Veterandiplomaten Hans Blix om läget i Mellanöstern

https://newsvoice.se/2023/10/newsvoice-intervjuade-veterandiplomaten-hans-blix-om-laget-i-mellanostern/

Av alla artiklar från statsmedia och alternativen om pågående krig mellan Israel och Hamas/Palestina så väljer jag några citat från en intervju med Hans Blix, som aldrig fann några massförstörelsevapen i Irak, som var USA:s alibi för invasion i Irak under 2003.

Källa: https://newsvoice.se/2023/10/newsvoice-intervjuade-veterandiplomaten-hans-blix-om-laget-i-mellanostern/

———————————————————————————————————————-

 • Mellanöstern, är det allvarligare den här gången än tidigare?

Hans Blix“Ja. brutalitetsnivån som sattes av Hamas vid deras anfall är ohygglig och det som oroar mest är risken för en spridning av konflikten, utanför Gaza. Just nu hotar parterna varandra på ett sätt som inte setts tidigare. Israel hotar Iran ifall Hezbollah anfallar Israel från norr och Hezbollah har varnat Israel från att gå in Gaza. Situationen kan eskalera till en direkt militär konflikt mellan Iran och Israel.…”

 • Ryssland efterlyser väl också en tvåstatslösning?

Hans Blix“Ja. Tvåstatslösningen är fortfarande på FN:s dagordning och är stadfäst som något som politiker svär på som på Bibeln. Men den har länge betvivlats då man tolkar USA:s och Israels politik, med den ständiga expansionen av israeliska bosättningar på Västbanken, som att Tel Aviv snarare bara väntar på rätt ögonblick för att annektera Västbanken. Washington ser detta men anstränger sig inte för att hindra det.…. Jag tror att Hamas upplever förtvivlan över att arabiska stater håller på att överge dem och hoppades på att kunna stoppa Abraham Accords.” Det kan vara av rädsla för att bli överspelat och irrelevant Hamas genomförde attacken den 7 oktober – i hopp om att dra världsopinionens uppmärksamhet tillbaka det “sår” Palestinafrågan ännu utgör.”

(Från andra källor kommer motsatt uppfattning att Israels säkerhetstjänst blundade och struntade i varningar om för Hamas attacken, för att få alibi att utplåna Hamas med dess judehat)

 • Hur överhängande är risken att den nuvarande konflikten slutar med tillgripandet av kärnvapen?

Hans Blix“Den största risken här är om det utvecklas till en direkt konfrontation mellan Israel och Iran. Och det beror på dels vad Israel gör i Gaza men också vad Iran gör tillsammans med Hezbollah, i Libanon.….”

 • Om Hans Blix fick som han ville – hur löser han den här situationen på enklast sätt så att det blir fred igen?

Hans Blix“Jag föreställer mig att Israel behöver uppvisa någon återhållsamhet – ålägga sig själv restriktioner. Alla talar vackert om proportionalitet, men ofta då Israel utsatts för angrepp från Hamas har de slagit tillbaka tiofallt.
Tanken bakom proportionalitetsprincipen är att undvika eskalering. Är det proportioneligt att flytta på en miljon människor som skett i Gaza?”

 • Vad väntar runt hörnet i Mellanöstern?

Hans Blix“Fortsätter Israel på den inslagna vägen mot en fullskalig invasion av Gaza finns en betydande risk att kriget sprids. Kommer Iran bli direkt inblandat? Det är inte otänkbart. USA vill hålla tillbaka den här utvecklingen, det vill inte ha ett större krig. Frågan är om det kan övertyga Israel om att de nu har slagit tillräckligt hårt mot Hamas.”

——————————————————————————————————-

Polariseringen ökar bland politiker, medborgare, inom media och alternativen, där denna komplicerade konflikt blir svart eller vit, när det mesta är grått och en tvåstatslösning tycks allt längre bort. Israel vill nu utplåna Hamas som vill kasta alla judar i havet, vilket försvårat tidigare förhandlingar om en tvåstatslösning.

Swebbtv:s ledare 304 illustrerar väl polariseringen i kommentatorfältet i alternativ media. https://swebbtv.se/w/cXtsYeDEgPrmPM7kzxF5nR?utm_campaign=cmp_3089728&utm_source=getanewsletter&utm_medium=email

En grov generalisering är att vänstern med akademi tar ställning för Hamas och liberaler med höger lutar mer åt Israel. Det som komplicerar hela konflikten är USA:s stöd för Israel och Irans stöd för Hamas. Kina med Ryssland kräver omedelbart eld upphör med förhandlingar, som strandat upprepade ggr efter Israels statsbildning 1948 pga av arabländers judehat. Nu stänger de gränserna för för sina instängda bröder i Gaza, när Israels skoningslösa jakt på Hamas fortgår. Folkets uppgift är enbart att få vara mänskliga sköldar för sina makthavare, som själva sitter trygga långt bort från detta helvete.

————————————————————————————————–

Exempel på artiklar för eller emot Israel och Hamas, om någon bloggföljare orkar läsa.

3 tankar kring ”Veterandiplomaten Hans Blix om läget i Mellanöstern

 1. Att förstå bakomliggande orsaker genom århundranden är inte accepterande idag av Hamas och Israels besinningslösa våld mot civila, gamla, kvinnor som barn.
  Det som gör ställningstagande omöjligt är att tätt bakom Hamas finns arabstater som Iran, Turkiet, Syrien, Saudi, Jemen m fl som har islam som ledstjärna. Islam är en religion som jag aldrig kan acceptera.
  Bakom Israel finns USA med västallierade, men inom dessa stater vidmakthålls antisemitism av vänstern med invandrare från muslimska länder. Västs krigsindustri vill ha långa krig. Saab i Linköping går nu på högvarv, så Wallenberg måste vara mycket nöjd, inte minst med sina röda och blå Nato springpojkar.

  1. Harriet 5 november, 2023 kl. 10:28
   Skillnaden mellan dig och mig är att jag har erfarenhet på plats. Jag har funnit alla de muhammedanska platser jag har erfarenhet från fredliga, säkra, gästfria, öppna respektfulla och välkomnande.

   Låt inte några extremister som ”flytt” grumla den riktiga bilden.

   Läs gärna om Zlatans intryck av Qatar
   —”Qatar är ett system som fungerar”
   —”Finns det droger? Nej. Finns det kriminalitet?”
   —”Organisationen, tio poäng. Upplevelsen, tio poäng. Matchen, tio poäng. Publiken, tio poäng. Maten tio poäng. Resan, tio poäng. Allt var tio poäng.”
   https://www.svt.se/sport/fotboll/zlatan-hyllar-qatar

   65.5% Islam (official)
   15.1% Hinduism
   14.2% Christianity
   3.3% Buddhism
   1.9% other

   Hur är det med brott och droger i Sverige???? Går kvinnorna säkra på gatorna???
   I Sverige är ett ju en mänsklig rättighet att gå runt på gatorna och skjuta och döda. Så säger i alla fall regimen. Men Xinjiang i Kina begår brott mot mänskliga rättigheter genom att förhindra det.

   1. Tyvärr är det inte några extremister utan tusentals som ”flytt” till vårt kravlösa bidragsland. Grundfelet är våra politiker som öppnat landets gränser på vid gavel. Därefter delat ut medborgarskap trots att riktiga asylskäl saknas för att visa vilken humanitär stormakt landet är, dvs bana väg för egen internationell karriär.
    Självklart att invandrare tar för sig med råge av generositeten, då mångkulturen har bestämts över folkets huvuden. Vänstern behöver bidragsröster för att ständigt rabbla ramsan att välfärden måste värnas, deras alibi för nya skattehöjningar. Importerade klaner skär guld med täljkniv medan kommuner och regioner inte får budget att gå ihop. Tyvärr verkar Sverige ha fått de sämsta av de sämsta utomeuropiska migranterna.

    Swebbtv den 6 nov ger en god sammanfattning:

    ”…Allas lika värde är ett mantra vi hört i åratal. I praktiken har det dock snarare spelats ut tvärtom i Sverige där människor har olika värde, beroende på ursprung. Där ursprungliga svenska befolkningen återkommande drar det kortare strået och har prioriterats ner just på grund av sitt ursprung. Till förmån för de nya socialdemokratiska väljare från andra länder, har erhållit en stor mängd pengar från svenska skattebetalare….”

    Men när det handlar om skattemedel till SIDA, EU, FN och snart JAS Gripen till Ukraina då saknas det inte pengar, fast alla vet att fredsförhandlingar står vid dörren. Att stötta både Israel och Ukraina verkar ge Biden huvudvärk.

Kommentarer är stängda.