samtalsklimat. Det leder till att tystnaden breder ut sig. 
De enda som tjänar på det är de lekledande konsulter, eller mood managers, som hyrs in för att skapa konstlad glädje. 

———————————————————————————————-

Så himla skönt att arbetslivet ligger långt bakom mig. Snart inkluderar jag bara min gamla katt som glädjespridare i mitt stilla pensionärsliv. Jag funderar på om syftet med Unionens förkärlek för mood managers är nya medlemmar, eller tror de att ett gott skratt skall förlänga livet för sina medlemmar? Tyvärr tror jag att korrekta skratt kan göra tvärtom.

Cornelia Dahlberg och jag konstaterade under en hastig träff för en tid sedan, där orden fick flyga fritt utan hämningar; att folk i gemen bara blir dummare och dummare, ett välgörande samtal, men definitivt inget för ett fikarum.

Rekommenderad sommarläsning!

Cornelia Dahlbergs blogg, ”Gräsrotsrevolt” finns till höger under Sociala medier, en rad kända och samhällskritiska bloggar, som kontinuerligt uppdateras.
https://corneliadahlberg.wordpress.com/

3 tankar kring ”Nu är det slut skrattat på jobbet – kränkta kan ta illa upp

  1. Man gör allt för att hålla kaoset igång när man ”bussar” folket mot varandra. Är det för att VI ska glömma de ”skitiga” politiker som styr Sverige till stupet. Dessutom är de inte valda av folket. Därmed borde det svenska folket även rösta på vilka politiker som får ges tillträde till Riksdagen, om partiet kommer över spärren. Då kanske DE kan avskaffa ”elefantkyrkogården” innan den sprängs!

  2. Det elakaste och roligaste jag hört på länge är att en del kallar damfotboll för kosläpp…
    Inget för fikarummet tydligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *