Arabstater kan förändra spelplanen i Mellanöstern med game changer.

Game changer innebär att förändra spelplanen.

I Mellanöstern förändras tidigare lojaliteter med nya solidariteter. Hur hållbara de är vet nog ingen.

Ofta kan man få intrycket att alla muslimska länder håller ihop, tack vare århundranden av antisemitism och i nutid Israels bosättningspolitik på palestinsk mark. Men så är det inte. Lojaliteter skiftar efter vad som kan vinnas nu och i framtiden. USA har initialt stött terror rörelser under dess krig i Mellanöstern. Söndra och splittra är väl beprövat.

Irans drönar attacker var ett svar på Israels attack den 1 april på en konsulatbyggnad nära den iranska ambassaden i Damaskus, där högt uppsatta militärer inom det iranska  revolutions­gardet dog tillsammans med en represen­tant från Hizbollah. Vapensmuggling till terror rörelser var den officiella anledningen till anfallet enligt Israel.
Israel säger sig dock fortsatt vara inställt på att besvara Irans vedergällningsattack.

Nu är det främst Jemen, Saudiarabien och Förenade Arabminiraten som stöder Israel med USA bakom sig. Jemens luftförsvar deltog aktivt med att skjuta ner Irans drönar/robot attacker mot Israel och de övriga bistod med information om anfallet. Anfallet var en hämndaktion för Israels attack i Damaskus tidigare.

Nu är det anfall- hämnd med vedergällningsattacker som pågår mellan Israel och Iran. Bakom dessa finns stormakterna uppdelade i öst och väst.

Bakom Iran finns Kina och Ryssland enligt geopolitiske analytikern Pepe Escobar, vars artikel återges i Global Politics. https://www.globalpolitics.se/hur-irans-strategiska-talamod-overgick-till-allvarlig-avskrackning/

Irans president Ebrahim Raisi varnar Israel för ett ”smärtsamt svar” om landet vidtar ”minsta lilla åtgärd” efter helgens iranska drönar- och robotangrepp mot Israel.

Trots dess mängd så blev förödelsen i Israel försumbar eftersom 99 % av alla drönar-robotattacker sköts ner innan de nått sitt mål.

Nu råder kohandel mellan USA och Israel. USA sägs backa Israels Rafah-plan – om Iran skonas. https://www.svd.se/a/mPgy2g/kallor-israel-avbrot-planer-pa-iranattacker?

Joe Biden vill inte ha ett storkrig på halsen inför presidentvalet i november. Där Donald Trump förmodligen blir en svår konkurrent trots hans klammeri med rättvisan.

Krigsindustrins luft värnssystem från väst är hett eftertraktade, vilket kan få tidigare solidariteter kan spricka.
Tack vare hjälp samt köp från främst USA, därefter från Storbritannien och Frankrike så har Israel ett mycket avancerat luftförsvar. Men det som är nytt är att även flera arab­länder bistod Israel i denna attack från Iran.

När tom Fatha partiet i Palestina tog avstånd från Irans vedergällningsattack så känns det som game changer pågår. Om det bidrar till fredsförhandling är ovisst så länge som Netanyahus hårda grepp finns kvar om Israel och så länge som Hamas vägrar att släppa de som ännu lever i gisslan. Det är snart det enda de själva har kvar att sätta emot, när kriget har vidgats till Iran och världen håller andan.

Relaterade källor

https://www.svd.se/a/eMWGzQ/darfor-hjalpte-arabstaterna-israel-under-irans-attack?utm_campaign=newsletter-section-varlden-2024-04-17

https://www.svd.se/a/pPgnVE/iran-varnar-israel-for-minsta-lilla-atgard?utm_campaign=newsletter-section-varlden-2024-04-17

Ps. Drönarattack är numera vardagsmat i krig. Det är attack av ett eller flera obemannade stridsflygplan (stridsdrönare) eller av beväpnade civila drönare. Attackdrönare används vanligtvis för att skjuta en millis eller en bomb mot ett mål. Att oskadliggöra drönare är försvarsindustrins högsta prioritet. Wikipedia. Ds.

5 tankar kring ”Arabstater kan förändra spelplanen i Mellanöstern med game changer.

 1. Om Israel haft IHJÄL 40 000 Palestinier, tror någon på att dessa fåtal s.k. gisslan skulle vara vid liv? Man använder sig av ordet gisslan för att legalt få slakta Palestina, enligt dem själva. Om dessa s.k. gisslan ”dyker upp”, då har väl förmodligen Israel själva iscensatt ”gisslanaffären”. En slags plan B att ta till vid globalt medialt motstånd. Skulle inte förvåna mig att det aldrig funnits ”gisslan”. Om så vore fallet, vad skulle Palestina åstadkomma med det? Menar Israel att Palestinas plan var att begå massjälvmord på minst 40 000 människor när man tog den påstådda Israeliska gisslan?
  Den stora frågan: Är GISSLAN en bluff eller inte? Vad tror du?

  1. Jag är övertygad om att gisslan har ägt rum, men många ?? kvarstår. Israels sena reaktion som därefter övergick till besinningslösa vedergällningsattacker i dess jakt på Hamas som alltid använder sitt eget folk som sköldar. Förmodligen ligger Iran bakom, kanske med tyst medgivande från öst.
   Var det Hamas önskan att få världens sympati för Palestina som låg bakom? Eller Netanyahus?
   Att en sådan terrorattack på festival firare skulle gå spårlöst förbi var det väl ingen som trodde i Hamas ledning med Iran bakom sig.
   Öst och väst håller nu andan.

   1. Om gisslan har ägt rum.
    Då borde väl Palestina ha lämnat över dem för länge sedan för att rädda 10 000 tals Palestiniers liv! Det orimliga är väl att Palestina fortfarande behåller gisslan tills den siste Palestiniern är borta. Det är ju gisslan som är ”objektet” för att rättärdiga den Israeliska slakten. Hade slakten tagit slut för länge sedan om man DÅ överlämnat dessa s.k. gisslan? Finns det någon som tror att man valde slakten av Palestina före, än att överlämna gisslan i tid? De har väl ännu inte överlämnats! Gisslan är nog det nya ständiga Israeliska argument. Innan var det ”raketer”!

    1. Här har vi inte samma uppfattning. Hamas främsta vapen är de som ännu lever i gisslan och de offrar sitt eget folk på löpande band.

Kommentarer är stängda.