Sympatier och lojaliteter skiftar om Israel och Hamas

Frågorna är många kring Hamas plötsliga angrepp på Israel, med besinningslöst mördande av civila, kvinnor och barn utan urskiljande.

 • Varför sov Mossad världens mest aktiva underrättelsetjänst?
 • Var attacken iscensatt för att Israel skulle få världens sympati för att helt utplåna Hamas?
 • Var Hamas angrepp ett desperat resultat efter lång ockupation? Att nu har det Palestinska folket fått nog?

Statsmedia med majoritet av västs ledare fördömer starkt Hamas angrepp, medan sympatier för Israel eller Hamas/Palestina är mer splittrade inom alternativ media.

Anders Romelsjö red för Global Politics förstår angreppet tillsammans med många till vänster, ”…Ur en slags mänsklig, och politisk synvinkel är Hamas attacker förståeliga. Vi bör akta oss för att sitta i våra trygga platser och döma mycket starkt förtrycktas reaktioner…” https://www.globalpolitics.se/krig-mot-hamas-gynnar-netanyahu/

Diskussionen är livlig i kommentatorsfältet med klar övervikt för sympati för Hamas och det palestinska folket med rubriker som Sionister på slaktturné, dessa satans mördare, barnmödarnas slaktorgier..

Reaktioner förekommer från muslimer i diasporan, med demonstrationer, hurrar rop på sociala medier med död åt Israel, bilkaravaner med Palestinska flaggor mm, som avslöjar hatet från muslimer mot judar/Israel som alltid finns under ytan, vilket majoriteten i värdlandet nu tar avstånd ifrån, som man tidigare ej låtsas om.

Samma hat kom fram under påsk kravallerna, när deras heliga skrift skändades, vars suror tävlar i hat mot otrogna, som skall lemlästas, korsfästas, brännas upp av muslimer med den enda rätta läran, som islamiska staten tillämpat med besked. Att acceptera landets religionsfrihet är en omöjlighet för bokstavstroende muslimer.

Tidigare har stödet under Margot Wallströms tid som utrikesminister varit odelat till Palestinas befrielserörelser, även sedan Hamas tog makten i Gaza genom att vinna valet under 2006 för att sedan helt ta kontrollen över området året efter med vapenmakt. SIDA har skänkt otaliga miljoner till Palestina, som även har tillfallet självmordsbombares familjer.

Nu säger Margot Wallström att erkännandet av Palestina som en egen stat var rätt 2014, men är fel idag.
https://www.svd.se/a/Kn4LvG/margot-wallstrom-erkande-palestina-allt-raserat

Regeringen med stöd av SD meddelar att utvecklingsstödet till Palestina skall stoppas, eftersom stödet mer har gått till milliser och vapen än till att utveckla samhället. Hur många diktaturregimer har inte SIDA försörjt efter Palmes vurm för befrielserörelser?

Kanske bidrar frustrationen från vänstern med kommunister att vänsterliberal media med SVT/SR nu verkar ha gjort sidbyte till Israels favör?

Tyvärr försvinner nu helt en tvåstatslösning efter Hamas angrepp (oavsett om det är Iran eller USA som ligger bakom) en process som nu helt har omöjliggjorts.

Det Fria Sverige tar avstånd från muslimers jublande reaktioner i landet och poängterar i sitt uttalande den 10 oktober att organisationen inte tar ställning till själva konflikten och det är de inte ensamma om. I denna mellanösterns smältdegel beror sanning på vilken dörr som öppnas. Israels eller Palestinas med Hamas.

”Att hylla massakrer och övergrepp på civila borde stänga dörren till den svenska gemenskapen. Det är dags att regeringen visar styrka om deras ord om ett paradigmskifte ska kunna tas på allvar.” Utvisning rekommenderas.

Osloavtalet från 1973 väckte enorma förhoppningar om slutlig fred mellan Israel och Palestina, men som underminerades av radikala krafter från båda sidor och dess innehåll var heller inte heltäckande för bestående lösning. Inget förbud fanns med om nya bosättningar på västbanken.

————————————————————————————————-

”Hamas grundades under första intifadan

Hamas (Islamiska motståndsrörelsen; Harakat al-Muqawamah al-Islamiyyah) har sina rötter i det egyptiska Muslimska brödraskapet och grundades 1987 i början av det första palestinska upproret mot Israel på de ockuperade områdena, den första intifadan.

Bild från wvnstv.com


Hamas är den största av åtskilliga militanta palestinska islamistgrupper och den största palestinska organisationen utanför paraplyorganisationen PLO. Enligt Hamas stadgar från 1988 är hela Palestina (inklusive dagens Israel) heligt muslimskt land, waqf, som inte kan förhandlas bort eller delas. Hela Palestina ska därför ”befrias”. Hamas vägrar därmed att erkänna Israels rätt att existera och motsätter sig Osloavtalet och då finns inget att förhandla om.

Hamas har sedan 1990-talet gjort sig skyldig till ett stort antal självmordsbombningar och andra terroraktioner mot civila. Hamas är stämplad som en terrororganisation av bland andra Israel, USA, EU och Egypten.

Israel har hållit Hamas ansvarig för den missilbeskjutning som med jämna mellanrum äger rum från Gaza och flera gånger har Israel svarat med att flygbomba och invadera Gaza (2002, 2008–2009, 2012, 2014).

Hamas tog 2007 med vapenmakt över kontrollen av Gazaremsan. Sedan dess fungerar Gaza i stort sett som en enpartistat där Fatah, som dominerar PLO, förhindras att verka. Medier som inte står Hamas nära har stängts och misshagliga journalister trakasseras. På samma sätt gör Fatah livet svårt för Hamas på Västbanken.” Källa: Landguiden

———————————————————————————————————-

Kanske de två fraktionerna nu har närmat sig varandra?

Natural News varnade i går för att Hamas angreppet med Israels hårdföra svar kan utlösa palestinska revolter över hela världen, där gamla lojaliteter och sympatier kan skifta.

”Saker och ting eskalerar väldigt snabbt i Mellanöstern, eftersom Israel nu har aviserat en belägringstaktik mot 2 miljoner civila palestinska genom att stänga av deras mat, vatten, elektricitet och bränsle.
Detta innebär att 2 miljoner civila palestinska nu kommer att möta överhängande svält, sjukdomar och sjukdomar, med avloppsvatten som rinner på gatorna, sjukhus mörklagda och barn kvinnor och äldre som lider med fruktansvärda dödsfall under kinetiska bombardement.
Israels agerande leder till snabb eskalering och engagemang från andra grupper och nationer, inklusive Hizbollah, Libanon och Turkiet.
Iran kan snart också vara inblandat och Turkiet varnar för att om USA blir inblandat kommer Turkiets militär att stå på palestiniernas sida. Situationen blir snabbt ”full biblisk” och den kan till och med involvera Damaskus, Syrien…”

Den enda som är glad och avvaktande är Putin och många inväntar hans nästa drag.

Jag har svårt att förstå det ständiga hatet mot judar, som får bära skulden för alla synder från den politiska sionismen radikala extremister.

Antisionism är motstånd till ett judiskt Israel och hat mot den judiska staten Israel, antisemitism är att ständigt prata illa om judar generellt, dvs. judehat. Antisionism är ofta ett sätt att dölja antisemitism.

Vänstern har däremot en annan syn på muslimer och islamister, där man skyddar den vanlige muslimen från islamisters terrorhandlingar.
Att värna om mänskliga rättigheter är inte att ständigt ursäkta besinningslöst mördande av civila, kvinnor som barn för oförrätter i det förgångna, där skulden delas av många.

10 tankar kring ”Sympatier och lojaliteter skiftar om Israel och Hamas

  1. När det är många länkar med klipper censuren till direkt.

   Jag välkomnar bakgrundsbeskrivningar från olika ingångsdörrar till pågående krig med terror, massaker och önskad eliminering av Hamas i Israel-Palestina med stormakterna bakom.
   Fördömanden från väst, förståelse från öst med Erdogan och hurrar rop från araber, Indien velar alltid lite, men i denna konflikt lutar landet sig mer mot väst.
   Kina förhåller sig mer neutral, eftersom Xi Jinping har en medlarroll att bevaka. Ryssland är mer kompis med Iran eftersom Putin måste ha allt stöd som finns mot USA/Natos proxykrig med Ukraina som offer.
   McCarthyismen från 50-talet mot kommunister tycks finnas kvar.

   ”Trender i politiken är normalt, men ibland slår det över i ren extremism. Amerikanska högerns klappjakt på kommunister på 1950-talet, kallad McCarthyism, var paranoid. Idag är det amerikansk vänster som genom ”woke” försöker ställa samhället på ända med extrema krav på normupplösning.”
   https://samtiden.nu/2023/05/woke-ar-vansterns-mccarthyism/

   Troligen är Netanyahus dagar räknade, rädda gisslan fodrar omedelbara fredsförhandlingar som hans höger extremister inte är intresserade av och att gå in med marktrupper i Gaza med dess tunnelsystem skulle kosta för många man.
   https://www.svd.se/a/69QWp3/hamas-attack-har-satt-israel-i-omojlig-situation

   Tänk om alla kunde vara lika överens om fredsförhandlingar i Ukraina, där vapenindustrin har glada dagar, trots att offerhögen med män bara växer.

 1. Just nu skrivs väldigt mycket om Hamas och palestiniernas attack på judarna i Israel, och om judarnas hämndaktioner mot palestinierna i Gaza.

  Jag vill påpeka förspelet till detta när Israel autokratiskt och enväldigt utropades av Judarna 1948. Då genomförde judarna, Israel var ännu inte en erkänd stat, en massutrotning av palestinier i sin självutropade stat. Man drog från by till by, från stad till stad, och besinningslöst och systematiskt mördade och slaktade palestinier. Det var många gånger värre ån vad både Hamas och Israel genomför idag.

  Palestinierna har inte glömt.

  Det finns beskrivet här. Artiklar väl värda att läsas.

  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-forsta-delen/
  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-andra-delen/
  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-tredje-delen/
  https://nyadagbladet.se/kultur/judarnas-etniska-rensning-av-palestina-fjarde-och-sista-delen/

  https://www.aljazeera.com/news/2022/5/15/nakba-mapping-palestinian-villages-destroyed-by-israel-in-1948
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Ethnic_Cleansing_of_Palestine
  https://en.wikipedia.org/wiki/Causes_of_the_1948_Palestinian_expulsion_and_flight

  https://www.aljazeera.com/news/2022/5/15/nakba-mapping-palestinian-villages-destroyed-by-israel-in-1948

  Händelsen har kallats Nakb, vilket betyder katastrof.

  Sionistiska militära styrkor drev 1948 ut minst 750 000 palestinier från sina hem och länder och erövrade 78 procent av det historiska Palestina. De återstående 22 procenten delades upp i vad som nu är den ockuperade Västbanken och den belägrade Gazaremsan.

  Man förstörde cirka 530 byar. Omkring 15 000 palestinier dödades i en serie massbrott, inklusive dussintals massakrer.

  Läs på historien innan ni dömer.

 2. Händelserna i Gaza beskrivs av många som en konflikt, men av andra som ett befrielsekrig mot en inkräktare och ockupant kallad Israel.

  Israel bildades inte av FN, som propagandan ofta påstår. Det var de inflyttade judarna som autonomt utropade staten israel och körd över FN. De inflyttade judarna ockuperade alltså palestinskt, arabiskt, territorium och detta självsvåldigt och autokratiskt deklarerade sin egen stat. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/konflikternas-konflikt Detta med stöd av USA, eller snarare, den judiska diasporan i USA.

  ”Terrorstämplade Hamas”, ja – men terrorstämplad av vem, i vilket intresse. Många börjar nu se Hamas som en befrielserörelse som det ser ut på fria och sociala media

  Vad som händer i Gaza, eller Ukraina, det är uppenbart vad svenskarna kommer att komma att uppleva med USAs NATO. USA placerar Sverige som framtidens Gaza.

  Glöm inte vilka som kontrollerar media i Sverige. Inte bara USA.

   1. Hittar den inte, men det gör inget. Vi får väl vara beredda att respektera olika individers personliga åsikter, vad dom än må vara.

    1. För mig är det skillnad på förståelse för bakomliggande orsaker till Hamas desperata attack och bortförklaringar som ursäktar terrorattacken med mord på civila, kvinnor som barn, som nu hyllas av många palestinier med deras vänner.
     Flaggor, jubel och hurrar rop i bilkaravaner och med eskalerande judehat på sociala medier är nu legio.
     Muslimer och politisk islam skiljs åt, men när det handlar om Israel så klumpas judar i gemen ihop med politisk sionism.
     Nästa steg riskerar att bortförklaringar förvandlas till acceptans för IS fruktansvärda dåd mot otrogna med deras bestialiska avrättningsmetoder.
     Grupp straff som nu äger rum i Gaza med stopp på vatten, el, sjukvårdsartiklar och mat tillämpar nu Netanyahu, därför att Hamas terrorister gömmer sig bland civilbefolkningen, som inte kan fly någonstans. Att vita människor i dag skall straffas för makthavares gärningar i det förgångna är woke kulturens farliga mantra.
     Om detta tillämpades på USA: krigiska interventionspolitik bara efter ww2, så skulle det inte finnas så många amerikanare kvar.

     1. Israel är väl en stat som bygger på apartheid principer och den kom till genom att så många judar tog land som tidigare bebyggts av araber
      frågan är ju hur långt i tiden skall man gå. Hur länge är det relevant?
      Skall man gå så långt tillbaka till man kan spåra den första människan? Dvs 200000 år tillbaka eller är det här och nu som gäller?
      Enligt afrikansk naturreligion var en person inte död förrän den siste personen som komihåg honom också var död Jag minns att när jag först läste detta tyckte jag att det var nonsens men nu börjar jag starkt tvivla Det ligger alltid ett korn av allmänmänsklig erfarenhet bakom

     2. Intressanta tankar!
      Majoriteten av oss är bara en liten länk i tidevarven och försvinner i glömska efter barn och barnbarns kom ihåg. Få av oss är en Mozart, Einstein, Newton … och när solen tröttnat på sin värme och faller ihop finns även de i glömskans hav.

     3. Pätimeter-aktig observation men sionism uppfattar jag som en politisk rörelse med syfte som först var att befrämja bildandet oh erkännandet av en statsbildning med namn Israel
      Nr 2 Att få denna statsbildning erkänd av omvärlden detta löste sig med omvärldens dåliga samvete för hur illa judarna råkat ut för i nazisternas Tyskland
      Hur den utvecklats efter att dessa mål uppnåtts har jag dessvärre inte någon större kunskap om

Kommentarer är stängda.