Björn Ranelids appell för det svenska språket

Hej!

Björn Ranelid ber oss sprida hans tankar i nedanstående text.
Vänligen, en bloggvän.

Språkförsvaret

Björn Ranelids appell för svenska språket är som ett adventsljus i det språkliga mörkret.

Av Nätverket Språkförsvaret – Måndag 27 nov 16:52

Författaren Björn Ranelid, som tidigare förärats Språkförsvarets hederspris, publicerade följande appell på Facebook idag. Björn Ranelid har 72 000 följare på Facebook.

Jag vill starta en fredlig revolution för det svenska språket och dess ställning och betydelse i riket Sverige. Jag menar allvar i en helig mening.

Jag blir gärna ledaren i skrift och i tal och jag vill inte ha någon lön i pengar för det arbetet och ingen ära eller berömmelse.

Denna uppmaning är viktigare för dig och alla andra människor i Sverige än vad styrräntor, väderleksrapporter, politiska strider och oräkneliga röster och texter på de digitala kanalerna är.

Det gäller bokstavligen våra barns framtid i Sverige och deras förmågor och färdigheter att kunna tala, skriva och att utbyta tankar, åsikter och sina personligheter. Blott deras liv och hälsa är viktigare. Jag har fem barnbarn.

Endast ett fåtal av Sveriges barn och ungdomar behärskar en handstil, när de skriver. Det är en tragedi.

Jag vill inte ens ha ett tack, ty jag ämnar göra det av ren kärlek till mitt modersmål som jag önskar att alla invandrande människor och redan bofasta med främmande härkomst skall lära sig.

Språket är överordnat allt arbete och alla beslut, debatter och omröstningar i den svenska riksdagen och regeringen.

Det är ett vetenskapligt och empiriskt faktum som ingen vettig och sanningsenlig politiker eller annan person kan bestrida.

Det talas åtminstone 150 olika modersmål i Sverige i dag. Många människor som bor här talar och skriver en bristfällig och undermålig svenska eller rentav inte alls vårt nationalspråk.

Svengelska är inte ett språk; det är ett enfaldigt läte, en styggelse och en slapp ovana.

Nu vill jag att var och en av er sprider denna appell till så många människor som möjligt är. Det har hänt att cirka 1 500 000 personer har läst ett av mina inlägg här på min officiella Facebooksida. Nu vill jag ha ännu fler som medverkar.

Jag vill inte ha några bråk här, inga elaka och onda ord som en följd av min uppmaning nu. Lägg undan alla möjliga strider och glöm alla tänkta personangrepp.

Jag har aldrig använt en svordom i hela mitt liv och aldrig slagit en människa.

Jag har undervisat i svenska för invandrare i nästan tre år och i det svenska språket i fjorton år på ett gymnasium. Då lärde jag mig mycket om min nästa och elevernas hemländer. Det har jag haft nytta av som författare.

I fyrtio år har jag framträtt på nästan 5 000 platser och scener i Sverige och talat om språket och litteraturen. Jag har skrivit fyrtio böcker och flera tusen artiklar, essäer och krönikor i olika ämnen.

Mina böcker har sålts i över 1 000 000 (en miljon) exemplar och ännu fler har läst dem. Ni har hört min röst i televisionen, radion och i ljudböckerna som jag läst in. Då har jag försökt att förmedla skönheten och den gränslösa betydelsen av det svenska språket i djup och bredd.

Jag kommer inte att tystna så länge jag kan tala och jag lägger inte ned min penna förrän kroppen och själen hindrar mig.

Vänligen Björn Ranelid, måndagen den 27 november i nådens år, i respekt och kärlek till alla mina läsare och lyssnare.

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)”

Bild från https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Ranelid

7 tankar kring ”Björn Ranelids appell för det svenska språket

 1. Hög tid att någon av alla dessa kulturarbetare ryter ifrån om förstörelsen av vårt vackra språk . De lever ju på att kunna uttrycka sig på det ? Ranelid är ett gott föredöme gällande vårt språk .
  Mvh Sjöström

  1. Instämmer!

   Men det gör nog inte Leif GP och Ann Heberlein, för båda gick i gång efter Ranelids upplyftande krönikor i Expressen, där han kallade politiker för landsförrädare och ställde dysfunktionella invandrare i skottgluggen.

   Så här skrev Leif GP om Ranelid, förmodligen av ren avundsjuka ”blonderat hår, vita tänder, guldkedja om halsen och ett rörelsemönster som en påtänd tonåring som skulle göra Dame Edna grön av åtrå…”

   Och Ann Heberlein var tvungen att visa vilken fin värdegrund hon hade, för hon anklagade Ranelid för ”folkmordsretorik” jag tror det var under en medial down period, för att komma i ropet igen.

 2. Trots att appellen är skriven på just det sättet som han av en del (rätteligen?) blivit så kritiserad för…….har karln en poäng. Faktiskt!

  1. Under kategori ”Björn Ranelid” finns fler krönikor av honom som tidigare har publicerats i Expressen, men de kanske blev för verklighetstrogna så han fick sluta. Landsförrädare blev nog för mycket för Expressen.
   https://word.harrietsblogg.se/2021/07/05/landsforradare/

   Nu är det Veronica Palm (S) som är lördagskrönikör i vår lokaltidning, där hon ojar sig över SD och Teslas motstånd mot facket, trots att domstol givit Elon Musk rätt registreringsskyltar måste lämnas ut.

  2. Hans poäng är väl att den överensstämmer betydligt mer vad den svenska befolkningen också tycker i jämförelse med den ovidkommande retorik som bara ”sprutar ut” i syfte på att visa VILKA som bestämmer om vad vi ska och inte tycka.
   HEJA, Ranelid.

Kommentarer är stängda.