Samma andas barn, Ursula von der Leyen och Anna Kinberg Batra

För en vecka sen rapporterade Samnytt om att Ursula von der Leyen misstänks för korruption i samband med EU:s inköp av vaccin från läkemedelsjätten Pfizer. Nu kommer ytterligare korruptionsmisstankar mot EU-toppen, denna gång handlar det om eventuell vänskapskorruption….” https://samnytt.nu/nya-korruptionsanklagelser-mot-eu-kommissionens-ordforande

Den korrupta damen tillsatte en mindre meriterad partikollega till ett toppjobb som EU:s sändebud för små och medelstora företag med en månadslön på 17 000 euro. Fyra kommissionärer kräver nu en utredning, men Leyens närmaste ja-sägare förklarar att allt har gått rätt till i urvalsprocessen. Min misstanke är att eventuell utredning går samma öde till mötes som hennes vidlyftiga vaccininköp av Pfizer, där alla mejl är raderade, i god Hillary Clinton anda.

Bild från shropshirestar.com

På hemmaplan råder samma nonchalans hos den politiska adeln, där vänskapskorruptionen flödar, avslöjas, men fortsätter som förut då bröder alltid ilar till bröders hjälp.

”Vänskapskorruption kan också innebära favorisering av vänner, bekanta eller släktingar i en rekryteringsprocess. Meritokrati, det vill säga att ett jobb ska gå till den mest kvalificerade kandidaten, ska vara utgångspunkten i tillsättning av offentliga anställningar. Men ibland tas hänsyn till släktband, tidigare arbetsrelationer eller personliga preferenser – man brukar då tala om nepotism eller svågerpolitik.” https://www.transparency.se/vanskapskorruption

Den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra rekryterar i sin roll som Stockholms landshövding vänner till högavlönade tjänster utan att tjänsterna utlystes på rätt sätt. https://www.gp.se/ledare/nonchalansen-hos-den-politiska-adeln.e3a5ef0f-1578-4965-b245-1a15aa9937ac

En liten ynka lapp om tjänsten som planeringschef fanns några dagar i receptionen, det var allt. ”…Men i enlighet med avsikten var det ingen som sökte tjänsten – utom Anna Kinberg Batras väninna som strax därefter också fick jobbet, till en lön på 88 000 kronor….”

I Rapport ler landshövdingen och förtydligar att väninnan var mycket meriterad och säkert skulle stå sig i konkurrensen om andra hade sökt tjänsten, men kanske att tillvägagångssättet gick lite snabbt. Hennes nöjda kroppsspråk krockade ordentligt med hennes svamlande ursäkter och slutsatsen blev att det största problemet var att henens receptionsrekrytering hade uppmärksammats.

Så visst hade hon rätt att stockholmare är smartare än lantisar som hon kläckte ur sig i en tv-intervju, men denna smarthet är enbart riktad mot henne själv med medlöpare, som varit mycket lyckosam.

Socialdemokraterna kräver nu en ordentlig utredning, (precis som några EU-kommissionärer om Ursula von der Leyens korruption och nepotism affärer).

”…Socialdemokraterna riktar nu skarp kritik mot regeringen som de menar måste ta ett större ansvar för att återskapa tilliten till Länsstyrelsen i Stockholm. Ida Karkiainen (S) säger att regeringen behöver visa vilka signaler som de har skickat till myndigheten och tydliggöra hur regeringen ser på vikten av att rekrytera utifrån förtjänst och skicklighet och inte utifrån vänskapsrelationer…” https://www.tv4.se/artikel/61ALTBDehXo7lUCrhtotmw/s-kraever-extern-granskning-av-anna-kinberg-batra 

JO skall nu enligt SvD utreda Kinberg Batras kompisrekryteringar och slutsatsen lär väl bli inte brottsligt men olämpligt och den smarta stockholmskan får fortsätta att le.

Politiker belönar de sina i alla läger oavsett hur korrupta och inkompetenta de är. Kristerssons regeringen håller självklart Batra om ryggen. Ett problem är dock att hon nyligen köpt ut länsöverdirektör Åsa Ryding för miljonbelopp. https://frihetsnytt.se/kinberg-batra-gate-fortsatter-utkop-for-miljoner-skattekronor/

En liten utredning om länsstyrelsens rekryteringsprocess, som flyttar fokus från hennes vänskapskorruption, är nog regeringens strategi.
Avsked, är nog inte att tänka på, för då kan ju fler åka dit.

Straff från regeringen – jag kan knappt hålla mig för skratt… men kritiken inom länsstyrelsen i Stockholm är stor mot landshövdingens ledarskap och en namninsamling som kräver Kinberg Batras avgång har nu samlat in över nio tusen underskrifter, så vem vet om de smarta stockholmarna får behålla sin landshövding?

Bild från aftonbladet.se

12 tankar kring ”Samma andas barn, Ursula von der Leyen och Anna Kinberg Batra

 1. Ursula är en rasande grann kvinna . Sen att hon inte är en god politiker är ett elände .
  Om Kindberg Batra tycker jag inte . Hon jobbar med att få bort våra kontanta medel .
  Att sen hon anställt folk från sin egen sfär ? Dessa kan ju enligt henne ha den bästa kompetensen ? ? Vad sedan de som inte fick platsen bråkar om kan ju gälla att de har en annan synpunkt . Vi alla vet ju dessutom hur det är att ha dagens kakistokrater till överhuvuden .
  Mvh Sjöström

 2. I berättelsen om Kejsarens nya kläder är det som bekant ingen av de vuxna som vågar gå emot den despotiske kejsaren och säga som det är: att han inte har några kläder. Alla bara spelar med – ända tills ett litet barn säger rakt ut hur det är – ”Kejsaren är naken!”. Kejsarens nya kläder är ju en riktig klassiker.

  När kommer ”Landshövdingen är naken”, UT?

  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=den+nakne+kejsaren

 3. Som om det räckte:
  ”Landshövding Anna Kinberg Batra är ordförande för det statliga rymdaktiebolaget. Vid fem tillfällen har hon använt länsstyrelsens representationsvåning Tessinska palatset för bolagets middagar och luncher.
  Länsstyrelsen har betalat för personal – utgifter som först efter DN:s frågor faktureras vidare”.
  Det kommer säkert mera. Den nya ”Bondbruden”.

  https://carlnorberg.se/2024/04/18/rymdmiddagar-for-batra/

  1. ”Ju högre man klättrar, ju mer syns rumpan” konstaterade en välutbildad invandrare från Iran, under ett besök på poliomottagningen. Han kom snabbt i arbete och lärde sig svenska av bara farten.

   Sparka Anna Kinberg Batra hon utgör ett hot mot god ämbetstradition skriver Dick Erixon i Samtiden
   https://samtiden.nu/2024/04/sparka-anna-kinberg-batra/

   Men det kommer inte regeringen att göra, ett sådant prejudikat kunde få oanade följder för fler landshövdingar med tunga politiker.

   1. ”Men det kommer inte regeringen att göra, ett sådant prejudikat kunde få oanade följder för fler landshövdingar med tunga politiker.”

    Det blir facit eftersom gårdagens politiker, de som har gjort bort sig, inte platsar någon annanstans blir belönade med ett arbete i princip helt utan ansvar som tack för ett som det heter ett ”gediget arbete för partiet”.

    Jag tycker att kompetens ska gå före både gamla politiker och kvotering, men den bilden delar inte politikerna eller PK-Sverige idag.

   2. I Örebro hade vi ”klippa och klistra” till Landshöving.
    enne klippte av kvittona från sina inköp så att det inte gick att utläsa vad som handlats. Bara inköpsstället och summan fanns med i redovisningen. Originalkvittona förvarade Marjasin i sin bostad, även sedan han hade pensionerats från uppdraget som landshövding 1994.
    Originalkvittona förvarade denne i sin bostad, även sedan han hade pensionerats från uppdraget som landshövding 1994.
    Med andra ord kommer inget att förändra Batras position. Om hon inte själv avgår.

    https://www.na.se/artikel/marjasinaffaren-nar-journalistiken-blir-jakt

    1. Motala skandalen som avslöjades av en ung, oförstörd journalist går heller inte av för hackor.

     Citat från https://sv.wikipedia.org/wiki/Motalaskandalen där kommunens politiker visade stor kreaktivitet.

     ”..I november 1995 började artiklar som handlade om skandalen att publiceras i Motala Tidning. Utdrag visade att över en halv miljon kronor spenderats på stadshotellet under de tio senaste månaderna, och att bilar hyrts för skattepengar, allt för privat bruk. Större reaktioner uteblev till att börja med, men kom så småningom i december.
     Man upptäckte att Motalaföretag i samverkan (MFS), ekonomiföreningen som under åren bokfört politikernas krogbesök och utgifter, tagit emot en summa på en miljon från kommunen.
     Kontokortsnotor avslöjade då bland annat en resa till Berlin som ägt rum juni samma år där politikerna och deras fruar åkte, och som kostat skattebetalare 105 104 kronor.
     Man fann även ekonomiska uppgifter om en shoppingresa till Göteborg i april där kläder, mat och logi för över 30 000 kronor konsumerades. Bland annat köptes en ny kostym för 10 000 kronor. Enligt kontokortsnotorna som bifogats hade klädkonsumtionen falskt förklarats med fördärvade skor och kostymer under en incident med tjära när man vid ett tillfälle i Göteborg hämtade utställningsmontrar….”

     I spetsen för dessa utsvävningar i Motala stod kommunfullmäktiges ordförande Sölve Conradsson (S)

     Samma år avslöjades även Mona Sahlins kontokortsaffärer som kostade skattebetalarna 53 174 kronor, därutöver digra rättegångskostnader, men i folkmun blev det bara två Toblerone. https://sv.wikipedia.org/wiki/Tobleroneaff%C3%A4ren

     Det fuskas nog lika friskt i dag, men med smartare och mer förslagna politiker, men det är en vindpust jämfört med välfärdsbedrägerier som kostar upp till 28 miljarder/år enligt statliga utredningar. Bidragsbrotten har ökat med 133 procent mellan år 2008 och 2021. Wikipedia.

     Men då bidragstagare utgör en viktig väljargrupp för socialdemokraterna så har silkesvantar varit på och när stor aktivitet hos invandrare noterades, så infördes plötsligt begreppet socio/ekonomisk utsatthet.

   3. Håller med. ”Sparka Anna Kinberg Batra” uppåt, tillsammans med Kristersson.
    De båda skulle passa som ”språkrör” hos Moderaterna eller kan de ”klättra” ännu högre upp? Det svenska eviga oantastliga etablissemanget måste få ett slut! Vad säger medborgarna som röstat för ett evigt oantastligt politiskt korrupt etablissemang? Ska ni fortsätta och rösta för ett fortsatt politiskt haveri av Sverige, eller inte?

Kommentarer är stängda.