Olagligt eller oetiskt är frågan?

 Uppdrag Gransknings stora avslöjande
Först tänkte jag att något världsomvälvande hänt, när Uppdrag Granskning knuffade ut ”Babel” från bästa sändningstid i söndagens SVT2 sändning, den 5/11.
På sociala medier dagarna innan byggdes stämningen upp med att Uppdrag Granskning sänder extra på söndag. Det här vill Ni inte missa stod det.
Efter sändningen tyckte nog många inklusive jag själv att vi borde ha gjort det.

Paradisskandal efter Panama
Skandalen med penningtvätt i Panama har ersatts av Paradisen, där journalister i ett västligt nätverk leker Sherlock Holmes. Visst, de avslöjar brevlådeföretag, penningtvätt och allsköns skattefiffel från näringslivets höjdare, men sedan händer ingenting.
För hur skall det kunna göra det, när höga politiker är lika involverade i denna ljusskygga verksamhet, som i Sverige omfattar ca 2000 välbeställda.
Upprörande är att 43 miljarder varje år därmed undanhålls i skatt, men flertalet av transaktionerna med lagren av brevlådeföretag och Offshore sektorns kreativitet är ju oftast legal skatteflykt med välkända kryphål för politikerna, som nu spelar upprörda.

Trumps USA i skottgluggen
Stor uppmärksamhet ägnades åt USA:s handelsminister Wilbur Ross gashandel med Ryssland, där Putins svärson tjänade storkovan genom rederiet ”Navigator” tillsammans med de ”Grå Oligarkerna” som står Putin närmast. Allt under bolagsnamnet ”Sibur”, som Ross hävdar aldrig stått på sanktionslistan.

Tyvärr är inte Rysslands makthavare ensamma om att belöna de sina. Detta belöningssystem äger rum lika frekvent här hemma, med utnämningar och uppdrag för poster där kompetens saknas, men där lojalitet finns i övermått. Tomas Boströms missade landshövdingspost, är väl en liten miss i regeringens arbete.

Enligt en hög uppsatt Obama vän hängde nu handelsministern lös, då Ross själv brutit mot sanktionerna mot Ryssland, efter deras insats eller angrepp (beroende på ingångsdörr) på Krim. Sanktioner är endast alibi för politikers handlingskraft, men ger föga verkan på sikt, mer än att medborgare får betala dyrt.

Sammanträffande?
Konstigt hur DN och SVT med extrainsatt Uppdrag Granskning och i Agenda samma söndag lyckades få strålkastarljuset att samtidigt riktas mot den avskydde Donald Trump.
Efter 10 sidors läsning i DN om föraktet över alla presidentens utspel, blev jag mycket trött. Journalisternas ringaktning hade nu fått en ny målgrupp.
Nu var det miljonärerna i Floridas Palm Beach, som var ”bad guys” inte Hillary Clintons ”desorable people” dvs. beklagansvärda och eländiga dumskallar i mellan västern. Nu kröp det fram att 2/3 av Trumps väljarkår bestod av välbeställda amerikaner och inte av det föraktfulla uttrycket ”white trash.”

Olagligt eller oetiskt?
Jag tyckte Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv, håll i Er nu, svarade bra
på  journalistens indignerade frågor i Uppdrag Granskning.
Varför skall jag betala mer skatt, än jag behöver?
Många av oss ställer nog samma fråga. Skillnaden är bara att den vanlige löntagaren har små avdragsmöjligheter och fattigpensionärerna har inga, därför nitas de till ordentligt med extraskatt. Pensionärer har heller ingen strejkrätt, vilket gör dem till lockande skatteobjekt.

Mager pension
Kanske Refuges Welcome kraften hos dagens unga skulle dämpas en smula om de insåg vilket liv som väntar med 40 % av lönen i pension? Pensionsgruppens arbete lär nog ta tid, hur de skall krångla fram vettiga pensioner, som går att leva på utan besök till soppkök, begriper jag inte.
När inflödet av invandrare och anhöriga till de gamla bara fortsätter och försörjningsbördan ökar.
Tänk att kunna få allt Gratis under hela livet, utan att bidra med en krona, då är det inte konstigt att migranter hoppar i en rankig gummiflotte för färd över Medelhavet mot landet där inga krav på  anpassning får ställas.

9 tankar kring ”Olagligt eller oetiskt är frågan?

  1. Harriet
    Glasklart.
    PK pressens kampanjer sveper över hela Västeuropa slag i slag.
    Varje skandal i regeringen följs omgående av moteld från public service och gammelmedia.
    Samma sak vid terrorbrott, allt för att villa bort tanke och blick.
    Helt enkelt en form av hjärntvätt.

  2. Liknande program kördes på BBC för bara ett par dagar sen:
    http://www.bbc.co.uk/news/uk-41876942

    Sverige och Storbritannien har alltså kört liknande TV-satsningar ungefär samtidigt (Panorama och Uppdrag Granskning).

    Några fler länder som har kört samma programkoncept ungefär samtidigt? Tyskland, Frankrike…?

    1. Vad tror Du(signaturen ”Ron”)var anledningen?
      Är det att flytta fokus från invandringens alltmer uppmärksammade problem, som nu drabbar allt fler Svenssons?
      Tycker mig se samma avledande förlopp som i #metoo kampanjen, där kulturelitens kvinnor snyftar över det som hänt för 10-20 år sedan från subjektiva minnen.

      1. För mig verkar det bara som om vissa statsmakter i Väst har fått smak på maktutövande för maktens egen skull. Sverige är förstås ”bäst i klassen” som vanligt … 😉

        Detaljstyrningen av människors liv har blivit mer omfattande även i Storbritannien de senaste 10 åren. Vissa saker tyder på att det är systematiskt. Europa blir då lite mindre fritt för varje dag som går.

        TV-program på samma tema och sändning samtidigt i flera länder kan tyda på samarbete över gränserna vad gäller ”propaganda-TV”.

        Det KAN förstås vara en ren slump … vilket är anledningen till att jag undrade om någon bloggläsare i t.ex. Tyskland eller Frankrike har sett något liknande nyligen.

      2. Problemet i stort är enligt mig att invandring främst inte drabbar sk svenssons. Globalisering drabbar på ett märkligt sätt hit tills har Sverige kommit relativt lindrigt undan men vänta bara till en internationell lågkonjunktur kommer som Buffet skrev …. när det blir lågvatten ser man vilka som badar nakna

      3. helt korrekt uppfattat, en PK-cirkus utan dess like och alla godhetsknarkare hänger på, ett bra och fint komplement till de in i bomben uttjatade donaldshatet som fyller halva nyhetsflödet och även där finner många tröst att få vräka ur sig
        hörde nån i helgen om han som tog med hunden från sydamerika till Sverige för han ville känna positiva vibbar nu sen det blev Trump i USA, man kräks nästan ,,

  3. Politikers oförmåga att skapa tydliga regler som inte kan kringgås (förvisso inte lätt), gör att de med medias hjälp försöker pådyvla befolkningen moraliska krav att betala mer skatt än vad lagarna föreskriver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *