Forskningsfusket satt i system inom Big Pharma

Detta kan inte nog upprepas; fusket inom läkemedelsindustrin, som finansierar större delen av forskningen av nya läkemedel.

 Det är främst ekonomi, politik och prestige som styr, patientens hälsa kommer längre ner.

Big Pharmas omhuldade läkare är deras bästa agenter. För tvivlare påminner jag om fd VD:n för ett stort läkemedelsbolag John Virpanen, vars bok ”Piller och Profit –  en dödlig industri” blev en storsäljare.

Märk väl, sedan han lämnat denna lukrativa bransch. Eftertankens kranka blekhet kommer sällan under karriären, den får vänta på pensionären.

Några axplock från vetenskapliga artiklar:

”Det är helt enkelt inte längre möjligt att tro mycket på den kliniska forskningen som publiceras eller att förlita sig på bedömningen från betrodda läkare eller auktoritativa medicinska riktlinjer”, skriver dr Marcia Angell, före detta chefredaktör för en av världens mest prestigefulla medicinska tidskrifter, The New England Journal of Medicine, NEJM.”

Slutsatser:

-Den största delen av den medicinska forskningen betalas av läkemedelsföretag
Studier finansierade av industrin överdriver positiva resultat – forskningsfusk

Ett vanligt tillvägagångssätt är att plocka bort patienter i studien som får svåra biverkningar av medicinen, dessutom kan biverkningar ta lång tid innan de manifesteras i kroppen och studierna har ofta för korta intervall. 

Flertalet av oss som tar mediciner för olika krämpor kan nog konstatera att doktorn bara pratar om effekt och lyssnar sällan på vår klagan över biverkningar (vilket Karin Kjellgren konstaterade i sin avhandling, Linköpings universitet).

Tragiskt är, att det oftare är biverkningarna som tar död på den cancersjuke, än cancern i sig och över hälften av cancermediciner förlänger varken livet eller ökar livskvalitén, de ger snarare försämring.

Från Lars Berns blogg Anthropocene:

”….Harvardprofessorn i medicin Arnold Seymour Relman som länge var chefredaktör för den ansedda medicinska tidskriften The New England Journal of Medicine (NEJM) menar att läkaryrket är köpt av läkemedelsindustrin, inte bara när det gäller medicinsk praxis, utan även när det gäller utbildningen och forskningen. De akademiska institutionerna i detta land tillåter sig att vara läkemedelsindustrins betalda agenter….”

Att läkare hellre tar fram receptblocket än ger biverkningsfria råd om kost och näring är snarare regel än undantag och om någon skulle drista sig till att viska om alternativ, då måste dörren vara väl stängd.

”….Läkare bör kunna ge närings- och kostrekommendationer för att hjälpa patienter med kroniska sjukdomar som har livsstilsrelaterade orsaker. Problemet är att få läkare har den kompetens som krävs. Det är slutsatsen av en översyn av 24 studier kring läkarnas utbildning inom näringslära, som publicerats i tidskriften The Lancet…”

Big Pharma är inte intresserad av biverkningsfria interventioner med tanke på KAM- (komplementär och alternativ medicin och vård) utredningens slutsatser, där den sk. expertgruppen bestod av endast en representant för alternativ medicin, övriga bestod av skolmedicinens entusiaster, med Dan Larhammar i spetsen. Regeringens incitament var att svårt sjuka patienter skulle skyddas för allt utanför Big Pharmas dödliga industri. Våra politiker tycks här ha tappat bort valfriheten, de hänvisar alltid till vetenskap oavsett grad av fusk. Alternativen får vi leta på själva, nu med större energi efter ”kriminaliseringen” med
S 2017:05. Utan patent, så stängs naturens skafferi, syntetisk framställning skall det vara oavsett fara för sjukpatient, det är Big Pharmas enda modell.

Relaterade källor:

https://newsvoice.se/2019/12/forskningsfusk-lakemedelsindustrin/

https://newsvoice.se/2019/12/lakare-kunskap-kost/

https://www.metabolhalsa.se/2019/06/16/remittera-tillbaka-kam-utredningen/

6 tankar kring ”Forskningsfusket satt i system inom Big Pharma

    1. Skillnaden på Löfven och Bildt är att Bildt visste mycket väl vad som skulle hända. Han har större förmåga att följa greve Kalergis ritning om ett stor Europa. Löfven är mer naiv och känner sig betydelsefull bara han får skaka hand och får ryggdunkningar i EU:s korridorer.

  1. Inte “Johan Virpanen ” utan det skall nog vara John Virapen. I Kina har traditionell medicin och modern medicin smält ihop, det ses inte som två helt skilda områden. Traditionell kinesisk medicin är det som kommer främst och är alltid förstavalet. Det gäller inte bara äldre. BigPharma betraktar det som handelshinder och att Kina försöker stoppa dom från att göra affärer i Kina. Kinesisk medicin fungerar, men är ingen undermedicin, och hur verksam den är beror på den läkare som tillämpar den. Inte heller är den ofarlig som många vill påstå. I väst har den ofta framhållits som någon slags under-piller med 5,000 års bakgrund, men den är faktiskt väldigt praktisk, och innefattar livsstil och kost hållning. Den syftar till att främst göra bruk av kroppens inbyggda mekanismer att läka. En egen erfarenhet. För länge sedan bröt jag foten. Sjukhuset tog en röntgen, diagnos, du har brutit et ben i foten. Tack – men det visste jag redan. En god vän tog mig till en traditionell läkare. Han klämde försiktigt på foten. Diagnos, du har brutit tre ben, och han visste precis vilka och var brotten fanns. Så hur kan han veta utan att använda röntgen. Inte så svårt. Först berättade du hur det gick till, och av erfarenhet ger det mig en uppfattning om var brotten finns. Inne i benet finns nerver, och när jag palperar på rätt ställe rör sig benbitarna mot varandra, det gör ont, och ditt ansikte talar om det för mig. Sedan sätter jag benen rätt för att läkas. Röntgen – den metoden är otillförlitlig ansåg han. Sedan satte han ihop ett förband av bambu bitar. Det ser kanske primitivt ut sa han, man jag kan få den att passa exakt, det går inte med moderna hjälpmedel. Läkaren var då 60, och hade arbetat sedan han var 11. Så var det förr. Läkaryrket ärvdes, och vid 11 års ålder fick han börja, under sin fars överinseende, att behandla patienter.

    1. Tack, nu är namnet John rättstavat. Din redogörelse för läkekonsten ger ett fönster in i Kina. Båda inriktningarna behövs, traditionell (inte minst inom kirurgi) och alternativ, men receptblocket är för enkelt att ta fram, beroende på patient,symptom, livsstil, förutsättningar. Men inom svensk sjukvård är det nu stopp för valfriheten efter KAM utredningen.

        1. Ja, i dag är det inte mkt som imponerar, när den humanitära stormakten har fallit ihop som en sufflé och landet stangerat. Därför råder inflation i korrekhetens floskler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *