En glad Valborg önskas alla läsare!


”Därför firar vi Valborg”, en sammanfattning från SVT, som berättar om nunnan Valborg, som blev helgonförklarad, brasor som skulle skrämma bort häxor, oknytt och vilda djur, när korna släpptes ut till sommarbete. Skrammel med grytlock övertogs efter hand av fyrverkerier och sjungande studenter vandrade runt i gårdarna.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-firar-vi-valborg

”Välkommen våren, Majbrasor, Grattis kungen, Vårvindar friska och demonstrationståg och politiska tal. Det finns många anledningar till att fira Valborg och första maj. Men vilken är egentligen den ursprungliga anledningen?

Traditionen Valborg grundar sig ursprungligen på en historia om en kvinna som hette Valborg och levde på 700-talet. Hon var nunna och förklarades som helgon den 1 maj år 799. Efter hennes helgonförklaring blev hennes namn kopplat till vikingarnas festligheter kring deras välkomnande av våren. Valborg firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland.

Majbrasa
Många av traditionerna på Valborg, som att tända eldar till exempel, kommer från Tyskland där man brukade tända eldar för att skrämma bort häxorna den kvällen. Att tända eldar i Sverige började man med under medeltiden i östra Sverige, medan andra delar av landet brukade vänta till mitten av maj med eldarna.

Eldarna var till för att skrämma bort vargar och övernaturliga varelser innan man skulle släppa ut djuren på bete för sommaren, den första maj. Och omkring eldarna brukade man skjuta, slå på trummor, skramla med grytlock och skrika, allt för att skrämmas. I dag skräms vi med smällare och fyrverkerier istället och hälsar våren välkommen med sång.

Kungens födelsedag
Flaggorna är också hissade på valborgsmässoafton för att det är kung Carl XVI Gustafs födelsedag den 30 april. Men det har inte med Valborg att göra egentligen.

Studenternas högtid
I södra Sverige var det förr tradition bland ungdomar att gå från gård till gård och sjunga majvisor och sätta gröna kvistar i taket på stugorna. Och som tack för uppträdandet skulle de få matvaror till en fest. I dag brukar det vara de städer med universitet som har de största valborgsfirandena, och studenterna i Uppsala och Lund har länge firat våren med sillfrukost, körsång, champagnegalopp och mösspåtagning….”

I år får många av oss pensionärer nöja oss med Tv:n eller återse och höra firandet från Borggården här i Linköping via youtube.

Och varför inte titta på Per Ströms YouTube kanal om hur världen förändras efter Coronan, via Det Goda Samhället.

https://www.youtube.com/watch?v=Ld5V6RTc3Cw#action=share

6 tankar kring ”En glad Valborg önskas alla läsare!

  1. Tack för videon till studentkören!
    Men hur vågar de stå så tätt intill varandra, även publiken?

  2. En gång i Kina levde ett monster som kallades för Nian, med en kropp av en tjur och huvud av ett lejon. Det var ett elakt monster, varje vår kom han och åt upp människornas mat, deras husdjur och barn och förstörde deras hem. En gammal man som hette YanHuang upptäckte att monstret hade tre svagheter, det var rädd för höga ljud, eld och den röda färgen så han lyckades skrämma bort monstret. Monstret fångades till slut av en Taoist munk som hette HongJun Laotzu. Monstret kände sig besegrad så det gömde sig i bergen, och där sitter det ännu. Det hände för 2,500 år sedan. För att vara säkra på att det inte kommer tillbaka bränner man i Kina ännu av smällare på det kinesiska nyåret, vilket även kallas vårfestivalen och är samma sak som svenska Valborg. Det var då våren, jordbruket och vårsådden började i Kina. Det sker i februari, därför att Kina ligger sydligare än Sverige. Så långt folksagan. Så nu vet ni varför man i Kina bränner smällare och raketer, eldar och hänger ut röda lyktor på högtider som vårfestivalen, kinesiska nyåret. Samma anledning svenskarna gör samma sak på Valborg.

    1. Så härligt att höra samma sägen, men i annan tappning från Kina. I dag finns nog många monster som gömmer sig i bergen, som dagens ”smällare” inte tycks bita på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *