Pandora Papers avslöjar skattefusk hos den globala eliten, där Zelenskyj är självskriven

International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) är ett globalt nätverk med huvudkontor i Washington, där nästan 300 undersökande journalister medverkar i samverkan med 140 medieföretag i världen för att avslöja internationella skatteflyktsystem.

Där politiker, kändisar, affärsmän, advokater trängs med ägare till den globala finansmaffian för att undgå skatt och vältra över skatteuttag på den vanlige arbetaren, oavsett profession.

Under 2016 avslöjades Panama läckan, med upprördhet initialt, några fick gå från sina ämbeten, men sen fortsatte allt som förut, eftersom nationers makthavare är involverade, både som bidragsgivare och mottagare. Vilket fyller på i skatteparadisen.

Namnet ”Pandora” fick dessa avslöjande dokument om avancerat skattefusk som en hänvisning till den uråldriga myten om Pandoras ask som framkallar ett utflöde av problem, elände, klagan och ve.

Bild; demokraternas .org

Här trängdes 35 nuvarande och tidigare världsledare, med nästan 300 politiker och offentliga tjänstemän i 91 länder tillsammans med kändiselit, terrorister, flyktingar, bedragare och mördare.

Pandora Papers avslöjar en komplex väv av skatteparadis , skalbolag och offshorekonton som döljer det verkliga ägandet av miljarder dollar av tillgångar.
ICIJ avslöjar dolda bankkonton, företagsägande och postboxar som har upprättats i skatteparadis som Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Panama och Bahamas. Andra utländska innehav har visat sig finnas i Ryssland, Storbritannien och Frankrike.

Det var den Tyska tidningen Süddeutsche Zeitung  (SZ) som först rapporterade Panama läckans dokument under 2016. Där avslöjades högprofilerade personer, regeringstjänstemän och enheter från 200 olika nationer. Där några få som Islands premiärminister Sigmundur David Gunnlaugssons fick avgå, men majoriteten av dessa fifflare klarade sig med hjälp av sina advokater. Det var främst en läcka från Mossack Fonseca, den fjärde största offshore-advokatbyrån i världen som ledde fram till skandalen.

Faktaruta:

 • Pandora Papers är en läcka 2021 med nästan 12 miljoner dokument som anklagar hundratals globala politiker och rik elit för skatteflykt och korruption.
 • Tidningarna beskriver hur sådana individer skyddade pengar på offshorekonton, skalbolag och fastighetsinvesteringar.
 • Tidningarna sammanställdes av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), som sedan delade dem med andra medier. Detta är samma grupp som tillhandahållit Panama Papers och Paradise Papers, och avslöjar liknande affärer.
 • Även om offshoretillgångar och konton inte alltid är olagliga, är det att dölja tillgångar och undvika beskattning.

Källa: https://www.investopedia.com/pandora-papers-5204914

Läs gärna hur Pandora Papers avslöjar Zelenskyjs och hans inre krets förmögenheter i skatteparadis. Han kom till makten för att städa upp i landets ökända korruption. Kanske visste USA under statskuppen 2014 att de gjorde bocken till trädgårdsmästare?

Vissa västerländska välgörare har nyligen yrvaket noterat att det mesta militära och humanitära biståndet aldrig når Ukrainas armé eller vanliga medborgare.

I en original dokumentär rapporterade CBS, ett amerikanska TV bolag, att cirka 70 % av det militära biståndet inte hittar vägen till de avsedda mottagarna i Ukraina.

Den svarta marknaden fylls på liksom skatteparadisen. Men det verkar inte bekymra vår Nato vurmande Kristersson, för nu skall Archer ett självgående eldrörsartillerisystem från Bofors skänkas till ”Europas räddare” den korrupte gaphalsen Zelenskyj. Sedan är det bara att höja skatten och hitta på nya, när vapenlagren står tomma, inför önskad Natoanslutning. För det drabbar ju inte den skattefuskande eliten.

Frågan är om Erdogan viker sig för Bidens mutor med köp av fler önskade F16 stridsflygplan för att säga ja till Sverige och Finlands Nato ansökan?

I Ukraina är det snart bara kanonmat kvar, Zelenskyjs vänner har väst med EU tagit emot med öppna armar, för pengar löser allt.

Zelenskyjs diktatur når nu motvilligt vakna journalister i väst, medan nationens ledare sover. Vakna är de däremot, när det handlar om pressfrihet i Ryssland och Kina.

https://www.friatider.se/internationell-kritik-nar-zelenskyj-tar-kontroll-over-ukrainsk-media

https://www.globalpolitics.se/pandora-papers-avslojar-den-ukrainske-presidentens-och-hans-inre-krets-formogenheter-i-skatteparadis/

4 tankar kring ”Pandora Papers avslöjar skattefusk hos den globala eliten, där Zelenskyj är självskriven

 1. Väldigt bra sammanfattat, ett av väldigt många problem är att allt vi kan läsa är ren och skär propaganda där eliten i väst berättar vad deras journalister ska skriva för att få sin lön, ingen vill, har råd eller vågar gå emot vad deras herrar säger, allt det gör är att fogar sig till en verklighet som bara blir falskare för var dag som går.

  1. Jag undrar ofta hur dessa journalister orkar se sig själva i spegeln, betalda av den humanitära stormaktens påhittade värdegrund.

   1. De flesta styrs av pengar, inflytande och att känna sig behövda, tror även att journalisterna styrs av och upplever detta viktigare än ”kunna se sig själv i spegeln”, det är ett minne blott känns det som när journalisterna grävde fram och vågade utmana eliten, politiker och de som styr.

    1. Visserligen finns Panama skandalen med Pandor Papers, men allt försätter precis som förut, när skandalerna briserat. Jag tror denna skattefuskande elit bara rycker på axlarna och ser det som ett erkännande över deras oövervinneliga makt.

Kommentarer är stängda.