En God och Glad midsommar önskas alla läsare!

Att på midsommardagen få sitta i Hasselfors/Skagerhults Gamla Kyrka och sjunga ”Den blomstertid nu kommer” i nötta träbänkar, där medellösa, torpare och bönder har lyssnat på prästens myndiga stämma om Johannes döparen och Skapelsen kändes som att vara en liten länk i en lång kedja av gemenskap med vår historia.

KYRKOKARTAN.SE » Skagershults gamla kyrka » Skagershults gamla kyrka 21 juli 2012
”Skagershults gamla kyrka är från mitten av 1600-talet. Kyrkan är byggd i timmer och har ett för landets äldre träkyrkor typiskt utseende med tak och fasade i spån. Intill den välbevarade kyrkan finns även en klockstapel. Under 1870 ersattes kyrkan av Skagershults nya kyrka.” Länsstyrelsen Örebro.

Folkdräkten från Sydnärke bar min mor vid alla högtider, som hon med flera kvinnor i bygden sydde själva efter sakkunnig hemslöjdsledning från Laxå.

Att fira Gudstjänst vid stora högtider är för mig mer vördnad för tidigare generationer, än för kyrkans förkunnare, som brister i Den Gyllene regelns budskap genom att alliera sig med makten oavsett tidsepok.

Den vackra predikstolen i Gamla Kyrkan.

KYRKOKARTAN.SE » Skagershults gamla kyrka » Många figurer på ljudtaket

4 tankar kring ”En God och Glad midsommar önskas alla läsare!

 1. Trevlig midsommar på dig Harriet! – Enastående ihärdigt arbete med din blogg.

  Mvh/ Staffan

 2. Harriet, Glad midsommar på dig själv.
  Jag Tackar dig Harriet för din mångåriga ihärdighet. Speciellt när politiska oegentligheter belyses och att ”folket” själva kan urskilja och genomskåda de korrupta politikernas verkliga ”ansikte”.
  TT

  1. Varmt Tack till både Dig ”TT” och ”Staffan” för ert stöd med kloka kommentarer, likaså till andra följare som kommenterar/skickar mejl, samt Tack till alla läsare. Er förutan så vore det ingen blogg.

 3. Från min syster;
  Vilka fina minnen dyker upp vid din midsommar blogg, mor i hembygdsdräkt på väg till Gamla kyrkan, midsommarstången nere på Hasselvallen med våra sommarklänningar, säckhoppning, kaffe med mammas bullar. Det var man ur huse alla var där. Nyplockade blommor på gravarna och finkrattat på grusgården vid Ede, för nu var det storhelg.
  Det ska bli roligt att höra med Anders (vår bror/långtradarchauffören) vad han kommer i håg som är tio år yngre. Traditionen lever vidare i olika snirklar.
  På mitt utegympass med lokal Sofia den här veckan bjöd hon på midsommar kaffe och ett fiolspelande par med dalalåtar, det kan inte va bättre. Ha en fin midsommar.

Kommentarer är stängda.