USA tappar mark – Bric hotar och utvecklings- länder söker andra allianser

Nyckelnationer står utanför USA:s kamp mot Ryssland, Kina”, visar läckor, skriver Washington Post den 29 april och nu har Syrien åter blivit medlem i Arabförbundet. Stor framgång för diplomati och rättvisa, men stort bakslag för USA enligt
https://www.globalpolitics.se/syrien-ater-medlem-i-arabforbundet-stor-framgang-for-diplomati-och-rattvisa-stort-bakslag-for-usa/

”………Genombrottet kommer som en av många stora förändringar i regionen efter att Kina förhandlat fram en normalisering av relationerna mellan Saudiarabien och Iran, skriver Anders Romelsjö (red)
Det här är inget mindre än epokgörande förändringar och det har placerat USA och västerlandet helt över sidlinjen.
Hur länge kommer USA att kunna behålla sin ockupation av nordöstra Syrien efter att Arabförbundet återinfört Syrien som fullvärdig medlem? Hur länge kommer Norge (och Sverige) att fortsätta illegala sanktioner mot ett Syrien som arabvärlden vill samarbeta med?….”

Tidigare allierade till USA som Egypten, Pakistan och Indien börjar nu söka andra allianser.

Biden med sin administration måste vara mycket arga efter all hjälp som de givit dessa länder, som nu undviker konflikten mellan USA, Ryssland och Kina, eftersom dessa utvecklingsländer ser andra allianser med öst, främst Kina som mer förmånliga.
https://www.msn.com/en-us/news/world/key-nations-sit-out-us-standoff-with-russia-china-leaks-show/ar-AA1axfKp

Bild från artikeln. Dussintals länder avstod från att rösta förra året om att utesluta Ryssland från FN:s råd för mänskliga rättigheter.© Michael M. Santiago/Getty Images

”…President Biden och hans administration har betonat att alliansbyggande och samarbete med andra länder är nyckeln till att uppnå deras utrikespolitiska mål. Men i takt med att spänningarna har eskalerat är många länder utanför Europa ovilliga att välja USA framför Ryssland eller Kina. Inom Europa finns det motstånd mot USA:s Kinapolitik, där  Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen sa att  Europa inte borde följa Washington in i en konfrontation med Peking om Taiwan….”

https://www.globalpolitics.se/nyckelnationer-vill-inte-folja-usas-politik-mot-ryssland-och-kina/

När, nu Macron också sviktar i sin lojalitet till USA, då är det trötta Europa på fallrepet. Men den insikten lär inte nå vår Nato kramande regering, som vill ha Sverige som en dominobricka i detta farliga spel.

En tanke kring ”USA tappar mark – Bric hotar och utvecklings- länder söker andra allianser

 1. Från Swebbtv den 10 maj;
  ”….Det är mycket oroligt i Pakistan, detta efter att den förre presidenten Imran Khan har blivit arresterad. Ilskna protester har spridit sig över landet då de anser att arresteringen är olaglig och politiskt motiverad. Polisen har skjutit med vattenkanoner och tårgas på demonstranterna. Kritiker menar att det är militären som inte kan gå med på att det pakistanska folket valt en ledare som arbetar mot korruption och som arbetar för folket. Men denna gång kommer inte folket att gå med på att Khan behandlas på detta sätt. Imran Khan blev nyligen bortmanövrerad från sin post som premiärminister av amerikanska krafter, då han försökte vara neutral i Ukrainakonflikten….”

  https://www.wionews.com/south-asia/violent-protests-in-pakistan-after-imran-khans-arrest-that-was-absolutely-not-legal-590890

  Och nu kan Mexiko stå på tur, att inte delta i sanktioner mot Ryssland och att stödja frigivning Julian Assange kan stå landets president dyrt.

  https://www.globalpolitics.se/hoten-om-krig-mot-mexiko-och-usas-stod-till-drogkartellerna/

  Samma strategi så fort någon makthavare inte lyder världspolisens minsta vink.

Kommentarer är stängda.