Judars överlägsenhet inom olika samhällsområden går inte att förneka

Kanske ligger en del av förklaringen i storfilmen ”En spelman på taket” där mjölkutköraren, juden Tevje samtalar och tom skäller på Gud. Där sången If i were a rich man/Om jag hade pengar blivit en odödlig klassiker, sedan 1964 då den hade premiär på Broadway med Jerome Robbins som regissör.

Bild från youtube.

Handlingen utspelas 1905 i en liten by i det judiska bosättningsområdet i Tsarryssland. Det var en mycket orolig tid med politiska motsättningar. Ryssland låg i krig och gjorde stora förluster, vilket ledde till hungersnöd och förföljelse av judar. Filmen slutar med flykt, en del till USA, andra till Polen och några ville till det heliga landet.
Filmen är dock fylld med humor, kärlek och glädje med traditioners förändring mellan generationer, vilket ständigt är aktuellt. Tradition har alltid haft stor betydelse för den judiska identiteten.
Manuset till Spelman på taket skrevs av författaren Joseph Stein och bygger på Sholem Aleichems roman Tewje der Milchiger (Tevje, mjölkutköraren). Musiken är skriven av Jerry Bock. Undermeningen med filmens titel är att utan traditioner skulle vi vara som en spelman på taket som kan tappa balansen och trilla ner, men traditioner kanske kan förändras med tiden funderar Tewje något motvilligt.

Inom judendom är livliga diskussioner med ifrågasättande vanligt förekommande, liksom inom undervisning där det tillämpas att vara Djävulens advokat vilket är en debattör som tar upp motståndarsidans argument. Ursprunget kommer från den romerska-katolska kyrkan innan någon person skulle helgonförklaras.

Att stöta och blöta argument, lyssna på motsatta åsikter, söka ny kunskap, förkasta eller acceptera bidrar till att hjärnans nätverk får näring till fler synapskopplingar, vilket ökar intelligensen liksom handens kunskap och efter många generationer kan det fortplantas i vårt DNA.

Humor är också ett stort inslag i den judiska identiteten, vilket rollfiguren Tevje illustrerar med sina filosofiska resonemang. I judisk humor skämtas det om Gud, synagogan, den överbeskyddande modern, andra världskriget, förintelsen mm. Judisk humor är inte bara en källa till skratt. Att kunna skratta åt sig själv och se världen ovanifrån är inte bara skratt utan också en källa till kunskap. Humorlösa personer är ofta mycket självcentrerade inte minst de korrekta som sällan skämtar om sig själva. Med pekpinnar i hand så lyfter de fram osolidariska personer som inte kavlar upp ärmen, åker bil, äter kött, sparar till en semesterresa på Mallis och de som anser att Sverige tillhör svenskar sedan generationer riskerar att få sig ett rapp.

Att ifrågasätta Allahs handlingar skulle förmodligen straffas med döden i muslimska länder, där allt som händer är Guds vilja. Shallah, shallah…
I Koranskolor pågår ett evigt rabblande av suror utan diskussion, för Allahs ord är lag. Har någon hört någon muslim skämta om Koranen?

Min övertygelse är att islam med Koranen bidrar till stagnation av samhällsutvecklingen i muslimska länder.

Vilket vänstern blundar för, där orsakas fattigdom, stagnation enbart av den vite mannens kolonialism, vilket också är en del av sanningen, men fler faktorer måste beaktas.
Att ständigt ta på sig offerkoftan och skylla alla tillkortakommanden på historien är bekvämt, men leder ingen vart. Tyvärr har vänsterns kravlösa rasism starkt bidraget till att Sverige nu av omvärlden betraktas som en failed state. Kriminella klaner har trängt sig in överallt i samhället, tack vare politikers enfaldiga mångfaldsberusning med inkludering, där etnicitet konkurrerat ut meritokrati. Orsaken till detta haveri är att deras arbetsgivare folket har ersatts med den globala elitens agendor. Eftersom det garanterar internationell karriär efter deras politiska värv. Deras lycka är störst när de får kråma sig i Davos, EU eller FN uppfylla av se vilken viktig person jag är.

Sveriges fallenhet av att tycka lika i falsk konsensus leder inte framåt, utan snarare till stagnation, vilket orsakas av eftergivenhet för muslimers alla krav på särrättigheter, som splittrar och söndrar landet. Framtiden ser mycket mörk ut med landets sjunkande IQ och skolresultat, där utomeuropeiska invandrare drar ner resultaten. Ingiftens påverkan på kognitionen sedan generationer får inte nämnas.

Tyvärr vill makthavare nu strypa den fria debatten genom konstruerade alibi. EU:s chat controll är endast ett sätt att komma åt dissidenter, pedofiler har skydd från mäktiga personer och hittar lätt dolda vägar ut på nätet. Det är demokratin som de vill åt med håll tyst och tänk som vi. Där Klaus Schwabs insmickrande agendor är nationens största hot.


7 tankar kring ”Judars överlägsenhet inom olika samhällsområden går inte att förneka

 1. I USA den judiska befolkningsgruppen enbart utgör knappt 3 procent av befolkningen, så står man för
  20 procent av professorerna vid de ledande universiteten,
  37 procent av de som erhållit USA:s »National Medal for Science«,
  25 procent av landets Nobelpristagare i litteratur
  40 procent av Nobelpristagarna i de vetenskapliga disciplinerna.

  Befolkningsgruppen innehar alla regeringsposter i USA, utom en, alla regeringsposter i Israel.

  Dominerar kraftigt media i västvärlden. Dominerar alla teknikföretagen i västvärlden och alla storföretagsgrupper som krigsindustrin eller läkemedel.

  Elaka tungor hävdar att medlemmar av folkgruppen gynnar varandra, men det stämmer inte generellt. Kanske i politik eller affärer, men inte i akademia.

 2. Är Familjen Rothschild judar ingen ingen aning och pedofilbrottslingen Epstein är väl en synnerligen inflytelserik jude ni får gärna rätta mig om jag har fel. Epstein dog väl i fängelse under oklara omständigheter troligen för att han inte skulle prata bredvid munnen för mycket
  Samtidigt är det en och annan klarvaken amerikan som undrar hur det kommer sig att omständigheterna kring mordet på Kennedy så effektivt och långvarigt belagd med sekretess från statens sida. Ja frågorna är många och svaren desto färre

 3. Jag har en vän något av en globettorter som vet att berätta at på den judiska sidan prunkade det av blommor och allehanda växtlighet men på den palestinska sidan bredde det ökentorra landskapet ut sig och bostäderna var urusla närmast hålor och det bistånd som skulle ha använts för att få landet på fötter hade gått för att bygga underjordiska gångar mot Israel
  Men jag läser på en annan sida här på nätet att Egypten tre dagar för attacken hade varnat Israel en varning som blev liggande man bör undra varför

  1. Det är vi många som gör. Kanske ett sätt för Netanyahus regim att få alibi för att helt utplåna Hamas, som hela tiden efter 1948 vill slänga judarna ut i havet och därmed visa sig vara en omöjlig förhandlingspart. Troligen vill USA ha fokusförflyttning till Israel från stundande nederlag i Ukraina. Styrkedemonstration i Medelhavet med krigsfartyg för att visa att världspolisen har krafter kvar.

 4. ”Judars överlägsenhet inom olika samhällsområden går inte att förneka”.
  Kan det ha sin förklaring med att: Mot slutet av 1100-talet och under 1200-talet förbjöd kyrkan de kristna att låna ut pengar mot ränta.
  Det var däremot tillåtet för judar, och under den här tiden sysslade många judar med penningutlåning mot ränta.

  Vilka är det som ligger bakom dagens banker?

  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=judar+r%C3%A4ntor

  1. Även här är det så att man blir skicklig på det man gör, det har verkligen judiska bankdynastier visat.

Kommentarer är stängda.