Är det åter dags för finanskollaps?

Denna gång med start inom Tech branschen i USA, där staten får agera brandkår.

Brandmännen ingår i Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) som är en oberoende byrå skapad av kongressen för att upprätthålla stabilitet och allmänhetens förtroende för landets finansiella system. FDIC försäkrar insättningar; undersöker och övervakar finansiella institutioner för säkerhet, sundhet och konsumentskydd; gör stora och komplexa finansiella institutioner lösbara; och hanterar bolagsstyrelser. https://www.fdic.gov/

Men, nu har även FDIC slut på pengar, så FED (centralbanken) måste trycka nya, som riskerar elda på inflationsbrasan. Centralbankens mål är att maximera sysselsättning, stabilisera priser samt att moderera långa räntor, med sviktande framgång. 

När allmänheten/marknadens förtroende sviktar då är spridningseffekten stor. Joe Biden lovar stort att insättningsgarantin skall bestå och tom höjas, så riskkapitalisters innehav kan skyddas. I slutändan blir det skattebetalarna som får rädda bankernas kryptospekulerande kunder.

Var inte fördelen med kryptovalutor just att staten inte var inblandad och att det saknas motpartsrisk? https://www.friatider.se/kritik-nar-kryptorebeller-far-hjalp-av-staten

The Banking Collapse Has Begun Bild från Natural News

Med andra ord är det som vanligt igen. Banken tar vinsten under goda tider och folket skulden efter dåliga tack vare girighetens vidlyftigheter.

Natural News den 13 mars.

Systemkollaps tillfälligt avvärjt av räddningsaktioner. Tre amerikanska banker kollapsade förra veckan (Silvergate, Silicon Valley Bank och Signature). Smittan tog fäste och började snabbt sprida sig till andra banker.

Hela det amerikanska banksystemet skulle ha kollapsat från och med idag om inte FDIC hoppade in och erbjöd sig att rädda även icke-försäkrade insättare på SVB.

Problemet är att FDIC nu i princip har slut på medel för att täcka fler banker som misslyckas.

Vad allt detta betyder är att finansministeriet och Fed kommer att behöva skriva ut pengar för att stödja fallerande banker. Och det kommer att få inflationen att skjuta i höjden ännu mer.
Situation Update, Mar 13, 2023 – The Non-Bailout bailout commences – banking system flooded with billions in liquidity to delay total collapse

https://www.brighteon.com/35db39ed-539c-4657-ac20-777bed49ad64

I Sverige är dock rädslan för en global finansiell kris ännu ganska mild. Det är främst pensionsbolaget Alecta som äger en stor del av  Silicon Valley Bank, SVB, som förlorat 12 miljarder.
Det har visat sig att svenska Alecta har investerat tiotals miljarder kronor i de tre bankerna, som har fokus på kryptovalutor – miljarder som nu ser ut att gå upp i rök.

Alecta:s VD försökte i Rapport att bagatellisera bankens kollaps, eftersom Alectas tillgångar är på 1200 miljarder. Förmodligen är det främst unga pensionssparares tjänstepension som kan krympa. Men nu tar finansexpeditionen dem i örat.

SVB har haft fokus på startupbolag och riskkapitalfirmor, en sektor i ekonomin som i många år gått starkt, med höjda värderingar och stora kapitalrundor.
Mycket av bankens kapital fanns i räntepapper och obligationer, men när räntan gick upp långt över den för räntepapper så fick banken bråttom att sälja av. Banken ville dessutom ha en nyemission, som kunderna/riskkapitalisterna var kallsinniga till och så var dominoeffekten i gång. https://www.svd.se/a/KnbeBM/misstaget-som-sankte-silicon-valley-bank

 Men grundproblemet i dagens återkommande finanskriser beror på att dagens dollar är inte baserad på ädelmetaller eller fysisk råvaruproduktion. Det bygger på ett fiat-system där bankerna skapar pengar ur tomma luften varje gång de ger ut ett lån. Dollarn är alltså stabilt grundad på tunn luft. Den hålls uppe av mer och mer skuld och kan blåsa omkull om kuling övergår i storm, men det är alltid vanligt folk som blåser omkull i alla kriser.

Då måste staten dvs skattebetalarna rädda banken, men ibland är skulderna för omfattande även för dessa räddningsaktioner. Många minns nog när investmentbanken Lemon Brothers föll ihop 15 september 2008. https://ackordscentralen.se/konkursen-som-utloste-en-varldsomfattande-finanskris/

Sveriges känslighet för finanskollaps beror mycket på att bostads-marknaden består av överbelånad medelklass, som under låga räntedagar glatt ökade på lånen och nu kvider under både inflation och räntehöjningar, som får bostadsmarknaden att stanna upp. Styrräntan kan snart ligga på 3,5 %, som egentligen är en normal räntenivå. FD riksbankschef Stefan Ingves har mycket att förklara med sin lågräntepolitik.
Kanske ville han med sina låga räntor i det längsta hjälpa den humanitära stormaktens politiker och visa att Sverige går bra?

Ett högt BNP betyder inte att alla fått högre levnadsstandard, för BNP mäter ju bara genomsnittet och säger inget om klyftan mellan de väldigt rika och de fattiga i samhället.

När de stora direktörerna kan tjäna 69 arbetarlöner i månaden, enligt LO, då känns deras rop ihåliga att fackens lönekrav förstör Sveriges näringsliv. De överrika har alltid haft ett starkt brödraskap med lojala politiker. Fackets toppar vill inte ha kollisionskurs med den politiska eliten, det kan förstöra välbetalda reträttplatser om posten ryker av missnöjda medlemmar.

2 tankar kring ”Är det åter dags för finanskollaps?

  1. BNP består av mycket skattefinansierad offentlig konsumtion; pengar rätt ner i slukhålet, utan avkastning. ’useless eaters’ är inflationsdrivande, men det hålls delvis nere av att den arbetande medelklassen blir fattigare pga transfereringar, prisinflation och skuldräntor.

    1. Med andra ord är politikers migration inflationsdrivande. Sveriges inflation ökar mest i Norden och har också betydligt större invandring. Allt skylls nu på flaskhalsar efter pandemin, Putins krig i Ukraina och giriga ICA handlare. T.ex i ”Sverige möts” i går kväll på Svt1, men inte ett pip om ”useless eaters.”

Kommentarer är stängda.