Världspolisen upprepar sina maktstrategier

Att titta lite i backspegeln kan ge nycklar till dagens konflikter i världen.

Världspolisen USA:s taktik är att fixa statskupper, krig, bevara dollarn som världsvaluta, alliera sig med extrema, IS krigare som nazister, splittra nationer, hindra samverkan mellan Europa och Ryssland, där Tyskland, EU:s motor, ligger risigt till och sprida hat och rädsla via sin kontroll över västs medier, så folket är med på den globala båten. Oavsett om det gäller Putin eller pandemier.

Swebbtv återger dessa slutsatser från ekonomiprofessor och författaren Michael Hudston från USA. Han konstaterar att ”världsbanken och IMF är världens mest ondskefulla organisationer” vilket ger förklaringar till pågående proxykrig i Ukraina. Där kampen står mellan öst och väst och där Putins Ryssland skall krossas för gott.

—————————————————————————————————

Bakom konflikten i Ukraina finns ett större geopolitiskt spel från USA:s sida, som går ut på att hålla Ryssland svagt och förhindra samarbete mellan Ryssland och Tyskland. Det menar den amerikanske ekonomiprofessorn Michael Hudson. Och strategin är identisk med den som USA använde mot Sovjet i Afghanistan på 1980-talet, hävdar han.
– Det fungerade då. Al-Qaida är en kontrakterad armé för USA.

Bild från https://www.adlibris.com/se/sok?filter=author%3AMichael%20Hudson

Vad beror egentligen konflikten i Ukraina på?

I bakgrunden finns en geopolitisk strategi som handlar om att bevara USA:s globala hegemoni, förklarar ekonomiprofessor Michael Hudson i en intervju med The Nation från 2015, ett år efter den USA-ledda statskuppen i Kiev.
Och strategin går flera decennier tillbaka i tiden, till geostrategen och president Jimmy Carters säkerhetsrådgivare Zbigniew Brzezinski, förklarar professorn.
Ukraina är en bricka i detta spel.
Innan statskuppen 2014 hade Ukraina två möjligheter: samverkan med EU eller Ryssland. Den förra vägen skulle leda till kraftigt försämrad levnadsstandard och åtstramningar, hävdar Hudson, medan Ryssland såg ukrainarna som ett brödrafolk och därför erbjöd subventionerad energi, högre levnadsstandard och en stor exportmarknad för landet.
Det var då USA intervenerade, enligt professorn.
USA ville inte att Ukraina skulle vända sig till Ryssland.

– Strategin i Ukraina är identisk med den som Brzezinski kom på för 25 år sedan. Han övertygade om att Ryssland dominerar Afghanistan med en civil sekulär regering. Låt oss skapa en ny organisation, låt oss skapa al-Qaida. Låt oss backa Usama bin Laden och ge honom vapen för att slåss mot ryssarna. Då kan vi genomföra en statskupp där. Sedan kommer ryssarna slå tillbaka och vi kan säga att ryssarna invaderade. Och det fungerade. Saudiarabien ingick en överenskommelse med USA om att de skulle föra fram det mest extrema partiet, wahabiterna. Det fungerade. Al-Qaida är en kontrakterad armé för USA.

– Brzezinski skrev att USA står inför risken att inte kunna styra världen ensamt, fortsätter Michael Hudson. Och att det vore en katastrof för demokratin. Att vi inte kan låta något lands ekonomiska förmåga vara självförsörjande. För det betyder potentiell militär makt.

För att förhindra något land att hota USA militärt måste man förhindra att det utvecklas ekonomiskt.

Den amerikanska mardrömmen, skrev Brzezinski, var att Ryssland skulle gå ihop med Tyskland och Västeuropa. Ryska naturresurser och tysk industri. Att Ryssland till slut skulle bli västerländskt. Och det vore en katastrof, enligt Brzezinskis strategi. Om Ryssland blir västerländskt och demokratiskt, om Europa och Ryssland blir framgångsrika, kan vi inte kontrollera dem längre och de har ingen anledning att vara med i Nato.
Så detta skulle alltså förhindras.

– Vi måste stoppa Ryssland, förklarar Hudson vidare om Brzezinskis strategi. Och för att stoppa denna rysk-europeiska sammansvetsning splittrar man den vid gränsen till Ukraina. Låt oss göra samma sak i Ukraina som vi gjorde i Afghanistan, backa galningarna, de tidigare nynazistiska grupperna som varit framstående och som hissar nazistflaggan.

Ett att Sovjetunionen rasade samman i början av 1990-talet försökte västvärlden permanent försvaga Ryssland och förhindra att landet återigen reste sig ekonomiskt. Och för detta ändamål eldade man även på det etniska hatet mot ryssar, menar Michael Hudson.

– Och detta var i princip vad som hände efter Sovjetunionens fall. Den ryska industrin nedmonterades, under Världsbanken och Internationella valutafonden.

Det var en rad amerikanska ekonomer och Nobelprisvinnare som uppmanade Ryssland att basera sin ekonomi på att hyra ut naturresurser och land, inte på industri. De föreslog att Ryssland skulle bli ett socialdemokratiskt land. De postsovjetiska baltstaterna är inte blandekonomier. De är alla privatiserade, och på grund av detta har de blivit sönderslitna.

– Dessa länder var förmodligen ett laboratorium. Hur kan man övertyga en befolkning att frivilligt sänka sin levnadsstandard, att låta sina välutbildade, unga vuxna flytta utomlands, och ändå få dem att fortsätta rösta neoliberalt? Svaret är att så länge man kan få de politiska valen att handla om att hata den andra sidan, om att hata ryssarna, om att vara förbittrade av historiska orättvisor, då är de mer upptagna med sitt hat och det förflutna, än att utveckla sig själva.” https://nyheter.swebbtv.se/usas-geopolitiska-strategi-i-ukraina-samma-som-i-afghanistan-backa-de-mest-extrema/

——————————————————————————————————

Själv skulle jag vilja lägga till FN som en ondskefull organisation. Säkerhetsrådets beslut att inte utreda Nord Streams sabotaget efter Rysslands krav, kom inte som någon överraskning. Olaf Schultz verkar nu sitta i knät på Biden efter sin snabbvisit till USA. Jag undrar om orsaken till det knäsittandet var skrämsel eller mutor?

(Sverige har också varit ett laboratorium beträffande massinvandring. Folket hade hög tillit till staten är konflikträdda och ville inte stöta sig med storebror som hade utvecklat välfärdsstaten. Att den nu har avvecklats i rasande fart i takt med alla nysvenskars entré dvs. utomeuropiska invandrare med Koranen närmast bröstet och slår Europa rekord i skjutningar och mord var kanske inte meningen. Men rädsla är också ett bra medel för att söndra fosterlandet. Risken är stor att en glock finns i handen och sprängämnen i fickan om respekt och undergivenhet inte uppfyller måttet för förortens gangster killar).

Att splittra Tyskland och Ryssland är har alltid varit USA:s strategi. Angela Merkel var inte direkt populär hos CIA när hon träffade Putin och ville ha billigt gas till tysk industri via Nord Streams gasledningar. Klimathysteri är också ett framgångsrikt medel, där Gretas tårar ingick i den angloamerikanska oligarkins taktik för att försvaga Europa.
Den gröna omställningen med bestämda nettoutsläpp handlar mer om att avindustrialisera hela Europa, främst Tyskland, och få bort västs oljeberoende från Mellanöstern.
Beroendet av USA med Norge, går däremot mycket bra, för nu kan de sälja sin olja/gas till skyhöga priser.
Helst skall Europas näringsliv lockas till USA. Västs sanktioner mot Ryssland leds av USA och gör att folk i Europa fryser och tvingas sänka sin levnadsstandard, då blir de spaka och hatet mot Ryssland kan fortgå.

Hur medborgare kan svälja dessa fakta utan att förstå vilka som ligger bakom Nord Stream sprängningarna; USA/Norge, begriper jag inte.

En spännande framtid väntar, när nu Kina och Brasilien överger dollarn som betalningsvaluta i deras handelstransaktioner och använder sina egna valutor i stället. Egypten ansöker också medlemskap i Bric, trots att USA hjälpt landet med livsmedel för att inget krångel skall ske i Suezkanalen. Om alla Bricländer följer efter kan petro dollarns storhetstid vara över och USA:s väl beprövade strategier kan få ett slut.