Utmärkt arbetskraft kräver anpassade kunder

Jan Ivarson kommer här med En ironisk betraktelse av svensk arbetskraftsimport

Nysvenska kvinnor har ofta stora kunskaper för att ta hand om barn. Då ligger det nära till hands att de även kan hantera äldre personer. Därför anställs många invandrarkvinnor i barnomsorg och äldreboenden. För kommuner är det en vinn, vinn-situation. Kvinnor som annars är svåranställbara går från bidrag till arbete i branscher som har svårt att rekrytera svenskar. Politiker kan anföra att Sverige har behov av invandring och som lök på moset förbättras statistiken över arbetslösa.

En nackdel är att en del av kunderna inte kan kommunicera med sina hjälpare. Problemen kan avhjälpas om de får rätt stöd. Med bussade skolor utvecklar barnen kombispråk, sverabiska, som rinkebysvenska i vissa delar av landet. Kunskapen bidrar till integrationen, när barnen vuxit upp och underlättar då deras handel i mångkulturell köpcentra. 

Äldreboende kan till en början förses med pekböcker med tjocka plastade sidor för att underlätta för vårdare och brukare att förstå varandra. Stora bilder på toa, vattenglas, dusch och person i säng med halva cirkelpilar för att markera  vändning.
I senare skede införs IT-stöd med läsplattor och appar för barn i olika åldrar och gamla med vårdbehov. Apparna  underlättar för både anställda och deras kunder och höjer branschens status.
Här finns en marknad för företag att utveckla hjälpmedel med statliga stöd för att underlätta för vårdtagare och vårdare med olika hemspråk. En utmärkt marknad för en humanitär stormakt som kan gå på export med EU-stöd. För framtida migranter som söker uppehållstillstånd blir det en merit om de redan är förtrogna med vårdappar och kan visa upp dem i sina mobiler. Således en helt acceptabel win – win utveckling.

Jan Ivarson politiskt obunden

Bildresultat för appar

9 tankar kring ”Utmärkt arbetskraft kräver anpassade kunder

 1. Från en bloggföljare kommer denna kommentar:
  Sveriges nya ärkebiskop importerad från Tyskland bär en andlig fuskpäls. Sivert Öholm skrev så i en artikel i Världen idag då Antje Jackelen blivit ärkebiskop. Tyvärr går inte artikeln att finna idag. Men bibelcitaten finns ännu kvar om falska profeter.

 2. Strokepatienter som är inlagda kan just ”pekböcker” vara livsviktiga
  Kan nämna som ett exempel där en patient som var halvt förlamad, men kunde inte kommunicera då talet var ”sluddrigt”. Denne patient hade legat med brusten blindtarm så pass länge att denne patient inte överlevde operationen. Båda njurarna upphörde att fungera efter operationen enligt läkarna.

  1. Det stämmer, men inte för gamlingar som behöver sitt eget språk, ända tills livets slut. Ett absolut krav är att lära sig vardagssvenska för arbete både i förskola och inom omsorgen.

 3. Jag har nog skrivit det förr men min erfarenhet är att väljarnas kollektiva minne är och förblir kortare än man kan ana och öht inte vill förstå
  Dessutom har vi ju gift vid första ögonkastet och bonde söker fru

  1. Ja, SVT gör vad de kan för att anpassa väljarna till den politiska adeln. Trams program på bästa sändningstid, sevärda program läggs alltid mycket sent. Inte konstigt att Swebb TV ökar sin lyssnarskara, där åsikter utan PK censur får ventileras.
   ”Här finns mycket att läsa” mejlade en bloggföljare. Välkommen till Blågula frågor i Pod-radio.
   https://www.bgf.nu/

 4. Moderaternas arbetsstämma präglades av god sammanhållning, positiv statsbärande framtidstro och ett moget närmande till SD-politik. På socialdemokraternas kongress vimlade det av föredettingar med feta pensioner som vanliga arbetare bara kan drömma om. Magdalena Andersson passade på att norpa lite SD-politik, vilket är föga genomtänkt då den bidragsförsörjda röstboskapen för närvarande knappast minskar i antal. Hoppas att fler ser igenom denna skenheliga föreställning. Självgodheten nådde fantastiska höjder .
  SVT Novus väljarbarometer visades nyligen, S störst och SD minskar. Val digital, S minskar och SD ökar. Mest glädjande är norska Sentio, där SD är störst (23.9) M tvåa (22.7) och S på tredje plats. (21.1) Mp (3.5) och L (2.2) utanför Riksdagen.

 5. Försvarslösa små barn i förskola och mycket gamla på äldreboenden har blivit skyddslösa integreringsobjekt i den humanitära stormakten.
  Jag ska vända på varenda sten och tala klarspråk sa socialdemokraternas nya partiledare.
  Hur skall hon kunna vända på sig själv och hela rörelsen som med värdegrunden, det lika värdet infiltrerat statliga verk/myndigheter, civil samhället, kulturen, utbildningar, rättsväsendet och media begriper jag inte?
  Hennes klarspråk är som vanligt att skrämmas för högerextrema krafter, partiets egna och mörka krafter har fört landet mot avgrunden. Lockbetet har varit och är egen internationell karriär och då är återhållsamheten stor beträffande sten-vändning!

  1. Maggan ville i sitt linjetal locka tillbaka de väljare som gått från S till SD.
   Det gjorde hon genom att nazibeskylla SD. Antag att hennes flyktade väljare känner sig brunsmetade av detta tilltal, hur stor är då chansen/risken att de återvänder till S?

   1. Sossarna har inte förstått att deras storhetstid är över, nu väntar budgetförhandlingar med Dadgostar som Lööf förbjuder. Men av applåderna och alla leenden i Göteborg så tycks allt vara klart. I sin hybris tycks de tro att LO arbetare som gått till SD skall komma åter med böjt huvud och be om förlåtelse, inför den politiska adeln, som övertagit den gamlas vanor från statartiden.
    Strandskyddet är en het potatis mellan MP och C, här kanske inte ens Magdalenas hårda nypor hjälper.
    Frågan är om de får V att återgå till sin dörrmattepolitik och riskera väljarsvek, nu när kurvorna pekar uppåt?
    Men ingen vill ha nyval, så nya utredningar kommer, precis som Bylunds astronomiska förhalning av kärnkraftsbränsle.

Kommentarer är stängda.