Vi behöver det mer än någonsin i detta samhällsmörker och kom ihåg att det heter GOD JUL och inte God helg, som Uppsala universitet har infört för att inte såra några muslimer. Med sin korrekta spade gräver akademin sin egen grav.
Kom ihåg hur sårande muslimers främsta högtid eid al-fitr, efter deras fasteperiod, kan uppfattas av värdlandets kristna, men då hörs inte ett pip från de oförbätterligt korrekta.
Att värna våra traditioner och vår religion blir allt viktigare, när makthavarna sviker. Våra kristna högtider skall uppmärksammas oavsett tro. Om alla traditioner skall sopas bort finns inget att integrera till, men det är precis vad den globala eliten vill.
När kristna firar jul i slutet av december månad är det enligt traditionen för att Jesus föddes under natten mellan den 24 och 25 december, men ingenstans i bibeln står att Jesus föddes i december, hans födelsedag är okänd.
Att julen ändå firas i slutet av december beror troligtvis på att romarna under förkristen tid firade midvinterfesten den 25 december.
På många sätt påminde romarnas fest om den högtid vikingarna firade i slutet av december.
Benämningen ”jul” är förvillande lik den hedniska, nordiska festen ”jól”, som var ett firande vid vintersolståndet. Skandinaverna firade då att ljuset var på väg tillbaka (Illustrerad Vetenskap).
Av tradition så är Lukasevangeliet 2:1-20 det mest lästa i våra kyrkor på juldagens morgon.
”Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade som väntade sitt barn.
Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.
I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:
”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.”
När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.”
Vi måste själva skydda vår egen religion, kristendomen, som kyrkan inte gör. Förföljda, torterade och mördade kristna världen över är en skam för västvärlden och inte minst för vår egen vänster ockuperade kyrka. Kanske att den nya ärkebiskopen lämnar valspråket från den gamla med Allahu Akbar!
Jared Taylor (American Renaissance) om den kristna julen, den hedniska yule och den romerska saturnalia:
https://www.bitchute.com/video/wZufWIhsiI7w/
Desamma.
Här i Kina firar vi inte julen, i alla fall inte officiellt, vilket folk tar igen med råge både på Nyåret och Vårfestivalen. Däremot firar handlarna den, med både massa tomtar, julgranar pynt och mördande reklam, det gäller att sälja presenter och handlarna har gått fram så hårt med försäljningen att myndigheterna har bett att dom dämpar sig. Folk i Kina är ungefär lika religiösa som moderna svenskar, religion – trevligt att ha, bara praktiserar när andan faller på, men inte dyrkar. Det anses inte konstigt att till exempel både buddister och muslimer har kyrkbröllop. 75% praktiserar olika traditionella folkreligioner, 16% Buddism, 8% Taoism, 2.5% Protestantism, 0.5% Islam och 0.4% är katoliker. Det blir över 100% och det stämmer. Många praktiserar mer än en religion, vilket är detsamma som i Japan. Julkort skickar man, men på WeChat, uppfinningen från 1870 som kallas telefonen har Kina nästan övergett. Det är på WeChat allt händer, samtal, röst, bild och video meddelanden, man handlar, betalar, skickar räkningar, får skattekvitton, hittar och hyr delningsbilar, köper biljetter, får nyheter och debatterar.
Man äter faktiskt ofta ”julmiddag” på julafton i Kina, med det kallas inte julmiddag. Det är en familjesammankomst, men maten är liknande som svensk julmiddag. I Kina missar man aldrig ett bra tillfälle att fira något. Det finns så mycket att fira, festivaler, legender, händelser osv, att man kan köpa speciella kalenders som påminner om dagar att fira, om man vill.
Lite exempel.
—Nyårsdagen 元旦节 (yuán dàn jié)
—Vårfestivalen, Kinesiska nyåret 春节 (chūn jié) 7 dagar i januari och februari, jordbruket började. Varje dag har en särskild festival i två veckor. Det regleras av månkalendern, månens faser.
—Lyktornas festival 元宵节 (yuánxiāo jié) en dag i januari eller februari
—Kvinnodagen 妇女节 (fù nǚ jié) Halvdag 8 mars
—Qingming Festival 清明节 (qīng míng jié) Man går och hälsar på avlidna förfäder
—Första maj 五一劳动节 (wǔ yī láo dòng jié)
—Drakbåtsfestivalen 端午节 (duān wǔ jié), i maj, till minne av när man försökte rädda poeten Qu Yuan som dränkte sig i förtvivlan
—Dubble 7 festivalen eller Valintines day 七夕节 (qī xī jié) sjunde juli efter en legend
—Spökfestivalen 节 (Guǐ jié) juli, Zhongyuan Festival”, 中元节 Zhōng yuán jié eller Yulan Festival 盂兰节, Yú lán jié, som har rötter i Taoismen.
—Höstfestivalen, 中秋节 (zhōng qiū jié) Mid-Autumn Day, från början skördefesten. September.
—Nationaldagen, eller snarare veckan. 国庆节 (guó qìng jié) Folkrepubliken grundades.
–Dubble nio festvalen, 重阳节 (chóngyáng jié) eller Chongyang Festival, äldredagen
Sedan finns det en lång radda av andra tillfällen, som julafton, juldagen, nyårsafton, barmens dag (som aldrig glöms bort av lättförklarliga skäl), männens dag (som alltid glöms bort), det finns till och med en Covid dag för offren från Covid, 4 april. Fjärde dagen i fjärde månaden, fyra låter lika ordet dö på kinesiska. 死 uttalas ”si” (dö), 四 som också uttalas ”si” (fyra).
Det finns ändlösa legender skapade över många tusen år. Som Vargen från Chongshan,
https://mychinaway.wordpress.com/2020/04/27/den-svenska-vargen-fran-zhongshan/
https://sv.xcv.wiki/wiki/The_Wolf_of_Zhongshan
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wolf_of_Zhongshan
Sun Wukong – Apkungen, Chang’e och Hou Yi, Jade kaninen, Vävarflickan och ko-herden, Den vita ormen, Draken (Draken är en god varelse i kinesisk mytologi, som beskyddar och betyder lycka), Pangu skapar världen, Nian (https://en.wikipedia.org/wiki/Nian) eller Qilin, den lilla draken som beskyddar de goda, och dödar de onda. Dumme 90-årige Yukong som flyttade på berget, Jade kejsaren, De åtta odödliga, Meng Jiang och Qi Liang, när en kvinnas tårar fällde kinesiska muren.
Kina har haft fler tusen år på sig att skapa legender, så det finns en hel del.
Tack för nyttig information om Kinas högtider och firandet!
Det samma till dig Harriet !