Om inte Rysslands aggression fanns, så var man tvungen att uppfinna den…

Boken ”The Tragedy of Ukraina” som citatet kommer i från är skriven av professor Nicolai N. Petro.

Nicolai N. Petro är Silvia-Chandley professor i fredsstudier och ickevåld (2017-2019) och professor i statsvetenskap vid University of Rhode Island i USA. Han tjänade också som det amerikanska utrikesdepartementets speciella assistent för politiken mot Sovjetunionen under president George HW Bush. Wikipedia”

Eftersom media inte sköter sitt uppdrag om att låta båda sidor tala i en konflikt, så får nätet med alternativa nyhetssajter allt större betydelse som motvikt till Putin hatet, som iscensatts av USA som alltmer tacklar av som världspolis.

För att förstå olika företeelser, då måste skilda källor till, men tyvärr nöjer sig majoriteten av folket endast med det som statsmedia serverar, samma demonisering av Ryssland pågår som tidigare med oss som inte kavlade upp ärmen för icke utvärderat gen vaccin. Världens händelser har alltid en bakgrund som inte går att färga i svart och vitt.

——————————————————————————————————-

”De som vill ansluta Ukraina till Nato inser att det skulle innebära en evig nationell mobilisering för krig med Ryssland och att det skulle vara ett ”utmärkt” sätt för Ukraina att utveckla den nationella vilja som landet behöver för att överleva i en fientlig internationell miljö:  Landet skulle då samlas mot en gemensam fiende; motivera regeringens censur av utländska och oppositionella webbplatser; och tillåta undertryckandet av Maloross-ukrainares politiska och kulturella rättigheter, enligt Petro. Han fortsätter:

För att parafrasera Voltaire, om rysk aggression inte hade funnits, skulle det vara nödvändigt att uppfinna den, eftersom den tillåter alla Ukrainas problem att förklaras som produkten av rysk aggression. 

Detta skrev författaren innan Rysslands anfall i februari 2022. Petro anser att det inte kan finnas någon lösning på tragedin i Ukraina utan att omvandla de båda berättelserna: den Galiziska berättelsen, där Ryssland är den eviga fienden, och Maloross-berättelsen, där Ryssland är den eviga partnern. Om ukrainare ska ha någon chans att skapa bestående social harmoni måste de därför hitta en tredje berättelse som kan förena dessa två…

Många hoppades att valet i maj 2014 av en ny president, Petro Porosjenko, skulle åstadkomma en snabb fred, men efter bara en månad på ämbetet övergav Porosjenko Genèveavtalet och intensifierade antiterroroperationen mot Donbass, och lovade seger inom några timmar…

Minsk 2-avtalet förpliktade både regeringen i Kiev och rebellerna i Donbass att ingå förhandlingar som syftade till att institutionalisera kulturell pluralism i Ukraina. Författaren påpekar att när tidsfristen som fastställdes i Minsk 2-avtalet gick ut förlängde Ukraina fristen…

Varför misslyckades Minsk 2-avtalet?  Från första början var, enligt Petro, Ukrainas strategi att förhindra genomförandet av avtalet. I en intervju med Radio Liberty erkände den pensionerade ukrainske utrikesministern Pavlo Klimkin att Ukrainas enda mål med att underteckna avtalet var att återuppbygga den ukrainska armén och stärka den internationella koalitionen mot Ryssland…

Istället för att kapitulera inför västerländska sanktioner ökade Ryssland sitt bistånd till regionen och höjde insatserna genom att erbjuda Donbass invånare ryska pass. I maj 2021 hade mer än en tredjedel av invånarna i Donbass skaffat sådana. Ett annat problem med Kievs strategi var att den ekonomiska blockad som den infört mot Donbass hade ytterligare alienerat lokalbefolkningen…

Det slutliga misslyckandet med Minsk 2-avtalet kan dock, enligt Petro, inte enbart tillskrivas Ukraina: Väst bidrog också avsevärt…

I stort sett faller Västs synsätt på hur man löser konflikten i Ukraina in i en av två kategorier: de hårdförda eller de pragmatiska. För de hårdförda (hardliners) är det  Ryssland har brutit mot reglerna för ”europeisk säkerhet” och nu konstruerat ”en alternativ verklighet” och ville så kaos och instabilitet i Ukraina. Däremot trodde pragmatiker, som ambassadörerna Jack F. Matlock, Jr.  och Henry Kissinger, att hardline-metoden skulle komma att misslyckas och uppmuntrade redan före Minsköverenskommelserna upp till direkta förhandlingar med Ryssland för att uppnå en uppgörelse…

Petro avrundar boken med att påpeka att den avslutades före den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022. ”Det är därför den främst fokuserar på misslyckandet med Minsköverenskommelsen, som enligt min mening berodde på Kievs ovilja att acceptera ett mångkulturellt Ukraina”…

Källa; https://www.globalpolitics.se/tva-bra-bocker-om-kriget-i-ukraina/

Den andra boken ”Operation Z” presenterades i gårdagens inlägg.

4 tankar kring ”Om inte Rysslands aggression fanns, så var man tvungen att uppfinna den…

  1. Ukraina ser jag som förrädare genom att
    låta atlantpakten/ USA komma till Rysslands gräns. Sverige bör vara neutralt och i junte med i atlantpakten.

    1. Jag undrar vad som hände under en vecka då fd försvarsminister Hultqvist svängde 180 grader i Nato frågan?
      Förmedlade Magdalena Anderssons man (innehar professur från Wallenbergs stiftelsen) krav på medlemskap från USA/CIA/Nato? Eller var det direktkontakt över Atlanten?
      Den enda poäng Erdogan har är att han lägger krokben för snabbt medlemskap.

  2. Tänk om sådan här text kunde publiceras på msm och dess likar . Folk behöver inte tro blint på texten men kanske kanske få en tanke om vad msm förmedlar och varför . Det ensidiga som förmedlas dagligen förvrider huvudet på gemene medborgare .
    Hälsningar Sjöström

    1. Trots att artiklar, texter kommer från sakkunniga inom USA:s utrikespolitik med gamle Henry Kissinger så är det knäpptyst i media. Om informationen enbart kom från Russia Today med Lavrov så vore det mer förståeligt. Nu borde fler reagera, men vänsterns järngrepp från alla institutioner, statliga verk/myndigheter med flera värdegrundsindränkta organisationer gör att motståndet är kompakt för andra fakta än vad statsmedia presenterar.

Kommentarer är stängda.