Behövs grundlagsändring för medlemskap i Nato ?

Ja, säger klarsynta jurister, nej säger regeringens medlöpare, så kan debatten sammanfattas som pågått i DN under juli.

Stefan Lindgren har skrivit boken ”Dö för Nato” han kräver grundlagsändring för ett beslut om Nato-medlemskap.

”Den svenska politiska eliten håller i skön förening på att baxa in Sverige i militäralliansen Nato. De struntar i vad grundlagen säger och stressade helt i onödan fram en ansökan utan att ge utrymme för en folkomröstning eller ens en diskussion. Sveriges 200-åriga neutralitetspolitik offras för att inlemma Sverige i Nato:s kärnvapenplaner.
Nato är från början ett instrument för USA:s utrikespolitik, för dess anspråk på världsherravälde.” https://www.bokus.com/bok/9789198744927/do-for-nato/

I juli utspelades en debatt i Dagens Nyheter mellan två jurister. Den började med att Ulf Öberg, domare i EU:s tribunal, hävdade att ”överlåtelsen av befälsrätt och beslutanderätt till Nato” förutsätter en föregående grundlagsändring, skriver Stefan Lindgren.

https://www.dn.se/debatt/sveriges-anslutning-till-nato-kraver-en-grundlagsandring/ låst artikel, men ingressen förmedlar budskapet.

Grundlagen ska innebära en spärr för hastiga förändringar som svenska folket inte ges möjlighet att påverka. Stora frågor som kräver grundlagsändring måste fattas genom två riksdagsbeslut med mellanliggande val och en eventuell folkomröstning enligt särskilda regler.

”…..Ulf Öbergs opponent, juridikprofessorn vid Handels i Göteborg, Joachim Åman, höll med Öberg i sak, men menade att ”jästen” (grundlagsändring) på något sätt skulle kunna slängas in efter ”degen” (Nato-anslutningen) i ugnen. DN satte rubriken till Åmans artikel ”Nato-medlemskap kräver inte grundlagsändring” vilken inte hade täckning i hans tvetydiga resonemang….” Källa: 8 dagar New message follow.it <hi@follow.it>

Jag har alltid undrat vad som hände, när socialdemokraterna svängde 180 grader i Natofrågan. Förmodligen var det Wallenbergarna som satte ner foten och pekade med hela handen mot Andersson, Linde och Hultqvist. Hot eller mutor?

Vilket inte behövdes för statsminister Kristerssons regering. Nato medlemskap precis som anslutning till euron är hans och liberalernas våta dröm. Tyvärr satte inte SD sig på tvären.

Miljardären Christer Gardell var ärlig i Affärsvärlden och klargjorde att det är Wallenbergarna som styr våra folkvalda politiker. https://proletaren.se/artikel/okand-riskkapitalist-talar-klarsprak-wallenberg-och-usa-styr

Men det är nog ingen nyhet för dagens bloggläsare.

2 tankar kring ”Behövs grundlagsändring för medlemskap i Nato ?

  1. ”NATO, NATO, gamle vän.
    Festligt att EURON lever än.
    Men du ser rätt krasslig ut.
    Snart hörs ditt sista tut.
    Men du ser rätt krasslig ut.
    Snart hörs ditt sista tut”

    Orginal: Demert och Sundström.

Kommentarer är stängda.