Oväntat besök i hönsgården och ett efterlängtat i stugan

Oväntat besök

På landet hos min dotter med make, har hönsen i trädgården, fått oväntat besök flera gånger varje dag och gästen har nu flyttat dit för gott.

En fasantupp med fru bodde vid skogskanten, men så blev tuppen ensam, när frun försvann, förmodligen till de sälla jaktmarkerna. 

Ensamheten blev för stor, när han såg hönsen trippa runt på tomten med sina två tuppar.

Han smög sig ner och närmade sig dessa nya fruar, som inte hade något emot lite ny maskulin fägring. Men tupparna var ej av samma uppfattning, de ville försvara sina fruar, mot denna inkräktare, men fasanen flög bara en liten runda och landade vid nästa höna. Uttröttningstekniken har fungerat bra, hönsen är glada över sitt nya sällskap och tupparna har resignerat och drömmer om att denna charmör skall fara och flyga hem till sin gamla fru.

Ny familjemedlem väntas i stugan

Balder var en härlig labrador, men efter 15 år av ett gott hundliv, så måste även han lämna jordelivet. Fina minnesspår han lämnat kvar, men med en saknad som ingen annan förstår, än de som tagit avsked av fyrbenta vänner.

Minns en klurig, gammal man, en mycket ledsen patient. Hans försvagade polioben var inte orsak till nedstämdheten, utan förlusten av huskatten ”Svea”.

”Jo, du, förklarade han, jag saknar katta mer än min Tilda, för ho blev så rälig på slutet…”

En vän på fyra ben är ofta lika tillgiven både i början av livet och till dess slut.

Men nu är ”Morris” på ingång, en svart labrador med några år på nacken till min dotter och måg. Han är en jycke, som haft det svårt på Irland, där hundar har mycket lågt anseende. 

Religion orsak till mycket lidande, både för djur och människor

Katolicismen har där satt sina spår i fråga om inställning till hundar, som mest betraktas som skadedjur och ofta får klara sig bäst de kan.

Denna uppfattning bottnar i den katolske filosofen René Descartes (1596-1650) som betraktade djur mer som en automat, utan själ och känslor.

Hans mest berömda filosofiska tes lyder ”Cogito, ergo sum”(Jag tänker, alltså finns jag) vilket endast tillskrevs människan. Han blev kallad till drottning Kristina, som läromästare, men bara efter några månader fick han lunginflammation och dog, för den morgonpigga Kristinas slott var dragit och kallt. Han ansåg att Sverige var ett land där både människor och tankar frös till is.

Hundar utan hem

Hemlösa hundar kan fångas in och fraktas till ett hundhem, där hierarkin är mycket stor, både beträffande utrymme och mat. De svagaste far ofta illa, precis som i livet, efter djungelns lag. Men ljuspunkter finns för en del, som kan bli adopterade och få ett bättre liv.

I Sverige finns föreningen hundar utan hem, som ordnar adoptivfamiljer, som noggrant kontrolleras  innan hunden får komma till Sverige.

En hund, som hoppas på en snäll adoptivfamilj, om ej hotar avlivning.

http://hundarutanhem.se/

Mor/svärmor nu Välkommen!

”Nu, kan du komma och hälsa på, för vi har städat som sjutton i dagar två, inför kontrollantens besök” meddelade min dotter.

Kontrollanten hade med sig sin egen tik, en hemlös hund från Irland och berättade att dessa hundar ofta är rädda för män, för det är de som fångar in dem och basar i hundgården.

Min svärson är en stor kille, som kan tjusa varenda hund oavsett morrningar och rädslor.

Och mycket riktigt efter bara en liten stund låg hennes rädda vovve helt avslappnad vid hans fötter och ville knappt gå hem. Kontrollanten skrev direkt att hemmet var med beröm godkänt.

Så nu återstår att se hur hönsen, med tuppar, den nye charmören och husets kissar, som saknar sin Balder, Välkomnar det nya permanenta besöket. Fortsättning följer.

Ps. Den lilla kycklingen som under senvintern föddes under kökstrappan, växer så det knakar och hans tappra mamma mår också bra, kanske den nya uppvaktningen bidrar? Ds.

https://word.harrietsblogg.se/2017/04/15/en-riktig-honsmamma/