USA vägrar inse att dess storhetstid är förbi och Norge velar inte som vår Nobelstiftelse

Under BRICS-toppmötet i Johannesburg den 22-24 augusti inkluderades Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som nya medlemmar och många andra länder står i kö, som är trötta på USA:s hegemoni, som alltid dirigerat världspolitik och bestämt att dollarn är valutan för handel.

De nya medlemmarna är starka energimakter och kan överge dollarn som betalningsvaluta och ge världshandeln andra valutor, där Kinas valuta yuan står i främsta ledet.

Bric sammanslutningen, med Kina och Ryssland i täten förordar en multipolär världsordning och behov av mer demokrati och rättvisa i de internationella förbindelserna. 

Nu kan petrodollarns storhetstid gå mot sitt slut. Det verkar som om varken Bidenadministrationen eller USA:s vasallstater förstår vad som hänt. Krigsindustrin hetsar för långa krig under parollen att rädda västs demokrati och exportera den som alibi för att lägga under sig andra länders naturtillgångar. Samtidigt som de lägger beslag på medborgarnas skatteintäkter.

En politiker som vaknat och varnar för konsekvenser av Bric mötet är den republikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene som säger att följden kan bli förödande för Washingtons ekonomiska dominans.

Kanske beror Bidens döva öron för hennes varningar på att hon är anhängare till Donald Trump?

Från Global Politics artikel kommer följande citat: https://www.globalpolitics.se/kongessledamot-brics-uppgang-forodande-for-usa/

”……I ett tal till sina väljare i Georgien gick den republikanska kongressledamoten till hårt angrepp mot USA:s president Joe Bidens administration, som hon menade blundar för BRICS uppgång – en ekonomisk grupp som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika och som står för mer än en fjärdedel av den globala BNP.
Den republikanska upprorsmakaren hävdade att medan Washington ”gör … nonsens” – inklusive att ge alla typer av stöd till Ukraina, som är fast i en konflikt med Ryssland – ”finns det andra länder i världen, mäktiga länder, som organiserar sig tillsammans eftersom de är trötta på USA.”
BRICS-länderna ingår seriösa handelsavtal ”där de säger: vi köper av er, ni köper av oss, vi bryr oss inte om amerikanska sanktioner och vi säljer till varandra, köper och säljer i vår egen valuta, inte i US-dollarn”, sade hon. ”Detta är en av de mest förödande saker som kan hända oss alla”, hävdade Greene….”
I takt med att BRICS blir starkare blir den amerikanska dollarn svagare, sade hon. Och vet du vad som händer med oss alla? Vi kommer att gå i konkurs”, förutspådde kongressledamoten och tillade att denna dynamik kommer att påverka vanliga amerikaners pensionsplaner och personliga besparingar negativt.
”Vad kommer att hända med våra barn, när den amerikanska dollarn inte betyder någonting längre, eftersom Ryssland, Kina och Indien med sin enorma befolkning på miljarder människor har mer köpkraft i sina egna valutor än vad vi har? Detta är ett mycket allvarligt problem”, sade Greene.

Tyvärr blundar makthavare i Sverige och i Europa för denna maktförskjutning.

Nobelstiftelsens velande

Hos oss har Nobelstiftelsens inbjudningar i stället högsta prioritet, där protester rungat mot vilka som får vistas i Konserthusets rum under prisutdelningen. Så typiskt svenskt att med godhetspositionering protestera mot regimer, när det inte kostar någonting, men sedan lägga sig platt för främst Irans protester och glömma allt vad mänskliga rättigheter innebär
med politikers önskan om medlöperilag. Oavsett vad/vilka som ligger bakom den frekvente koranbrännaren Salwan Momika, så borde regering med opposition ha satt ner foten och bestämt deklarerat, efter muslimers protester, efter Paludans första koran bränning att landets yttrandefrihet inte är förhandlingsbart.

Jag anser att Norge inställning är att föredra, alla ambassadörer bjuds in eller ingen. Detta velande fram och tillbaka svärtar ytterligare ner Sverigebilden, som det inte är mycket kvar av.

– Ska man från år till år besluta kring vilka länder som gjort sig förtjänta av att få närvara så har man ett väldigt stort arbete framför sig. Det är inte enbart i Europa det förs krig. Vi har krig i Afrika och Asien också, säger Olav Njølstad, chef för Nobelinstituttet och sekreterare för norska Nobelkommittén till TT. https://www.dn.se/sverige/norges-nobelkommitte-inte-konstigt-bjuda-in-ryssland/

Bild från Wikipedia. Frihetsgudinnan symboliserar frihet som snabbt förvandlades till ofrihet för världens länder, där nu Bric sammanslutningen är en kraft till förändring.

2 tankar kring ”USA vägrar inse att dess storhetstid är förbi och Norge velar inte som vår Nobelstiftelse

  1. Georgien ? Kan det menas Georgia i USA ? Bra att någon på andra sida Atlanten får gehör och kan om saker som de är och kan bli . Att hon ska få gehör här i Sverige är nog att glömma . Brics överhuvudtaget nämns väldigt sällan . Vem / vilka styr det ?? Det vet vi här . Att det tramsas på Nobelstiftelsen vet vi sedan länge . Dubbelmoralen är fast förankrad . De har under alla år inbjudit USA och dess allierade vad de än har ställt till med . Östblockets länder var även de välkomna till och från . OS är också en ankdamm med bojkottandet av olika länder som beter sig . USA får dock alltid deltaga ? Håhå jaja Håhå jaja , dä blåser i träa i da å ja ligger på söffa å harde så bra . Sätt på kanna mor sätt på kanna mor .
    Mvh Sjöström

    1. Ja, gärna kaffe med något strakt i, så vi klarar dagen i absurdistan. Tack för en välgörande sammanfattning av dubbelmoral och hyckleri.

Kommentarer är stängda.