Spricker Jökarnas avtal?

Signaturen ”Nisse” var snabbt på bollen i sin kommentar igår och meddelade att förhandlingarna mellan fack och näringsliv hade strandat.

Tyvärr misstänker jag nu att Löfven, mästaren i förhalningsteknik, kommer att göra allt för att inte tappa regeringsmakten.

Mer tid, fnyser näringslivet åt, dessa diskussioner om förändring av LAS har pågått sedan 2017 och Lotta Gröning, konstaterar krasst att statsministerns kommer att göra allt för att behålla makten. Inget offer är för stort för denna maktgalna man.

Från arbetsmarknadsnytt finns mycket att läsa.
Efter LAS-kraschen: ”Nu handlar det bara om ett maktspel”

LAS-förhandlingarna kraschade på målsnöret. Nu kliver, av allt att döma, politiken in – något som inte välkomnas av särskilt många. ”Så här dödar man den svenska modellen”, säger vänsterdebattören Lotta Gröning……….//Statsminister Stefan Löfven säger i ett skriftligt uttalande att ”det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det”. Han får medhåll från ledarna för Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet, som också öppnar för fortsatta förhandlingar.
Men att det skulle ha varit för kort tid att förhandla håller inte Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, som har lett förhandlingarna från arbetsgivarnas sida, med om.
– Vi har fört samtal med LO ända sedan 2017. Det är inte tiden som är problemet utan sakinnehållet, säger han….

Självklart håller Jökarna nu ihop, men eftergifter mot vad som står i avtalet att regeringen skall besluta efter utredningens förslag, om allt brakar ihop, blir svårt att dölja.

Vänsterpartiet hotar med misstroendeförklaring om regeringen lägger fram förslaget, spännande att se om de inte viker sig i sista stund inför risken att få M och KD i regeringsställning med stöd av SD.

Löfven håller nu krampaktigt i regeringsmakten och jag är mycket tveksam om hans fingrar går att bryta upp.

Efter LAS-kraschen: ”Nu handlar det bara om ett maktspel”
Stefan Löfven. Bild från artikeln.

Jag tycker mig höra hans mumlande vid framläggande av ev. regeringsförslag om modernisering av LAS ”härtill är jag nödd och tvungen” likt Pontus Pilatus, när han avsvär sig ansvaret för Jesus död. Eftermälet om att vara fd fackbasen som tog död på den svenska modellen är en svår nöt att knäcka för statsministern.

https://www.arbetsmarknadsnytt.se/incoming/c-da-spricker-januariavtalet_1148860.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Arbetsmarknadsnytt

5 tankar kring ”Spricker Jökarnas avtal?

  1. Ja, Harriet, risken finns att även Sabuni krånglar. Men i så fall har hon nog krånglat för sista gången. Ty även om folket ännu sover, så kanske det vaknar av en sådan händelse.

    Kanske ser Sabuni här en sista chans att bättra på sin trovärdighet. Därför är min gissning att hon kör ända in i kaklet.

  2. Vi lever i ett kunskaps,konsumtions,informations,återvinnings-samhälle. Var och en och samhället har ansvar för sin egen och barnens utveckling. Stöd och samarbete behövs. Att till detta samhälle ta in stora mängder icke integrerbara personer med eller utan identitet och behov av försörjning är minst sagt olämpligt. Vad kostar kalaset? Varifrån tas pengarna? Behöver dessa personer LAS? Det är samma LAS för konkurrensutsatt företagsverksamhet som skattefinansierad sysselsättning. Vad kommer statsministern nu att hitta på? Vi får se om det blir en regeringskris.

  3. Åter Tack för din snabba uppmärksamhet. Hoppas nu att Sabuni inte tramsar som Kristersson och att näringslivet står fast vid att det inte tiden är som är för knapp, utan att parterna ej kommer överens om sakinnehållet. 10-1 till arbetsgivarens fördel sa Kommunals förhandlare om utredarens förslag, som enligt januariavtalet skall bli lag, om inte parterna kom överens. Nu lobbar Löfven intensivt för att förhandlingarna skall återtas och hålla på läääänge…..

Kommentarer är stängda.