Var hälsad sköna morgonstund gäller för el bils köpare, men inte för barnarbetare i gruvor

Från barn­arbete i gruvorna – till din elbil

Elbilarna ska rädda klimatet.
Men för att batterierna ska fungera krävs glimmer – en mineral branschen talar tyst om.”

Av: Staffan Lindberg och Magnus Wennman Publicerad i Aftonbladet den 16 december 2023 https://special.aftonbladet.se/story/jleydo

Se, läs och hör denna berättelse alla el bils entusiaster inte minst inom miljöpartiet och alla övriga klimataktivister!

Foto: Magnus Wennman från länken till artikeln.

”eCar-expo Göteborg, Sverige

Folk köar för att få greppa ratten och andas in nybilsdoft. Försäljarna svarar på frågor om elektrisk prestanda och acceleration.
Men ingen talar om mineralerna.”

”….Det blänker nerifrån gruvhålet, som vore det en önske­brunn.
Små glittrande partiklar rörs upp i vinden. De fäster sig likt älvstoft på barnen.
Mineralen de bryter ingår i klimat­om­ställningen som ska göra världen hållbar, ändå kommer ingen av dem att få äta sig mätt i kväll.
Rösten är ljus, nyckelbenen sticker fram under huden. Laha Varivahtse är tretton år, men ser mer ut som åtta.
Nu drar han på sig den brandgula pann­lampan han delar med syskonen, den enda utrustning de förfogar över vid sidan av hammaren och spettet.
Utan handskar eller hjälm, klädd i en tröja som rivits sönder mot bergsväggarna, beger han sig ner i det trånga gruvhålet.
Jag måste jobba. Annars svälter vi ihjäl, säger han….”

———————————————————————–

Guds väsens avbild, och likväl
en mänskoson, på det var själ
må glad till honom lända,
han kommer, följd av frid och hopp,
de villade att söka opp
och hjälpa de elända,
värma, närma till varandra
dem som vandra kärlekslösa
och ur usla brunnar ösa. Vers 2 Var hälsad sköna morgonstund

Ingen hjälper de elända idag, de offras för klimatet…

9 tankar kring ”Var hälsad sköna morgonstund gäller för el bils köpare, men inte för barnarbetare i gruvor

 1. Mineralen de bryter ingår i klimat¬om¬ställningen som ska göra världen hållbar!
  Hur hållbar är Sverige som importerar 3 miljoner ton sopor från mer än 15 länder varav de flesta är EU länder! Fast vi har kärnkraftverk!
  Vi TAR EMOT 3 miljoner ton sopor per år från andra länder varav mer än 200 000 ton är plast!
  Sverige, Europas förbränningsstation.
  Därmed fallerade HELA den svenska politiska klimatpolitiken, sedan flera år tillbaka. Stoppa sopimporten och RÄDDA det svenska klimatet istället, om det nu är så illa ställt. Låt de andra länderna ta hand om sina ”egna klimat sopor”.
  Utdrag från nedanstående länkar:
  Den svenska fjärrvärmebranschen hävdar å sin sida att anläggningarna i Sverige är bättre på att utvinna energi ur soporna och på att rena avgaserna och att Sverige gör Europa en tjänst genom att hantera sopor som annars hade lagts på deponi.
  Den främsta anledningen till att Norge väljer att exportera sina sopor till Sverige är att det är billigare än att hantera dem i Norge.
  Och trots att tekniken för att rena avgaserna hela tiden blir bättre leder sopeldningen till utsläpp av koldioxid och miljöfarliga ämnen.
  Vid förbränning av sopor kan bland annat cancerframkallande dioxiner och furaner bildas.
  Dioxiner och furaner är svårnedbrytbara och finns därför kvar i naturen under lång tid. Gifterna är cancerframkallande och hormonstörande och påverkar arvsmassan, tillväxten och fertiliteten hos djur och människor. Exakt hur stora utsläppen från den stadigt ökande sopförbränningen är i dag vet ingen.
  Värmeverken behöver bara mäta utsläppen två gånger per år och rapportera värdena i den årliga miljörapporten.
  Det är sällan gränsvärdena överskrids i rapporterna (det tror jag det).

  https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/avfall/avfall-import-export/
  https://www.sverigesnatur.org/aktuellt/hogt-miljopris-for-sopimport/

  1. Ingen skall inbilla mig att det är någon slags godhet från Sverige att bränna andra länders sopor. I vanlig ordning är det pengar inblandade i fartygsleveranserna, med underleverantörer i flera led, precis som inom byggsektorn med undermålig arbetsmiljö, som orsakat 62 dödsfall i år.

 2. Längtan efter det omöjliga resulterar i olika förhållningssätt varav ett av de viktigaste helt enkelt är att ignorera lämpliga delar av det som kan vara obehagliga

 3. Visste detta för många år sen……men de som köper el bilar är sovande

 4. Detta är inget annat än ett praktexempel i tillämpning av gammaldags Nazi stil och metod för propaganda med moderna metoder. Att desinformera och vilseleda. Detta är en politisk propaganda artikel. Inte journalism. Det är Skurkjournalism. Media och journalister profiterar på andras elände, och samtidigt konserverar den så de kan fortsätta profitera. Media och journalister utnyttjar helt enkelt barnen situation för att skapa sensation och tjäna snabba pengar och profitera, samtidig konserverar man situation och förhindrar utveckling.

  Vad man vill åstadkomma är att få folk att sluta köpa elbilar, och därmed skada just Kina, för man vet mycket väl att Kina är ledande i utvecklingen mot det framtida rena och hållbara samhället. Det gäller även gruvorna i Madagaskar.

  Verkligheten är att om behovet av råmaterial ökar, som fler elbilar byggs, kommer gruvbolagen att tvingas ersätta den manuella brytningen med maskiner, Ingen behöver ens längre gå ner i gruvorna. Kinas version av 5G, som Sverige ratar, löser det. Gruvarbetarna kommer istället att designa, bygga, köra, och underhålla gruv-maskinterna. Sådana här skurk artiklar bromsar eller förhindrar den utvecklingen, som redan är framskriden i mer utvecklade länder.

  Det är inge teori, det har redan hänt i Kina. Gruvarbetarna arbetar istället från sitt vardagsrum, och kan arbeta i flera gruvor på samma dag. Via 5G, 5.5G och 6G system.

  Artikeln beskriver i verkligheten svenskarnas framtid.

 5. Det är inte så att elbilar skall rädda klimatet. Elbilar är bara en liten komponent i att utveckla ett rent och hållbart samhälle. Vad som är väsentligt är att hela kulturen runt transport skall förändras, bort från bilen. Det sker nu i Kina, det är inte så att folk i Kina bara bytt till elbilar, hela infrastrukturen runt transporter har förändrats.

  Varför köra bil till jobbet, trettio minuter plus bensin och parkering om man kan ta monorailen för 2 kronor på fyra minuter. Bara att i Sverige kostar det 45 kronor (enligt webben) och för de flesta finns inte ens en Monorail.

  Varför köra bil i 8 timmar till grannstan för 300 kronor, om man kan ta snabbtåget på två timmar för 100 kronor. Bara att i Sverige finns inget sådant tåg.

  Vad Aftonbladet gör är varken att främja hållbar transport eller stoppa barnarbete i gruvor, utan att använda det som ett verktyg för att profitera och att skada utvecklingen och indirekt smutskasta det land som leder utvecklingen mot ett hållbart samhälle, Kina.

  Aftonbladet är en destruktiv kraft som förstår Sverige utveckling och framtid. Vad dom avser är att få folk att sluta köpa elbilar, som främst skulle skada Kina. Verkligheten är det motsatta, av erfarenhet. Ökar man behovet av sådana råmaterial tvingas gruvbolagen ersätta barnen med maskiner. Ingen behöver ens gå ner i gruvorna längre, maskinerna körs på distans med 5G, vilket även är en utveckling journalister har stoppat i Sverige. Barnen får utbildning att designa, bygga, sköta och underhålla maskinerna som ersätter dom i gruvan.

  Sida visade sig även innehålla skripts för massövervakning. Dessa media och journalister är samhälles skurkar. Dessa journalister borde snarast ställas inför rätta och låsas in.

  1. Skada Kina eller ej, så lär det dröja innan maskiner ersätter skadade barn, som sällan har några sköna morgonstunder.

   1. Harriet 25 december, 2023 kl. 20:06
    Nu har jag grävt lite mer i ämnet. Utvecklingen att maskiner ersätter ”skadade barn” och barnarbete, kan gå väldigt fort om Kina stöder det, vilket dom redan gör, både tekniskt och ekonomiskt, för så var det med barnarbete tidigare även i just Kina, som nyzeeländaren Rewi Alley har beskrivit i sina böcker. Kina har egen erfarenhet av att avskaffa barnarbete. Kina hade omfattande barnarbete under ”demokratin” Kina. Den utvecklingen har Kina redan initierat i just Madagaskar. Vad artikeln tydligt visar är att det är en propaganda artikel mot just Kina. Varför nämns inte USA och EU, eller kör deras elbilar inte på batterier. Hur är det med batteritillverkningen i Sverige. Speciellt gäller det att USA , men även EU, vill förhindra sådan utveckling, för då blir länder som Madagaskar, med många flera, oberoende av USA och EU. Ett fattigt och outvecklat land är lätt att förtrycka, plundra och utnyttja, och så vill USA och EU ha det. Inte bara Madagaskar. Köp Kinas elbilar så försvinner barnarbetet snabbare.

Kommentarer är stängda.