Presidentkandidat i USA- ett farligt jobb och frågor utan svar

Nu råder vilda spekulationer om vad/vilka som låg bakom mordförsöket på Trump natten till söndag den 14 svensk tid.

  • Var det en ensam galning?
  • Hur kunde mannen som sköt missa?
  • Hur kunde han ens ligga på ett tak inom skjut-avstånd från Trump utan att bli upptäckt?
  • Varför sköt inte Secret service honom innan han hann avlossa flera skott?
  • CIA med den djupa staten på order av krigsindustrins oligarker?
  • Demokraterna? Då republikanerna inte skulle hinna vaska fram en lika framgångsrik kandidat
  • Republikanerna själva med en falsk flagg-operation för att ge Trump martyr status?
  • Zelensskys agenter från i Ukraina? Trump skrämsel om fred på 24 timmar
  • Eller Putin som är van att stå i skottgluggen?

Olika teorier, men inget klart svar.

”Republikanska politiker anklagade på söndagen departementet för inrikes säkerhet, DHS, för att upprepade gånger ha sagt nej till begäran om förstärkt livvaktsskydd för Donald Trump…” Kvartal den 15 juli.

Det alla är överens om är att vapen är en del av USA:s historia.

SvD gör en sammanställning över presidenter som har mördats eller utsattas för mordförsök. Listan blir mycket lång.

Ikonisk är nog bilden på mordet på president John F Kennedy som träffades av två skott I Dallas 1963. På bilden sträcker sig Jacqueline Kennedy efter säkerhetsvakten som är på väg upp i bilen. Foto: Pressens Bild/TT från artikeln i SvD.

”Mordförsök mot presidenter och presidentkandidater är en del av den amerikanska historien. Både Obama, Trump och Biden har utsatts – men det är nu mer än 60 år sedan en president mördades….Sedan USA:s självständighetsförklaring 1776 har fyra presidenter mördats – Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley och John F Kennedy. Men betydligt fler presidentkandidater har alltså utsatts för mordförsök…” https://www.svd.se/a/dRRmVj/mordforsok-mot-amerikanska-presidenter-genom-tiderna

Dagens och morgondagens ikoniska bild är Trumps knutna näve med orden fight, fight, fight. Där Nya Dagbladet gör en klockren analys om knutna nävar. https://nyadagbladet.se/utrikes/efter-skotten-mot-donald-trump-ar-den-knutna-naven-plotsligt-en-kalla-till-oro/

”…Det är inte helt enkelt att hänga med i resonemanget och förstå varför den knutna näven, som historiskt symboliserat motstånd och kamp mot förtryck, nu plötsligt uppfattas som problematisk och en symbol som riskerar att ”utnyttjas” för politiska syften…”

Oron är självklart störst från vänstern med Aftonbladet och DN i täten

Bilden från länken som åter publicerat den från Foto AP/Gene Puskar

Att Donald Trump anlände till republikanernas partikonvent redan dagen efter mordförsöket, gillar amerikaner, en tuff fighter som slåss för sitt land och inte låter sig skrämmas. Att Trump kommer att utses som republikanernas presidentkandidat är dock alla överens om, mer spännande är vem han själv utser till vice president.

Många besökare anser att saken är klar, för nu kommer många Trump tvivlare att rösta på honom. Att Trump lever farligt både före och efter den 5 november står klart för alla. https://www.svd.se/a/nyyQrx/svd-s-team-pa-plats-infor-republikanernas-konvent?

7 tankar kring ”Presidentkandidat i USA- ett farligt jobb och frågor utan svar

  1. ”Hur kunde mannen som sköt missa”?
    En teori:
    Då en polis dök upp bakom honom som gick ned när han blev hotad av skytten. Det skapade troligtvis en stressituation som medförde att skytten tappade koncentrationsförmågan och skottet blev därefter ”skakigt”. Skytten var ju endast c:a 20 år och förmodligen med en begränsad erfarenhet med sådana här mord. Snarare kan det även ha varit en skytt till! Nybörjaren på taket, kan han ha varit en avledande ”faktor”?

  2. ”Hur kunde han ens ligga på ett tak inom skjut-avstånd från Trump utan att bli upptäckt?”

    Han var ju upptäckt, av någon, enligt Sky News Australia, 26 min innan han sköt. Och det finns civila vittnen som berättade för polisen. Och på nätet finns det videor tagna av civila, som står alldeles jämsides med byggnaden där skytten låg, och filmade honom medan han tog god tid på sig att lägga sig till rätta och förbereda skotten. Byggnaden ifråga, och därmed skytten, var inte alls avskurna från arenan, med Trump och publiken; tvärtom fanns det ju civila jämsides med byggnaden, vilket framgår av videor på nätet.

    D-E-I means someone will D-I-E…

    1. Trots dessa bevis på polisens passivitet så kommer slutsatsen att bli en ensam galning, precis som vid tidigare president och presidentkandidat mord och mordförsök.
      Tyvärr tror jag att den djupa staten, CIA med oligarker låg bakom. Att ha en åldersdement president passar dem bättre än en arg republikan med en ung vice sheriff bakom sig.
      Döda gärningsmän pratar inte.
      Trump vill granska Big Pharma och stänga miljardrullningen till Ukraina och då lever han farligt.
      Kennedy utmanade bankdynastierna strax innan mordet i Dallas 1963 med ett förslag om förstatligande av banker.

      1. Det där med förstatligande av bankerna under JFK kände jag inte till, men har alltför lite kunskap om bakgrunden trots en av århundradets stora skandaler. Dock går det att peka på konstruktionen FED, som är en skvader av privata särintressen och rollen som centralbank. Gick alldeles utmärkt med amerikansk ekonomi innan FED:s tillkomst. Och hur var det nu, var Sveriges riksbank världens första centralbank? Tidiga var vi åtminstone. BoE var också långt före FED och BoE studerades av bankinsiders innan FED:s tillkomst.

        Jag kan påpeka, med hänvisning till Antony Suttons bok Wall Street and the Bolshevik Revolution, att järnvägsoligarker i USA för mer än ett århundrade sen, verkade för förstatligande, kan du tänka dig… Med politiskt inflytande skulle de privata intressena se till att politiken gynnade oligarkernas intresse. Inget nytt under solen alltså. Många har nog ingen aning, men lilla Sverige hade fler än hundratalet privata järnvägsoperatörer ännu på 1920-talet. Sen kom SJ…

        1. Den unge och ambitiöse Kennedy föreslog ett reformpaket efter att han blev vald till president 1961.
          Paketet innehöll förslag på lagar som skulle ta itu med orättvisor och ojämlikhet i USA.
          Hans vision fick namnet ”the New Frontier”.
          Men bara ett fåtal av hans lagförslag antas. Motståndet från dåtidens oligarker var stort.
          1963 blev han mördad i Dallas.
          Trots denna korta tid som president så fick han ikon status, som inte har slocknat än.

          Till en början ville Lyndon Jonson förverkliga denna vision, men det är kostsamt att reformera bort fattigdom. Krigsindustrin behövde avsättning för dess krigsprodukter och då kom Vietnam kriget mycket lägligt. Pengar som var avsatta till sociala reformprogram behövdes för stötta Sydvietnam med vapen och snart krävdes amerikanska soldater på plats.
          Sedan kom Richard Nixon och han tvingades ta bort dollarns säkerhet i guld för Vietnam kriget slukade pengar.
          (Minnen från min röda ungdom)

          Så nu hänger USA:s ekonomi på att alla länder betalar i dollar, därför är hotet från Bric så stort som lämnar denna petrodollar för annan valuta.

          USA använder samma strategi idag, att stötta en regering (eller skapa en) som folket ofta inte vill ha.
          FNL igår, IS idag…och till slut när folket i USA har åderlåtits så brukar de vakna upp och då sjappar USA och planerar för nästa demokratiexport…

Kommentarer är stängda.