Sjunkande resultat och ökad ojämlikhet blev resultatet, när skolan hamnade på börsen, men det hindrar inte politiker att fortsätta med vården, för i deras nyliberala anda, så löser marknaden allt, dvs. för riskkapitalbolagens ägare.
Var risken med börsnoterade skattefinansierade företag finns, begriper jag inte. Troligen inte politikerna heller.
Företag med digital vård, för främst friska med lätta symptom växer som svampar ur jorden, vilket ökar risken för överdiagnosticering, överbehandling och undanträngningseffekter.
Carema, som sedan Capio tog över, Kry, Min Doktor, Doktor 24, Doktor.se är numera välkända namn.
”Ska stora bolag få ta över primärvården” frågar sig allmänläkare på SvD debatt den 20 oktober.
”Vi ser nu en utveckling där beslut om vinstmaximering och aktieutdelningar kan bli styrande i primärvården, och avgörande beslut fattas i bolagsstyrelser snarare än i politiska och professionella sammanhang…//….Det kan i sin tur leda till en ökad sjukvårdskonsumtion och förvärrade problem med överdiagnostik och överbehandling, som på sikt kan knäcka vården ekonomiskt med onödiga och ibland skadliga åtgärder. Prioriteringar som styrs av ekonomisk vinst orsakar dessutom undanträngningseffekter. De aktuella statliga utredningarna om nära vård syftar till en omställning av vården, men berör inte alls dessa frågor.
Socialdemokraternas gamla vision om ökad jämlikhet och rättvisa har tack vare rörelsens vurm för nyliberalismens mantra att marknaden löser allt, gått över i sin motsats.
Källa
https://www.svd.se/ska-stora-bolag-fa-ta-over-primarvarden
Girigheten och lättjan tar aldrig semester. Värst är stora delar av det vänsterliberala byket. Socialkonservativa är mer måttfulla. Riktiga konskvensanalyser för skattebetalarna behövs.