Ett nytt försök till Correns ”Ordet Fritt”

Till Ordet Fritt den 25 september

Insändare som handlar om USA:s otaliga militära interventioner i andra länder, som tycks vara helt bortglömda bland både politiker och media inför landets Nato ansökan, som ännu ligger på is.

”Råder tidsbegränsad minneslucka eller total amnesi om
USA:s tidigare militära interventioner?
Hur vänstern kan ha glömt Song My, Treblinka och morden på Viktor Jara,
Dagmar Hagelin och Julian Assanges öde som avslöjade övergreppen i Irak är för mig en gåta.
USA:s angreppskrig, vars alibi var att rädda demokrati och utplåna kommunism, resulterade i mördandet och fasorna i Vietnam, Chile, Libyen, Irak, Afghanistan och Syrien. Initialt skedde samverkan med terrorrörelser som när vinden vände för USA tog över makten eller att forna makthavare åter trädde fram och folkets lidande bara fortsatte. Dessa händelser tycks vara helt utsuddade i både Kristerssons och Anderssons historiska backspegel och vad värre är även från deras väljare. Nu råder endast rysskräck utan att förstå att inga händelser sker i ett vacuum utan har en förhistoria. USA med Nato var i hög grad inblandade i Ukrainas inre angelägenheter, som ledde fram till Putins angrepp på Ukraina i
fjol.
Minnesförlusten verkar stor hos vänsterns forna -68 års rebeller som i dag är
pensionärer och många av dem har dragit sig tillbaka från maktens lönsamma taburetter, där ett fåtal deltar i protester mot Nato inträdet. Skillnaden är stor jämfört med demonstrationer mot USA:s krig i Vietnam som under tidigt -70-tal kunde samla ett tio tusentals demonstranter.
Har dagens politiker låtit dessa övergrepp från USA förseglats för att de skall
glömmas för att rättfärdiga deras längtan till Nato alliansen som mer är garanti för krig än fred.
Harriet Larsson Linköping”

———————————————————————————————————————

Misstänker att även denna insändare finns i papperskorgen.

Bild och text wikipedia ”Dagmar Hagelin var en flicka med dubbelt medborgarskap som kidnappades och mördades av argentinska säkerhetsstyrkor under den argentinska militärdiktaturens tid.”

I år är det 50 år sedan militärkuppen skedde i Chile, tyvärr tror jag att många unga aldrig har hört talas om den eller militärjuntans mördande, tack vare hjälp från USA.

Texten nedan är från SR som glömmer USA: medverkan

  • Allendes anhängare fängslades eller dödades. Men militären brände också böcker och skivor, de förbjöd musikinstrument och jagade kulturarbetare. Fem dagar efter kuppen torterades och mördades den kände trubaduren Victor Jara av militären. Ett mord som fortfarande väcker känslor. ”Man känner att Victor representerar de tusental som har blivit mördade och försvunna under diktaturen”, säger Valeska Castillo, som arbetar som lärare på en dansskola i Santiago grundad av Victor Jaras änka, Joan Turner

https://sverigesradio.se/artikel/50-ar-sedan-chilenska-trubaduren-victor-jara-mordades

Ps. En liten ljusglimt i lokaltidningen den 5 september om den eskalerande gängkriminaliteten, där Jakob Styrenius red. på Västerviks-Tidningen i en krönika skriver ”Jo, vi skall diskutera skuldfrågan” för om vi inte kan diskutera vad som blev fel så lär vi oss aldrig att undvika det igen. När andra ledarskribenter med ansvariga politiker uppmanar till ”blame gaming” och vända blad om gängkriminaliteten, för att dölja deras eget ansvar.
Men varken Andersson eller Kristersson ville fördjupa sig i skuldfrågan under partiledardebatten i gårdagens Agenda. Jag stängde av vid halvlek, samma innehållslösa floskler upprepades. Alla partier var fullproppade med samverkansåtgärder, men ingen vill på riktigt stänga kranen. En stram invandringspolitik innebär nya rekord i medborgarskap. Ds.