Tystnad råder om gisslan och vapenvila i Gaza och oro finns i hela Europa

Från att ha varit ett diplomatiskt hatobjekt har Egypten som freds­förhandlare hamnat i diplomatisk värme under Gazakriget. Men nya uppgifter indikerar en frostigare relation till Israel. ”Det är egendomligt tyst om vapenvila och gisslan”.. säger en expert. https://www.svd.se/a/kwJ116/egypten-som-fredsmaklare-skakar-nar-konflikten-med-israel-vaxer

Medan omvärldens fördömanden ökar så ökar också Netanyahu Israels offensiv nu mot Rafah, där många palestinier inte längre orkar eller har någonstans att fly. Nästan allt saknas, el, mat, mediciner, sjukvård när transportvägar in är blockerade.

Storpolitik får Egyptens roll som fredsmäklare att skaka. Sydafrika kräver att Israel fälls för folkmord i Gaza och nu har landet fått stöd av ledningen i Kairo.

Innan terrorn från Hamas skedde den 7 okt hade Joe Biden veknat och åter öppnat plånboken mot Egypten, som tidigare varit stängd pga av brott mot mänskliga rättigheter.

Vem tar vem pågår i hela Mellanöstern.

Qatar har sin naturgas, Saudiarabien sin olja, Erdogan i Turkiet vill ha en ledande roll som både medlare och kritiker mot Israel/USA och till råga på allt har Egypten även problem på hemmaplan med terror på Sinaihalvön genom sunnimuslimska Muslimska brödraskapet, som sägs finansieras av Qatar och Turkiet.

USA önskar givetvis att Israels och Saudiarabiens samarbete skall vidareutvecklas och inte avvecklas i denna häxkittel av skiftande lojaliteter, efter deras misslyckade krigsinsatser i Mellanöstern. Världspolisen vilar inte på hanen.

Nu har det mäktiga arabförbundet satt ner foten och kräver ett omedelbart eld upphör med FN:s styrkor som övervakare. I ett laddat utspel föreslår Arabförbundet Palestinska myndigheten och PLO som framtida ledare för Gaza i stället för Hamas. https://www.svd.se/a/KM3Ae5/arabforbundet-vander-hamas-ryggen

Kanske fredsförhandlingar kan komma igång om USA och Arabförbundet intar nya positioner?

I pågående krig mellan Ukraina (USA/väst) och Ryssland (Kina/öst) är det tydligare vem som tar vem.

Trots att korruptionsrekorden i Ukraina nu nått ända fram till Pentagon så fortsätter EU:s gamla och blivande parlamentariker att rabbla att vi måste rädda demokratin i Europa. Vilket innebär krigsindustrin med Wallenberg, landets dörrmatta till USA och deras egna förmåner med höga löner.

Xi Jinping vänder inte Ryssland ryggen, som var förhoppningen från Europas ledare, när XI nyligen var på besök, även om statsmedia vinklat reportagen med frågetecken till västs fördel. https://www.svd.se/a/8qmKzW/putin-vill-fa-med-sig-kina-bakom-fasaden-finns-fragetecken

Den som propagerar för fredsförhandlingar i Ukraina och säger sanningen att Nato medlemskap som riskerar att leda till ett tredje världskrig, lever mycket farligt. Det gjorde Slovakiens premiärminister Robert Fico som nu kämpar för sitt liv efter svåra skottskador i buken. Skytten beskriver statsmedia som en ensam galning, en 71-årig man som agerade på egen hand men som var politiskt motiverad.

Fred är absolut tabu för krigsentusiasterna inom EU, nu vill de hjälpa Zelensky att jaga hem unga män till skyttegravarna som flytt till Europa.

Varför inte denna hjälpsamhet till Mena länder av unga män som flytt till Europa?

De kanske ännu betraktas som barn med en nalle i sängen eller tillsammans med hjälpsam feminist som specialiserat sig på närhetsterapi?

Slovakien är precis som Georgien mycket politiskt splittrat mellan vänsterliberaler och nationens värnare, dvs. högerextremister enligt statsmedia, precis som i Europa. Där framgångarna för Marine Le Pen och AFD måste stoppas och i USA gäller samma för Donald Trump.

Beträffande Georgien, så beklagar statsmedia att landet väljer en väg bort från EU, efter att landets parlamentet godkände ”agentlagen”. Vilket innebär begränsningar av finansiellt stöd från främmande makt till civilsamhällets organisationer. https://www.svd.se/a/QMoqxq/georgien-har-valt-en-vag-bort-fran-europa

Rädsla finns att agenter kan bedriva infiltration och starta färgrevolutioner.
Oron är mycket stor inför EU valet att Viktor Orbán i Ungern får fler efterföljare.

Kan någon ge mig tips om vad jag skall rösta på!

Eller är en blank röstsedel det bästa?

Bild från jmm.nu

9 tankar kring ”Tystnad råder om gisslan och vapenvila i Gaza och oro finns i hela Europa

  1. ”Den som propagerar för fredsförhandlingar i Ukraina och säger sanningen att Nato medlemskap som riskerar att leda till ett tredje världskrig, lever mycket farligt”.
    Hoppas att Slovakiens premiärminister Robert Fico överlever.

    Då kan våra ”buksvin” till Riksdagspolitiker andas ut från inkommande ”politiska” angrepp. Tyvärr har man glömt att den inhemska ilskan kan vara den som står framför er dörr istället. Era påhittade ledband kan inte hålla hur länge som helst. Det är bara att minnas de politiska ”Högdjuren” och vad de kommit över till sig själva, på den svenska befolkningens kostnad! Genom alla åren! Hur äcklig själ måste man ha, för att kunna bli en uppskattad sliskig roffande ”toppolitiker”, Kristersson?

  2. En Folkomröstning om SWEXIT, vore inte helt fel. Trotts allt är det inte
    ”det EU-medlemskap vi röstade om 1994 var något helt annat än det vi ser idag. Vi röstade för ökad handel och att alla länder gemensamt skulle bidra till ett bättre Europa. Så blev det inte”.
    Det skulle inte heller bildas en militärarmé o.s.v.
    Nå, är det bättre för Sverige att vara med i EU eller inte?

    https://www.ulfstrom.se/swexitpartiet.html

  3. Från en bloggföljare
    ”Jag tänkte bara säga att man kan skicka efter valsedlar från AfS om man
    är intresserad. De kommer förmodligen inte att finnas i vallokalerna. Jag
    känner att vi måste få bort de politiker vi har och komma ur EU.”

  4. AfS eller inte alls, det är min syn på EU. Att rösta, även blankt, är att sanktionera systemet. Att inte rösta alls, är antingen likgiltighet eller ett aktivt underkännande av systemet som sådant (det förra oansvarig underlåtenhet, det senare ett aktivt ställningstagande).

  5. EU folket verkar vara ha ”tjuvstartat”!

    Idag (lördag) ringde det på min dörr 11:00. Det var sossarna i orange t-shirt som ville prata om EU valet! Jag bor hos Öbo (Örebro bostäder) som har över 22 500 lägenheter.

    Till SAK: För att komma in i trapphuset måste du ha nyckel eller en ”bricka”.
    Då undrar man om bostadsbolaget Öbo ”lånat” ut huvudnycklar, huvudbrickor, låskoder eller vad?
    Inser inte Öbo att sossarna stör de boende, på lördag förmiddag!
    Samarbetet mellan sossarna och Öbo verkar vara specifikt eller kommer alla övriga lokala partier också ges tillträde till Öbo:s fastighetsbestånd?
    Kan inte tänka mig att det kommer bli någon positiv effekt utav dessa oannonserade politiska ”helgbesök”.
    Snarare tvärtom! Sossarna har en hel del att förklara för de övriga lokala partierna på grund av att man utnyttjar Öbo!
    Som är ett kommunalt ägt bolag! Har man inte då passerat en gräns gentemot de övriga lokala partierna eller inte? Det kanske till och med klassas som ”ofredande” mot Öbo:s hyresgäster!

    1. Du får vara glad att inte utvalda ur deras valboskap får tillträde till Öbo:s lägenheter. men det kanske kommer i valspurten.

Kommentarer är stängda.