Hur banker skapar pengar och försnillar dem

Troligen beror mitt intresse för ekonomi på att jag som ensamstående mor med medioker lön verkligen har tvingats följa dess innebörd, att hushålla!

Ordet ekonomi kommer från det grekiska ordet oikonómos och betyder hushållning. Med det menas planering av resurser för att hålla dem inom önskade gränser.

Men att hushålla med pengar är inget som våra banker gör.

En läsvärd artikel om skapandet av pengar fann jag i denna länk som både ställde frågor och besvarade dem.

https://www.sovereign-money-for-all.eu/bankdrift?gad_source

”Vad har en bankkonkurs och det sätt på vilket pengar
kommer in i världen gemensamt?

Där

  • 90%
    av pengar skapas av banker ur tomma intet
  • 90%
    varav används för spekulation
  • 90%
    av befolkningen känner inte till dessa fakta…

Redan 2012 ställdes frågan ”Vem tillverkar och distribuerar pengar?” i Frankfurt i en undersökning med tusen medborgare. De allra flesta av de tillfrågade trodde att antingen centralbanken eller regeringen satte pengarna i omlopp och bestämde vem som fick dem. Men vad har arbetslöshet och rädsla för att förlora jobbet med detta att göra?

Verkligheten beskrivs med denna illustration från artikeln. I skyltfönstret är det fullt men i verkstaden, här kassavalvet, ekar det tomt.

Banker skapar nya pengar när de ger lån. Före lånet existerade inte dessa pengar. Detta bekräftas av Central Bank of Storbritannien, Tyskland och många andra europeiska centralbanker!

Vad är en av de negativa bieffekterna för miljön av denna olagliga verksamhet?

Att en bank går omkull beror inte på nya omständigheter, utan har, som varje bankkris, samma orsak om och om igen!

Bankerna lånar ut mycket mer än de har insättningar.

Slösa hyllas och Spara hånas har länge varit den ekonomiska filosofin (eget tillägg).

Dessa lån går i sin tur oftast till icke-produktiva och även till mycket lönsamma ändamål, såsom oljeledningar, kemiska fabriker för bekämpningsmedel, teknik för genetiskt modifierade växter eller helt enkelt spekulationer med livsmedel.

Så snart en av affärerna går fel blir den förr eller senare offentlig. Kunderna börjar ta ut sina (riktiga) pengar. Likviditeten försämras. Kraschen accelererar i takt med att fler och fler människor får reda på den. Bankrusningen är oundviklig… Dominoeffekten ser till att löpelden sprider sig till andra banker på nolltid. En finansiell kris är resultatet…;

Bild från Dreamstime

Att stoppa en dominoeffekt är svårt, storebrors hand hinner aldrig med, eftersom dessa händer är medskyldiga (eget tillägg, samt bildval)

Kreditdrivet penningskapande ur tomma intet beror oftast på en mani (alla rusar åt samma håll) och en lågkonjunktur med depression.

Detta är den typ av samhälle vi måste leva i nu. I årtionden har det bara varit upp och ner…

Ur vår synvinkel är detta den främsta orsaken till problemet.
Frågan är vad som kommer att kollapsa först, samhället, jorden eller det finansiella systemet?
Kolla in denna film uppmanas vi av författarna https://www.youtube.com/watch?v=01IusDeSPE4

——————————————————————————————————

Ständiga krig är det bästa medlet för att lägga beslag på folkets pengar samt deras unga män, där USA med väst snart har tömt hela Ukraina på soldater. Ryssland skall knäckas och Ukrainas bördiga jord och mineraler skall övergå i Big Brödernas regi, med investmentsbolagen som mellanhänder.

7 tankar kring ”Hur banker skapar pengar och försnillar dem

  1. I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I dont know who you are but definitely youre going to a famous blogger if you arent already Cheers

  2. Bankerna får även använda sig av pengar som överförs ”elektroniskt”, bank/kontokort, till annan bank, företag, privata etc. Frågan är om man får använda mer pengar än man har täckning för? Tydligen får man det annars skulle detta ha upphört för länge sedan.

    RÄNTAN på de elektroniska pengarna, växlar man dem till RIKTIGA pengar? Kan de sedan tas ut av aktieägarna? Borde inte de elektroniska pengarnas generering gå direkt till statskassan! De elektroniska Vinsterna som hamnar hos aktieägarna, hur mycket genererar de i SKATT?
    Egentligen borde samtliga svenska banker UTFRÅGAS inklusive politikerna i Svt.

    Svara mig du (var tar pengarna vägen)
    Var är dom nu?
    Jag bara undrar.
    Var är dom nu?
    Jag bara undrar
    Var är dom nu?
    Jag bara undrar
    Var är dom nu?

    Låt av Ann-Louise Hanson.

    1. Det finns sedan länge det som kallas ’fractional reserve banking’, som i praktiken innebär att samma krona eller annan valutaenhet lånas ut gång på gång, så att skulden blir flerfalt större än tillgången, så att inte alla kan göra anspråk på den kronan samtidigt.

      Jag tror att bankerna sinsemellan måste balansera böckerna varje dygn. De kommer överens om interbankräntan STIBOR, LIBOR e d.

      Vad menar du med ”riktiga pengar”? Är det mynt och sedlar (’banknotes’)? Alltså ’kontanter’? Hur mycket skatt? Kapitalskatten är 30%. Då förstår man hur hög skatten är på arbete och konsumtion; helt sjukt. Skatt är stöld.

      Jag kan varmt rekommendera den gamla dokumentären The Capitalist Conspiracy (1969), av Edward Griffin. Den är 47 min lång, och kan hittas på flera ställen på nätet. Av den får man lite grundläggande kunskaper om bankmaffian, centralbanksbluffen och det fundamentala bedrägeriet med s k fiatvaluta och konsekvenserna av kreditbaserad ekonomi och fördärvet med inflation.

      1. En klargörande dokumentär, som avslöjar historien om en elitgrupp som har den absoluta makten över den globala ekonomin. https://steemit-com.translate.goog/finance/@bobnboguslavski/the-capitalist-conspiracy-1969-by-g-edward-griffin

        Citat av Edward Griffin :

        – Vi måste avslöja konspirationen för allmänhetens syn. Om, på något sätt, varje amerikan kunde göras medveten om fakta i denna presentation, om det var möjligt att kringgå etablissemangets masskommunikationskanaler och föra detta budskap från person till person, till våra vänner och grannar och klubbmedlemmar, konspiration skulle kollapsa som ett korthus.

        – Det är ett klart faktum att den dolda maktstrukturen i internationella finanser har utövat ett enormt inflytande över den allmänna opinionen i detta land genom sin virtuella kontroll över högre utbildning och stora segment av masskommunikation.

        – Den genomsnittliga amerikanen har aldrig hört talas om CFR, men det är USA:s osedda regering.

        – Efter att en man har mycket mer pengar än han kan spendera för nöjen, vad återstår att upphetsa honom?
        För dem med en härskande klassmentalitet är svaret, Makt, rå makt över andra människor.
        Pengar kan bara köpa den kraften till en viss punkt. Bortom den punkten är politik sporten, och världspolitik är det ultimata spelet.

        Bill Gates i ett nötskal

  3. Banker är samhällets största rånare och med samhällets (vårt) goda minne . Är det inte konstigt så säg ? Och det (pengarna) rullar på som vanligt år efter år . Den vanliga frågan blir ju ”vad kan vi göra” ? Bankerna har makten och nu kommer vi inte in på dem längre utan att beställa tid ! Men kör ett nytt spel på mobilen samt ta ett snabblån till insatsen , ”vinsten kommer lite längre fram” .
    Mvh Sjöström

    1. Dessutom är de allsmäktiga över våra bankkonton, som kan blockeras med låtsas alibi om penningtvätt. Det har flera regimkritiska blogginnehavare råkat ut för, senast Det Fria Sverige från deras bank SEB.
      Däremot är det fritt fram för riktig penningtvätt från kriminella nätverk, vilket affärerna i Baltikum bevisat, där Swedbank visat sina kriminella framfötter.

      ”Inför Swedbanks årsstämma den 26 mars 2024 föreslås att den nuvarande styrelsen väljs om. Göras Persson föreslås även fortsätta som styrelseordförande…” https://www.altinget.se/nyttomnamn/persson-foreslaas-fortsatta-som-swedbank-ordforande

      Och vill det sig riktigt illa så kan dissidenter bli anklagade för terrorism, som det gick för NMR efter Nato medlemskapet och riksdagens ja till DCA avtalet.
      https://www.svd.se/a/1MOMjQ/amerikansk-terrorklassning-av-nmr-forbryllar-experter?utm_campaign=newsletter-section-varlden-2024-06-20&utm_medium=email&ut

      Allt handlar om att vi ska bli rädda och hålla käften!

      1. Om det är några som ska vara ”rädda”, så är det väl de som verkställde Nato medlemskapet och riksdagens ja till DCA avtalet m.m. Det visar ju bara på ”allas” lyckönskningar att allt gick bra för TRUMP som överlevde. De vet vad de kommer stå inför. Innan hatade de TRUMP, men nu är det andra tongångar och nu de går på sina knän och hoppas att de kan klara sig! Till och men Trojkan 1 med Reinfeldt, Bild och borg kanske kan få göra sällskap med Trojkan 2. Det vill säga Billström, Kristersson och Jonson. Länge leve TRUMP. Hipp, hipp hurra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *