Låt oss värna vår religion och våra traditioner- med tusen tända juleljus för det nyfödda barnet i Betlehem

Även om min egen tro är spretig och tunn, så värnar jag kristendomen som religion med dess moral i 10 Guds bud och dess traditioner. Den kristna tron samt familjen har i generationer varit pelare för den gemenskap som samhället vilat på.

Jag tycker om kyrkans ritualer, dess lovsånger och få sitta på gamla kyrkbänkar som generationer nött före mig. Det ger trygghet med en ram omkring ett bråkigt liv att hålla sig innanför, trots tidevarvens mörka innehåll.

Gudsbegreppet för mig är endast det som gör gott i världen, mot oss själva, våra medmänniskor och allt som lever och är. I ett gott samhälle värnar vi vår familj, våra nära, grannar i den lilla världen. Vår hemort och vårt fosterland kommer därefter, sedan kan blicken riktas mot alla som lider nöd utanför.

I dag gör våra makthavare tvärtom, de värnar de som orsakar nöden. Den politiska eliten med hyperkapitalister skyddar allt som gynnar dem själva långt utanför landets gränser, där deras nära och kära finns, utan samhörighet med sitt eget folk.

Bild från donguido.it

Berättelsen om det nyfödda barnet i krubban är för mig en symbol för det stora i människoblivandet. Att få vara med en liten stund i tidevarvens mörka och ljusa omloppsbana.

Den vackraste julsången är psalm 29 Stilla Natt med orginaltitel: Stille Nacht, heilige Nacht.

Den skrevs år 1818 för att en liten mus bitit sönder orgeln i en by kyrka i Österrike. Psalmen gav soldaterna en förunderlig frist från krigets fasor under julnatten 1914 under första världskriget. 

Stilla natt, heliga natt!
Allt är frid. Stjärnan blid
Skiner på barnet i stallets strå
Och de vakande fromma två.
Kristus till jorden är kommen.
Oss är en frälsare född.

Stora stund, heliga stund!
Änglars här slår sin rund
Kring de vaktande herdars hjord,
Rymden ljuder av glädjens ord.
Kristus till jorden är kommen,
Eder är frälsaren född.

Stilla natt, heliga natt!
Mörkret flyr, dagen gryr.
Räddningstimman för världen slår,
Nu begynner vårt jubelår.
Kristus till jorden är kommen.
Oss är en frälsare född.

7 tankar kring ”Låt oss värna vår religion och våra traditioner- med tusen tända juleljus för det nyfödda barnet i Betlehem

 1. Tack för Dina påminnelser om hur det står fatt i Sverige. Jag tror att de unga till slut kommer att förstå hur manipulerade Sverige blivit av de makthungriga, och återta makten över sina liv. På sina villkor.
  Önskar dig en Glad jul och ett Gott Nytt År
  🎄💞✨🍀💐

 2. God Jul till dig Harriet . Stort tack för din idoga kamp för vårt Sverige . Läser dina texter dagligen men orkar inte kommentera var gång . I dagens text håller jag med dig , den kristna traditionen är att föredra även om man inte är troende . Den har format vårt samhälle och den grå vardagen . Ska nu inleda min jul nu med att lyssna på Camilla Nylund finsk sopran när hon sjunger Oi Jouluyö . Mäktigt må jag säga .
  Julefrid på er allesamman från Sjöström och Värmland -16 grader nu men Camilla värmer .

  1. Fint med Julhälsning från Värmland, där mina föräldrar har sina rötter.
   Jag gick i gymnasiet i ”Lusasken” Kristinehamn, ca 5 mil från brukssamhället Hasselfors. En trygg barndom där alla kände alla och vi ungar neg och bokade för alla vuxna. Minns att min mamma sa en gång, när hon tittade ut genom fönstret ”Lillan det måste ha hänt något, Greta (grann tanten) har söndagskappan på sig….”

 3. Jag är inte någon speciellt troende person, men texten i Stilla Natt vare sig jag läser den eller hör den sjungas ger mig tårar i ögonen. Och inte lite heller.
  Detta skrivs av en drygt sjuttioårig gubbe, inte ömhudad annars.
  Varför?

  1. En 76-årig gammal tant känner lika dant!
   God Jul till alla som läser och till Er som glädjer mig med kommentarer.
   Tur att vi inte bor i Malmö, där får bara God Helg önskas för att inte såra muslimer!

Kommentarer är stängda.