”Tänk om det blir kallare?”

Tege Tornvalls bok är aktuell i dessa dagar, när köldrekord slås varje dygn i Norrland och utanför mitt köksfönster var det – 21 grader i morse.

Tornvalls bok handlar om hur växlande solmagnetism och andra naturliga processer påverkar jordens klimat.

https://www.svd.se/a/5B28kb/den-svenska-rekordkylan-uppmarksammas-i-utlandska-medier

”Klimatet beror på a) hur mycket solvärme som når jordytans land och vatten, b) hur Jordens gravitation komprimerar atmosfären mot jordytan med värmande effekt. Det följer allmänna gaslagen – oavsett vilka gaser atmosfären består av.
Hinder för solvärme är skymmande moln och stoft, dygnets och årets mörka tider samt lägre solvinkel närmare polerna.
Kol är livets ursprung och förutsättning. Ljus och värme kommer dagligen från Solen. Med vatten, syre och kol utlöser ljuset processen fotosyntes, som ger växtligheten dess livsnödvändiga näring.
Kol är energibärare för Jordens liv. Men för många är kol i stället hotet mot allt liv. De tror att mer koldioxid skulle farligt värma atmosfären hota Jordens liv.
Det är en märklig syn, eftersom Jorden under långa tidigare perioder både varit 5-10 grader varmare än nu och haft mångfalt högre CO2-halter – och mycket rikare växt- och djurliv. Hur går det ihop?”

I Nya Tider v.52 01 2023/2024 finns ett gediget reportage om hur magnetfälten vid jordens poler skiftar, vilket har stor inverkan på klimatet; det blir kallare.

”Förebud om katalysmiskt polskifte: Rekordkyla och extremsnö på norra halvklotet – Jordens magnetsfält försvagas allt fortare,” som systemmedia rapporterar mycket lite om, eftersom det går emot klimatnarrativet.

Global nedkylning är nog mer rätt än global uppvärmning.

Förändrad solaktivitet försvagar jordens magnetfält, vilket innebär drastiska klimat förändringar. Mer kosmisk strålning tränger igenom atmosfären, vilket skapar fler moln och ger mer nederbörd – alltså ett kyligare och våtare klimat.

”Vi utsätter oss för en förfärlig risk när vi försöker bromsa naturliga processer i stället för att förbereda oss på dem” Citat från Allan Emrén, svensk forskare bakom en ny klimatstudie. Citat från Nya Tider.

”VI” innebär för mig den globala finanseliten främst i USA, som vill få bort oljan som vapen i Mellanöstern och göra medborgare spaka. El.bilsförsäljningen dalar, batteridrivna bilar, bussar stannar i kylan, liksom vindkraften, batterifabriken Northvolt behöver nya miljarder för att inte tala om storsatsningen grönt stål, som sannolikt ger dyrare och mer instabil el. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/gront-stal-en-riskfylld-mangmiljardsatsning–vzs1qs

Bild från bokus.com

2 tankar kring ””Tänk om det blir kallare?”

 1. Rätt men inte helt rätt.
  1. solvärme som når jordytan (som värmer upp atmosfären)
  2. gravitation komprimerar atmosfären

  Det beror även på att värmen inte släpps tillbaka ut i rymden, de så kallade växthusgaserna som gör att temperaturen på jorden höjs med omkring 30 grader och gör liv som vi känner det möjligt. Precis som en termos.

  Klimatet beror även på hur värme transporteras runt på jorden av luft och vattenströmmar. Golfströmmen är ett exempel, El Nino ett annat. Om Golfströmmen skulle stanna betyder det att temperaturen i Sverige skulle sjunka med kanske 30 grader. Rekordvärmen på många platser i Europa förra sommaren berodde ju på att luftströmmar transporterade het luft från Nordafrika till Europa.

  Det väcker tanken, har värmetransporten med Golfströmmen minskat, kanske genom att Golfströmmen saktat in ,och det är därför det har blivit så kallt. Kanske. ”Pumpen” som driver Golfströmmen är att salt vatten fryser i norr. Nu fungerar det så att saltvatten inte fryser, utan det är vattnet , H2O, som fryser, inte saltet, NaCl, vattnet desalineras och blir is. Då blir det omgivande vattnet saltare, och därmed tyngre, sjunker då mot botten, och bottenlandskapet skapar ”floder” mot djupare vatten, och det driver Golfströmmen. Jorden har ju blivit varmare på grund av planetrörelserna, Milankovitch Orbital Cycles. Eftersom det inte är så kallt fungerar ”pumpen” sämre, svårare för det salta vattnet att frysa, och det driver det kallare klimatet. Vi vet inte.

  Det har varit betydligt varmare än 5-10 grader ibland. Sydpolen, typisk nu minus 50 grader, har haft regnskog. Det vet vi, och det betyder en temeprqatur på plus tio grader eller så. En temperaturskillnad på sådär 60 grader.

  1. Tack för kompletterande uppgifter om golfströmmen vars ”pumpförmåga” kan variera.

Kommentarer är stängda.