Välfyllda vattenmagasin spelar ingen roll för el.priset höjs rejält ändå

Jan Ivarsons kommentar i går, gav inspiration till dagens inlägg om el.priset.

Tidigare lovade moderaterna att stoppa indexregleringen av el.skatten, men i regeringsställning är löftesbrott en paradgren. Tre miljarder tackar regeringen inte nej till. Alla energikonsumenter får en högre el räkning på över 9 %, men troligen stiger den betydligt mer när EU är i farten.

Kallduschen: Elskatten rekordhöjs trots regeringens löften – ”Vansinnigt” ”Ett löftesbrott”, säger Cristian Ekström, vd på Skattebetalarna, till TN.

”…I våras skickade regeringen ut ett remissförslag om att pausa indexeringen av energiskatten på el. Tanken var att stoppa att den så kallade elskatten räknades upp med inflationen vilket skulle slå hårt mot redan pressade företag och hushåll. Men i slutet av förra veckan kom kallduschen. Regeringen tänker inte alls pausa indexuppräkningen. Vid årsskiftet väntar i stället en rekordstor höjning av elskatten, den stiger med drygt nio procent….” https://www.tn.se/naringsliv/32665/kallduschen-elskatten-rekordhojs-trots-regeringens-loften-vansinnigt/

Bild från nsk.se

”……Det har länge varit svårt att föra ner el från norr till söder i vårt avlånga land och förra vinter hade vi skyhöga elpriser. Elpriset kan nu öka med 20 % då nya EU-regler införs som kan effektivisera och leda till att flaskhalsar i elsystemet minskar och öka tillgången på el i Europa. Men tidigt väntas elpriserna öka i och med detta i elprisområde 3.
 https://nyheter.swebbtv.se/nya-eu-regler-kan-oka-elpriset-med-20-procent/

Jag minns moderaternas tidigare förslag att välfärd skulle ha en trappa för nyanlända, deras predikningar om arbetslinjen, paradigmskifte mot invandrakriminaliteten osv alla ekar lika tomma i verkstaden. Allt skall få långa utredningstider, med undantag av Nato anslutning och landets migrationshaveri.

Ytterligare bakslag för klimatfanatikerna om en fossilfri framtid:

Nu sviker kunderna el.lastbilen, vilket oroar Scania:s vd. Dessutom har Northvolt, batterifabrik svårt med leveranser.
Än så länge är bara 1,5 procent av lastbilarna som Scania säljer eldrivna, medan Scania klarar att leverera 25 000–30 000 eldrivna lastbilar om året. Hitintills i år når antalet knappt upp i 200. Att en el lastbil är 3-4 ggr dyrare än en splitterny diesel driven kanske inte ingick i kalkylen? https://www.svd.se/a/nQ6Gzx/scanias-nya-fabrik-klar-men-kunderna-koper-inte-ellastbilar

Även försäljning av el drivna personbilar har stannat upp, subventioner har tagits bort och krånglar batteriet i vinterväder så kostar det skjortan att reparera. El. laddstolpar finns mest i städer och tätorter, men i Norrlands inland är de en sällsynthet. Norrlänningen straffas därför med Bonus Malus skatt för att han inte glider fram i en bil för minst en halv mille på sin långa väg till jobbet. Kallt vinterväder och el bils batterier är inte alltid bekväma med varandra.

Kanske detta ingick i Agenda 2030 kalkylen, att vanligt folk inte skall få vara rörliga i sin bil, eftersom en el.bil är det få vanliga löntagare som har råd med?

Att nätkapaciteten är för liten för industrins tillväxt tycks inte bekymra regeringen.

SIDA, miljarder till Ukraina, EU avgiften och fortsatta rekord i medborgarskap av icke integreringsbara migranter har givetvis företräde, samt kommun – och regionpolitikers ansvarslösa skatteslöseri. Tjänstemannaansvaret verkar nu vara borta från alla partier.

200 miljoner varje vecka behöver regeringen som bidrag till rekorden i beviljade medborgarskap, https://samnytt.se/ny-berakningsmodell-hojer-elpriserna-med-200-miljoner-i-veckan

Enkelt uttryckt så skiter det sig med den gröna omställningen precis som Tidöavtalets paradigmskifte.

https://www.tn.se/hallbarhet/32712/nytt-jatteprojekt-hotat-av-elkrisen-sca-tvingas-bygga-eget-elnat/

Nu börjar också investerare tveka i dörren, de litar inte på våra politiker som svänger hit och dit med el produktionen, investerare betraktar Sverige som ett högriskprojekt.
Vilket vi medborgare har insett sedan länge.
https://www.tn.se/hallbarhet/32911/darfor-ratar-investerare-svenska-energiprojekt-hogriskmarknad/

2 tankar kring ”Välfyllda vattenmagasin spelar ingen roll för el.priset höjs rejält ändå

  1. Löftesbrott en paradgren i Svensk politik och det gör att man/jag börjar undra hur står det till i demokratin i Sverige men redan Ville Moberg var misstänksam och han kallade styrelseformen kort och gott för en demokratur i vissa fall var han klarsynt
    Men hur många har jag för lite överblick för att kunna ha en åsikt om

    1. sören turesson 4 november, 2023 kl. 00:40
      ”hur står det till i demokratin i Sverige”
      Sanningen är nog att det ”inte står till alls” utan vad man kallar ”demokrati” är avskaffad i Sverige.

      Kolla NATO, kärnvapenavtalet, värdlandsavtalet (en kopia av nazisternas avtal Permittenttrafiken 1940), att USA trupper nu har tillgång tills svenska baser, finansiella stödet till USAs krig i Ukraina, propagandan om Ryssland och Kina, svenska biometriska databaser som ansiktsigenkänning och fingeravtryck (passen) eller DNA (sjukvårds registren, vi kan hålla på länge.

      Det är bara att USA nu har ersatt nazisterna då 1940.

      —”Wallenberg och USA styr Sverige”
      https://www.friatider.se/wallenberg-och-usa-styr-sverige

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Permittenttrafiken

Kommentarer är stängda.