Assistansboja för hjälp till behövande?

Gästkrönikör Jan Ivarsson, politiskt obunden.

Han kommer här med ett kontroversiellt, men intressant förslag, assistentboja!  Kanske en vidareutveckling av dagens trygghetslarm. En  boja/larm som kunde registrera önskad rörelseradie hos till exempel dementa personer. Ännu mer intressant vore om man kunde utveckla det till kontroll av utförarens tjänster och assiststansbolag.

”Justitieminister Morgan Johansson har sagt att det måste till en storstädning bland assistansbolag för att minska missbruk.

Det är på tiden. Missbruk av olika typer brukar få pågå något årtionde innan politiker får upp ögonen och lotsar nya bestämmelser genom byråkratin fram till genomförbara beslut. Bara beslut som gynnar invandring kan tas fram på kort tid.

Nu har det gått något årtionde sedan Bengt Westerberg (L) uppfann  miljardverksamheten som ledde till avveckling av boenden med personal, för personer med behov av ständig tillsyn. Av någon anledning erbjuds våra gamla inte denna vårdform. De får klara sig med tillsyn i grupp.

Låt oss hjälpa ministern med förslag.

Ett är att den hjälpbehövande förses med en assistansboja som rapporterar förflyttning. Myndighetspersonal kan vid regelbundna besök flytta bojan till annan plats på kroppen om bäraren på så sätt blir mer bekväm men ny placering. 

Förslaget kommer förmodligen orsaka snyftartiklar om att bojor är integritetskränkande. Med tanke på alla miljoner som står på spel kan kanske bojorna kanske utvecklas till små apparater som kan opereras in i kroppen likt pacemakers eller rent av bli små rfid-chips som på affärernas varor för stöldskydd och för att identifiera husdjur (usch, vilken hemsk liknelse tänker några).

Verkligheten kan vara grym.

Själv skulle jag inte ha något mot att få en manick som håller koll på mig om jag blir (mer) senil och behöver ständig tillsyn.

Ett lite djärvare förslag är att de som utövar assistans förses med liknande utrustning, men det skulle inte harmoniera med annan hantering i rättsområdet. När någon är hotad brukar denne erbjudas skyddat boendet istället för att den som hotar låses in”.

Fakta: Demenssjukdomar

160.000 människor i Sverige lider av en demenssjukdom. 10.000 av dem är under 65 år. Tillsammans med anhöriga och närstående berörs närmare 1 miljon människor. Man räknar med att cirka 25.000 personer insjuknar varje år. Enligt Socialstyrelsen kommer så många som 270.000 personer att vara drabbade av en demenssjukdom år 2030.  http://www.demensforbundet.se/sv/om-demens/demenssjukdomar/

 

 

2 tankar kring ”Assistansboja för hjälp till behövande?

  1. För några år sedan sas att vi hade ett tjugotal, jag tror 23, demenssjukdomar. Av dessa var bara en behandlingsbar: Alzheimers sjukdom. Mot den fanns det bromsmedicin. Men efter ett år var den utan verkan, sa läkarna på min ort.

    Det forskas dock ständigt på denna gräsliga sjukdom. Men framstegen är små. Det verkar hittills vara mest inom omhändertagandet som det görs förbättringar.

    Det finns en folkrörelse för drabbade och deras anhöriga: Demensförbundet (sökord). I motsats till vissa andra förbund tar DF inte emot gåvor från läkemedelsindustrin. En del av medlemsavgifterna går till stöd åt forskningen.

  2. Demenssjukdom är väl en grupp av sjukdomar en del allvarligare än andra lite som cancer är en grupp eller är jag helt ute och cyklar? En del av dessa sjukdomar med sämre prognos än andra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *