Olyckor, dödsfall i Northvolts batterifabrik – den gröna omställningen är en bidragskarusell

Här kommer två mycket läsvärda artiklar om den gröna omställningens batterifabrik Northvolt i Skellefteå.

Northvolt AB är ett svenskt företag som bygger en fabrik i BergsbynSkellefteå kommun för tillverkning av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Northvolt grundades 2015 under namnet SGF Energy av Peter Carlsson och hade 3512 anställda december 2022” Wikipedia.

Hållbarhet är lösenordet och är överordnad verkligheten. I företagets nyutkomna årsredovisning för 2023, nämndes det 314 ggr, medan ordet lönsamhet endast tre ggr, enligt journalisten Peter Wennblad i SvD. https://www.svd.se/a/lw3QO3/northvolt-och-peter-carlssons-tunna-skramlar-tomt

Bild från verkstaderna.se

”Northvolts kris är resultatet av att man vägletts av samma ohållbara frälsningslära som många andra ”det måste gå”-företag som utnämnt sig till omställningens pionjärer…./… Förra årets förlust blev drygt tolv miljarder kronor, mer än fyra gånger så mycket som året innan…../…Man har utgått från politikens föreställning om att stora samhällsförändringar och teknikskiften kan datumsättas och detaljstyras….”

Slutsatsen är att det hållbara är ohållbart!

——————————————————————————————————————–

Nästa artikel kommer från en lokal journalist Emma Olsson som publicerats i DGS den 4 juli. https://detgodasamhallet.com/2024/07/04/gastskribent-emma-olsson-vad-ar-det-som-hander-pa-northvolt/

120 miljarder har det satsas på denna hållbara batterifabrik och då förstår man att inget får gå snett som det numera gör, gång på gång.

Emma Olson har intervjuat politiker och representanter för företaget och konstaterar hur exalterade alla är över denna enorma satsning. Därav drar hon slutsatsen att de ser mellan fingrarna med det mesta som kan tänkas vara problematiskt. Vilket är ett vanligt fenomen hos politiker när den gröna omställningen skall presenteras. Alla vill ligga i framkant!

Vad som egentligen försiggår i fabriken, och hur farliga de ämnen är som används, det tycks politikerna blunda för, skriver hon.

Därefter är det inte lika hållbart, när det handlar om arbetsmiljö, säkerhet och kommunens ekonomi. En granskning av DN visade att kommuner med stora industrisatsningar blir allt mer skuldsatta.

Northvolt satsningen påminner om fiaskot Stålverk 80 men med betydligt större insats.

Nu är risken stor att skrytbygget I Luleå med fossilfritt stål kan gå samma öde till mötes som Stålverk 80, som var socialdemokraterna projekt för att skapa arbetstillfällen i Norrland, men sen kom stålkrisen och luften gick ur denna politiska ballong.

”…. Det har skett minst 26 svåra arbetsplatsolyckor där (Northvolt) sedan 2019, ett högt antal inte minst för att vara i modern tid i ett modernt land, och två av dem har haft dödlig utgång. Och det senaste är de tre oförklarliga dödsfall som skett efter avslutat skift, då tre personer i olika åldrar och utan någon annan koppling än arbetsplatsen dött i sömnen.…”

Larm kommer inifrån fabriken att Northvolts anställda somnar på jobbet.

Nu pågår en utredning för alla tre dödsfallen som nu måste nu granskas, de två första kopplades ej ihop med arbetet. Men Emma Olsson befarar att den blir sekretessbelagd, så det inte blir allmänt känt vad de tre männen dött utav.

Pengar, prestige med den gröna omställningen kommer att hindra transparens när utredningen till sist blir klar och då det är nog ingenting man vill sätta käppar i hjulet för, ens om människor dör på kuppen.

Bidragskarusell

Och till sist får vi konstatera att den gröna omställningen är en härlig bidragskarusell!
DGS fångade upp från nätet:
Bolaget Nimbnet AB sökte 220 miljoner kronor i bidrag från Energimyndigheten för att bygga 60 laddstationer för ett laddnätverk. De beviljades 50 miljoner för fyra laddstationer. Men vart har pengarna tagit vägen? https://detgodasamhallet.com/2024/07/05/hittat-pa-natet-den-grona-omstallningen-skapar-en-bidragskarusell/

Olyckorna fortsätter, i går så fick två personer föras till sjukhus efter en arbetsplatsolycka. Olyckan skedde runt lunchtid på söndagen. De drabbade ska ha exponerats för elektrolyt ånga. rapporterar SVT.
https://www.friatider.se/tva-till-sjukhus-efter-ny-arbetsplatsolycka-pa-northvolt

3 tankar kring ”Olyckor, dödsfall i Northvolts batterifabrik – den gröna omställningen är en bidragskarusell

 1. En kommentar om hur internet har förändrat arbetslivet, där många nu kan arbeta från sin dator hemifrån.
  Min kommentar: Men det gäller inte för fabriksarbetare med många andra som måste vara på plats t.ex inom vård, skola och omsorg.

  Online work has revolutionized the modern workplace, providing adaptability and convenience that traditional office environments frequently lack. It permits individuals to work from virtually any place with an internet connection, dissolving geographical barriers and enabling companies to tap into a international talent pool. This shift has led to a rise in off-site and freelance opportunities, allowing workers to manage their professional and personal lives more efficiently. Additionally, online work can result in increased productivity and job satisfaction, as employees have more control over their calendars and work environments. However, it also presents challenges such as maintaining work-life boundaries, ensuring effective communication, and managing time efficiently. Overall, [url=https://same23always.com/]online work[/url] is a revolutionary force, reconfiguring the way we think about employment and productivity in the digital age.

 2. Hur orkar Ni att bara SE PÅ Högsta domstolens ledamöter, alla Åklagare från Tingsrätter och Hovrätter när Regering efter regering RÅNAR det svenska folket på Miljarder efter Miljarder år ut och år in?
  Tydligen gör ni det och därmed har NI ingen samhällsfunktion längre.
  Polisen som får göra ”grovjobbet” till ingen samhällsnytta, då undrar man hur ”hjärntvättade” är polisen egentligen, när det är politikerna som är de största ”samhällsbovarna”, som ni inte ens får röra?
  Polisen ska jaga oredovisade ”kronor” och småtjuvar medan politikerna kan roffa åt sig Miljarder utan att lagföras!
  Det verkar som att polisen antingen lever i en annan värld eller är rent ut sagt ”genomkorkade” som beskyddar de politiska MILJARDTJUVARNA istället för att fängsla dem.
  Istället fick man en elpistol att leka med som ett slags avledande från de ”verkliga” stortjuvarna.
  Poliser, hur känns det när ni inte får röra de politiska ”buksvinen”?
  Mår ni bra med den lön ni har, förutom att ni arbetar med era liv som insats enbart för att skydda ”Miljard och skattetjuvarna”?
  För ni griper ju inga sådana, tack vare att det är de skitiga politikerna som bestämmer över vad ni får eller INTE får göra!
  För mig är det en gåta hur man överhuvudtaget vill bli polis när man dagligen har sina händer ”bakbundna”!

  När inget hände den gången Domaren Leif Thorsson i Högsta domstolen som dömdes (2005) för att ha köpt sex av en 20-årig man får även i fortsättningen vara justitieråd, beslutade Justitiekanslern på onsdagen.
  Det var justitiekanslern Göran Lambertz som på onsdagen tog beslutet att Leif Thorsson får fortsätta sitt arbete. Han motiverar sitt beslut med att det enligt lagen krävs att en domare är uppenbart olämplig för att han eller hon ska kunna avskedas.
  – Jag har gjort bedömningen att det brott som han har gjort sig skyldig till inte når upp till den nivån. Han är inte uppenbarligen olämplig för sin tjänst, säger han.
  Googla på ”HD domare med prostituerade” eller bara domare, det finns ”drösvis” som köper sex men de får fortsätta med att utöva sin s.k. ”samhällsbärande funktion”!
  Polisen, ska vi medborgare applådera tillsammans med er?

  1. ”Bröder ilar till bröders hjälp” har alltid varit signum för makthavare och de som vill komma upp sig bara nickar och ler. Därutöver är chefer för samhällets myndigheter handplockade för sin lojalitet, liksom akademin som är vänster och woke marinerad, annars ryker anslagen.
   Polisen har feminiserats där hårdhandskar har ersatts av silkesvantar med förståelse för brottslingen, offren skiter man i.
   Jag tror att många riktiga poliser känner stor vanmakt och visst är de ”bakbundna”.
   Facken och arbetsmiljödomstolen och läkemedelsverken har dubbla lojaliteter och mycket skall till innan arbetare får rätt om skador och sjukdomsframkallande ämnen.
   Se bara på genvaccinet, som fortsätter att distribueras trots att varningar och förbud strömmar in, som statsmedia blundar för. mer om detta framöver.

Kommentarer är stängda.