”Smartare än hjärnan, SVT1 7/4. AI och kärlek. För första gången i människans historia har vi skapat något som är smartare än oss själva; AI. Psykiatrikern och författaren Anders Hansen träffar ledande experter för att ta reda på hur vi och våra hjärnor påverkas av AI och hur det påverkar våra relationer. 21-åriga Denise berättar om hur hon blivit förälskad i sin AI-bot. Producerat år 2025″
Slutsatsen från Anders Hansen och experter var att AI kan både foga samman och dra isär människor. Numera finner många kärleken via dejting appar, men svajpandet går fort, för det kan ju finnas något bättre än det som syns på bilden. Äktenskap från dejtingpar är mindre hållbara än om man träffas på sedvanliga sätt, på jobbet, fester, krogen, fritid etc. enligt studier.
Kommande program tar upp nyttan med AI inom olika områden, där jag ser förbättrad diagnostik inom vården som stor framgång. Där AI till exempel kan analysera prover, rtg bilder mer noggrant än vad en mänsklig hjärna kan.
Men AI kan också bli stormakters propagandacentrum. Utländska artificiella intelligenssystem driver på västerländska ideologiska berättelser och kan fungera som kraftfulla propaganda- och censurverktyg, har Valery Fadeyev, chef för det ryska rådet för mänskliga rättigheter, sagt.
Från https://www.globalpolitics.se/ar-ai-ett-politiskt-vapen-for-vast/?jetpack_skip_subscription_popup
Jag måste ofta ta hjälp av Wikipedia och Google, men märker alltmer att fakta är vinklade till etablissemangets fördel.
En krönika om ”Ensamhet och Tristess” i Swebbtv av K-O Arnstberg fångade också mitt intresse.
Inledning: ”Människan är ett flockdjur. Över hela världen, i olika kulturer och klimat, är människor tillsammans under nästan alla sina vakna stunder. Gruppen behövs för att skaffa och dela mat, för att avvärja eventuella attacker och för att ta hand om sjuka eller skadade. Ensamheten utgjorde ett hot i sig själv….”
Med A1 finns risk att människan blir ett ensamdjur och efter hand tappar den sociala kompetensen. Utbudet är för stort för att kunna hanteras. Men att ha över 100 vänner på Facebook är ingen garanti mot ensamhet, snarare kan 2-3 riktiga vänner betyda mer för välmående och livskvalité.
I den isländska sagan om Havamal står det att människa är människans möte. Att betyda något för andra och få uppmärksamhet tillbaka är en mänsklig strävan i hela världen.
Att behålla människors uppmärksamhet brottas vi med både i den lilla och stora världen vilket är reklamvärldens och tech bolagens huvudvärk. Så här skriver K-O Arnstberg:
”…Hur behåller man någons uppmärksamhet när man väl har fångat den? Varenda politisk kampanj, lärare, militär, medieföretag, säljare, teknikföretag och annonsör brottas med den här frågan. De kallar det för att nå igenom bruset. Människor med gåvan att inte bara fånga utan också behålla uppmärksamheten skapar både världshistoria och världshistoriska förmögenheter….”
I litteraturen trängs författare, poeter, filosofer och vetenskapsmän om livets glädje och sorg från födelse till död.
Där jag har fastnat för poeten Tomas Tranströmers välgörande ord, från det lilla vardagliga ut till den stora ogripbara i existensen. Han har med sina dikter fångat människors uppmärksamhet i många länder, som är få förunnat. Hans enkla liknelser/metaforer är mästerliga.
Han kan med några få, enkla ord som ”Vi är på en fest som inte älskar oss…” ge oss igenkännandets glädje över att inte vara ensamma i livets mysterium.
Vart AI:s ettor och nollor skall leda och omforma oss är den stora frågan? Kan de bli smartare är hjärnans neurala nätverk?
Kommer framtidens artificiella neurala nätverk i datorn och mobilen samverka för att lösa ett problem? Problem för vem/vilka?
Minns en kvinna mitt i livet som efter en upprepad stroke med stora funktionsbortfall som sa ”..trots att det ofta är rätt otrevligt att leva, så är det ändå en stor nåd, att jag fått leva omigen, är ju som en benådning..”
Men i framtiden kan denna upplevda benådning vara bortsopad. Gamla och funktionshindrade är enbart tärande och skall elimineras. Än så länge har icke arbetsdugliga migranter med Koranen under armen en roll att spela som söndrare av landet. De håller dessutom bidragsindustrin igång och banar väg för politikers internationella karriär.
Bild från trainingjournal.com

Karl Olov Arnstberg är en verklig tillgång. KOA var/är forskare inom etnicitet, folkslag, kulturer.
Den som vill hålla sig uppdaterad på dessa områden tipsas om KOA:s flitiga inlägg på Swebbtv.
Där möter vi också Lars Bern, som är beläst på allt, från vaccinerna till krigen: http://www.swebbtv.se
Den som vill ta del av fördjupningar inom andra ”heta” områden tipsas även om Arne Weintz
på webbtidningen Frihetsnytt, http://www.frihetsnytt.se
För att inte tala om kronan på verket: Harriets blogg!
Tack för värmande ord som jag delar med mig av till dess ”fördjupningsherrar” vars kunskaper vida överglänser mina och som jag ofta återger och reflekterar över.
AI både och !? Läste nyss en bok av Hariri om AI . Handlade om informationsflödet från stenåldern till nutid med AI .
Jag blir lite skrämd av bokens innehåll om just AI . Jag är inte så hemma på datorer och dess möjligheter vilket kan vara en orsak till min avoga inställning .
Kommunicera via maskiner ?
Låta maskiner styra ?
Jag ställer frågan, är det värdigt människan?
Jag ställer frågan, är människan på avveckling?
Jag tror inte det, den genuina människan överlever maskinen.
En maskin kan programmeras till vad som helst sägs det ? Men kan den programmeras till den äkta känslan?
Känslan man har med sig från den egna begynnelsen?
Alla ens egna upplevelser och förnimmelser?
Kärleken till sin älskade, ömheten, beröringen, värmen, en gemensam blick, måltiden tillsammans, samma regnväder och samma solsken? Känslor för våra barn?
Min vedspis som sprakar sprakar bara som jag hör den och det ? Mitt landskap med naturen, vilken maskin kan göra det ?
Osv i all oändlighet?
Mvh Sjöström
Tack för din fina beskrivning av våra äkta känslor, som en robot (ännu) inte kan förmedla trovärdigt. Det blir mer som politikers ja-sägare, utan genuin känsla
Från bokus.com kommer denna sammanfattning av boken ”Nexus” som du tipsade om av historikern och författaren Yuval Noah Harari. Han ger två dystopiska framtidsscenarier – där AI har makten!
”Världen står inför en ekologisk kollaps, mängden desinformation ökar, och vi kastar oss huvudstupa in i AI-ålderns nya informationsnätverk som hotar att förinta oss. Om vi är så kloka – hur kan vi vara så självdestruktiva? I Nexus skildrar Yuval Noah Harari hur informationsflöden har skapat vår värld och oss själva.”