El krisen är bra för staten och för producenterna, kass för konsumenterna och för klimatet.

Industrijätte befarar absurda elpriser: ”Lågt att skylla på Putin”
”Det är inte Putin som saboterat elsystemet, det har vi klarat av helt själva”, säger Ola Ringdahl, vd på Lindab med drygt 1 000 anställda. Nu varnar han för att de ”absurda” elpriserna omöjliggör satsningar och att investeringar lämnar landet…” https://www.tn.se/hallbarhet/industrijatte-befarar-absurda-elpriser-lagt-skylla-pa-putin/

Tre professorer gör slarvsylta i GP av statsministerns svar, när hon utfrågades i SVT.
Sverige hade så sent som i slutet av 1990-talet ett av världens bästa elsystem. Elektriciteten var helt fossilfri, billig och pålitlig. Under 2000-talet har kärnkraftsnedläggningarna resulterat i dyr, volatil och allt smutsigare elektricitet. Det är dags att utkräva ansvar av dem som är skyldiga till det haveri som inte bara gör svenskarna fattigare utan också förstör miljön och eldar på den globala uppvärmningen…”
https://www.gp.se/debatt/ni-gjorde-kärnkraften-olönsam-skyll-inte-på-marknaden-1.79433675

Om regeringens faktaresistens och ideologiska dogmer skriver ledarsidorna.se
”…….Den tekniska lösningen i form av en riktad effektskatt innebar att regeringen slapp stifta en lag om nedläggning i förtid av reaktorblocken och därmed slippa de skadestånd som annars hade behövt betalas ut. Denna lösnings motiv vitsordades i efterhand av bland annat Åsa Romson, då klimat- och miljöminister samt fiktiv vice statsminister som deltog i förhandlingarna……
En av arkitekterna bakom denna dolda och riktade subvention var Magdalena Andersson, idag statsminister.
Utan denna dolda subvention hade sannolikt flertalet av de internationella företag som idag äger och driver svenska vindkraftverk aldrig investerat i dessa. De är helt beroende för sina vinster att svenska elkunder subventionerar detta energislag…..” https://ledarsidorna.se/2022/08/ideoliska-dogmer-och-faktaresistens-foljer-partilinjerna/

 

Jan Ivarson gör i detta inlägg en jämförelse mellan ett biluthyrningsföretag och el. utbudet.

”Tänk om marknaden ofta hade brist på bilar och att bilar inte kunde köpas utan endast hyras mot dagspris som varierade kraftigt. För att inte drabbas av hög månadskostnad skulle du kunna köpa bil till fast månadspris, men klart dyrare än medelvärdet av dygnspriserna. De som ville hyra en bil fick betala ett dygnspris som varierade med tillgång och efterfrågan på alla modeller från dygn till dygn.
Billiga bilar skulle först efterfrågas. Vid skaplig tillgång på dem skulle de sätta hyrpriset för alla bilar. Då billiga bilar inte räckte till skulle kunderna vara hänvisade till att hyra dyrare bilar och då skulle de sätta ett högre dygnspris för alla bilar, även de små.
Alltså alla bilars hyra bestäms av hyran för de dyrast
bilarna när de billiga inte räcker till.

Bild från Projekt arkiv, Eriks biluthyrning

Så ser elmarknaden ut.
Så fungerar elmarknaden i Europa och det har svenska politiker anslutit landet till, för att kunna lägga ner kärnkraftverk och importera el, men också kunna sälja el till utlandet där priset kan vara högre än i Sverige, vilket påverkar svenskars pris.
Högt pris ger mer skatt och moms. Bra för staten och för producenterna, kass för konsumenterna.
Det är så tokigt att få har trott att det är så.
Hur kan svenskar tillåta något sådant?
För att de inte ägnat tillräckligt med tid att sätta sig in tekniska frågor och för att vi har en värdelös journalistkår som inte granskar makten och förklarar vad den ställer till med.
För att väljarna bekvämt röstat som tidigare och därmed varit lätt byte för ökade skatter.

Tvärt om granskar media medborgarna som vill värna
landet och omtalar dem som nationalister med nedsättande epitet. Att vara för sitt land har i blivit något fult.
Tror inte du skulle göra affär igen med ett företag som lurat dig tidigare. Känner du dig lurad om elmarknaden så kan du tänka om vid valet.

Jan Ivarson
Politiskt obunden”

———————————————————————————————

Stundar el ransonering, undrar Jenny Nordberg i SvD?

”Det blir en extremt dyr vinter i Europa. Men hur stor är risken att energin faktiskt inte räcker till alla, och att solidariteten inom EU återigen får prövas – liksom lojaliteten med Ukraina?”
https://www.svd.se/a/G3zq7J/jenny-nordberg-europas-energikrig-har-inte-ens-borjat

När Europa fryser, industrin saktar ner, nyetableringar går i stå, då undrar Nordberg om inte EU:s solidaritet fryser bort.

Varför skall vi vara solidariska med Ukraina, dvs med USA som världspolis, begriper jag inte.
Varför skulle inte Putin använda gasen som sitt eget söndringsmedel, när EU:s sanktioner står som spön i backen från den välgödda EU eliten, vilket gör folket allt fattigare.
Elitens solidaritet är inte med Ukrainas folk, som nu tystas effektivt av USA:s marionett Zelenskyj, utan med USA:s ägare av krigsindustrin med deras egen marionett Joe Biden i maktkampen om världshegemoni, sin ledande ställning i världen, vilket blir allt bräckligare tack vare Bric ländernas framfart, som överger dollarn för andra valutor.

Kom ihåg i valbåset att ett tryggt och rättvist Sverige innebär att el priset i norr kan kosta 8 öre per kilowattimma, medan det i el.område SE4 i södra Sverige kostade 5,8 kr under måndagen den 22 augusti enligt el börsen Nordpool!

Förbered Er på att regeringen kommer att fortsätta att förstöra landet med sin eskalerande väljarimport och låt Er inte luras av deras fagra vallöften.

https://www.svd.se/a/ja872A/hoga-elpriser-trots-valloften

6 tankar kring ”El krisen är bra för staten och för producenterna, kass för konsumenterna och för klimatet.

  1. En träffsäker krönika i dublett👍
    Nu sitter vi med facit i knäet, folk får lämna sina hem- den nya S politiken
    https://nyadagbladet.se/analys/magdalena-anderssons-kopplingar-till-varldseliten/

    I en artikel i World Economic Forum skriver Magda att hon är mycket stolt över att samarbeta med Världsbanken och andra länder och intressenter och hur man samlat den privata sektorn tillsammans med civilsamhället och världens regeringar för att gemensamt komma fram till hur man ska införa en global koldioxidprissättning för att ”bekämpa klimatförändringarna”.

    1. Att bekämpa västs oligarker skulle vara mycket effektivare för folket och miljön.
      Varför begriper inte fler att WEF och Världsbanken är det största hotet mot mänskligheten?
      Vackra ord om inkludering betyder att sno nationernas tillgångar, inget annat.
      Socialdemokraternas indoktrinering har nått reflexstadiet på ryggmärgsnivå och få upptäcker att de är springpojkar åt WEF, FN, Världsbankens och EU, som i sin tur är större springpojkar åt oligarkernas överstatliga, privata bolag i hela världen.

  2. Hello Members,

    I wonder how to reach the consciousness of the Russians and make them realize that every day in Ukraine RUSSIAN SOLDIERS DIE and military equipment is being destroyed on a mass scale. Why destroy and demolish when you can build and create a new, better world.
    WAR is suffering, crying, sadness and death, do you have any ideas to convince Russians that Vladimir Putin should retire, bask in the sun somewhere in warm countries and end this bloody conflict in Europe.

    It is a great idea to select random companies from Russia on Google business cards and add opinions about anti-war content and make people in the country aware that Putin is doing wrong.

    Please take a moment to select a random company on the Google map and add your opinion about anti-war content.

    It is also worth informing Russians about the possibility of VPN connections because Russia is blocking a lot of content on the Internet and sowing sinister propaganda by not giving people access to real information

    Peace be with you!
    Thank you
    Tomasz Jerzy Michałowski
    Poland

    1. I respect your position, but you forget the actions of the USA and NATO. Oil, gas, minerals and agricultural land are alluring objects for Western oligarchs. All countries should be allowed to be independent without either the USA or Russia.

  3. Är det en tidsfråga eller inte, innan vi får korthusvalutan EURON? Ju mer vi spenderar tillsammans, ju gladare vi (politikerna) blir.

    1. Kanske lika snabbt och över folkets huvuden som det gick med Nato ansökan? Vi måste solidariskt dela på alla EU-länders skulder med sänkta pensioner och ännu högre pensionsålder.

Kommentarer är stängda.