Konsumtionsflexibel i el.krisens spår

Eftersom el.krisen är en av väljarnas viktigaste frågor förutom brottsligheten, så kommer nu inlägg om denna politikerförvållande kris i dagarna tre med förhoppning att punktera mantrat att allt är Putins fel!

Jan Ivarson skriver här om hur vi måste bli mer flexibla i vår el. konsumtion, vilket SVT:s regeringsföljsamma Rapport nyligen hade ett inslag om hur man tvättar på nätterna, förutom det vanliga SD hatet. Nu förmedlat i högt tonläge av Linde&Andersson som tävlar med sitt hat mot Åkesson, för att skrämma SD:s väljare. Deras slutsats är att det var Åkessons som indirekt orsakade dådet i Visby.
Hur SD har blivit mobbad under hela sin riksdagstid nämns givetvis inte, nu skall vi alla gråta över att Annie Lööf var den egentliga måltavlan. Hennes egna och ständiga verbala utfall med nazist, fascist, rasist och brun smetande över SD och dess väljare är totalt bortglömt, precis som centerns dragningskraft på pedofiler och våldtäktsmän. Kanske var det därför hon kämpade med näbbar och klor för afghan amnestin?

————————————————————————————————–

Nu till el krisen som där Magdalena med sin energiminister ljuger ikapp.

Av Jan Ivarson.

”Den gröna omställningen som skall förbättra multimiljonärernas ekonomi har lett till att våra politiker måste lära vanligt folk att anpassa sig till brist i elförsörjningen på grund av nedstängda kärnkraftverk. Brist åtgärdas med högre pris och innebär en helt ny livsstil för konsumenterna, medan producenterna tjänar multum.

Bild; extrakt.se

Så har våra politiker riggat elsystemet i Sverige och gjort det beroende av brister och priser i andra länder.
Det vi tidigare gjorde på dagen får nu ske i begränsad mängd på natten i kalla rum vintertid. För att framställa förändringen i så gynnsam dager som möjligt och som samhällsnyttig, har politiker som påtvingat oss förändringen, kallat den nya livsstilen för ”konsumtionsflexibel elförbrukning”.
Den innebär att du skall konsumera el när den finns och till priser som kan bli så höga att du inte vågar annat än att ingå fastprisavtal som kostar ännu mer, men utjämnat. Det påminner mig om en kvinna från Ukraina som kom till Sverige på 1900-talet. Hon ville köpa allt hon kunde i affären för hon trodde att nästa dag var varorna slut. Vi är där nu.
Hoppas du kan känna dig flexibel utan att frysa i vinter. Under lördag 13/8 har sommar utetemperaturen legat över 20 C. Då har spotpriset på el inklusive moms varierat mellan 32,7 öre /kWh (nattetid) och 557 öre/kWh. Det högre priset är 17 gånger högre än det lägre, nu sommartid! Det blåste ju inte och det hade inte hjälpt om vindverken varit fler!
Så ser flexibiliteten ut som du har att anpassa dig till, vartill kommer påslag på spotpriset och fasta avgifter.

De enda som inte behöver vara lika flexibla är de som lever på försörjningsstöd annat än när det blir elavbrott på grund av
effektbrist. Flexibilitet är något som företag också kommer att få visa prov på. De kan lära av u-länder. Det kommer ske med nedstängningar och uppsägningar av personal. I denna situation uppmanas svenskar att köpa elbilar.
Grunden till elbrist lades då svenskarna fick välja mellan olika alternativ för
nerläggning (!) av kärnkraftverk. Innan dess hade vi säker och billig el året runt.
Direktel eller vattenburen el för uppvärmning var den tidens lösning för nya hus.
Kommer du att rösta på ett parti som skapat elkrisen skall du inte klaga på elpriset.
Jan Ivarson Politiskt obunden

—————————————————————————————————-

Glöm inte att M + KD var med i energi överenskommelsen , där det bestämdes att stänga Ringhals 1 och 2 under 2016. För sent skall syndaren vakna, de hoppade av tre år senare, alldeles för sent.

Nu står statsministern med en mutkorg i näven och lovar villaägare och företagare kompensation. Att sänka moms och skatter ger henne frossa, då bidrag utgör stommen i regeringens makt för beroende medborgare.

Det finns goda skäl för den konservativa oppositionen att inte hörsamma regeringen Anderssons inbjudan till blocköverskridande energisamtal. Statsministern själv, visar historiken, är inbiten motståndare till ny kärnkraft på samma sätt som hon personligen är helt övertygad om vindkraftens framtid och förträfflighet.….” https://ledarsidorna.se/2022/08/en-statsminister-dead-against-ny-karnkraft/

En förträfflighet utan energi, när det inte blåser och reapris när det gör det.

Tyvärr har väljare svårt att inse att de höga el priserna som slår ut företag och spär på inflationen i en kommande lågkonjunktur har Rosenbad och Bryssel som upphovsmakare långt innan Putin tröttnade på Natos provocerande utvidgning, efter USA:s statskupp i Ukraina under 2014. Pengar till infrastruktur som att investera i ett effektivare el nät finns inte, för de används till den humanitära stormakten, som nu måste försörja > 700 000 bidragstagare från tredje världen, där majoriteten saknar asylskäl.

Nu skall vi återigen vara solidariska och vända skutan tillsammans för visst kan vårt Sverige bättre om vi befriar oss från en kapten som för länge sedan kört på grund.

Partisekreterare Tobias Baudin presenterar Socialdemokraternas valkampanj 2022 vid en pressträff på partiets kansli. Foto: Christine Olsson/TT

Bild från artikeln i SvD https://www.svd.se/a/2871PB/s-lanserar-sjalvkritisk-slogan

Sluta att skylla på Putin priser, skriver Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, företagare, författare till ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”.

Han påminner oss om hur ”….. Vattenfalls projekt att bygga två nya reaktorer, Ringhals 5 och 6, avbröts när S och MP bildade regering 2014. Hade det projektet inte avbrutits kunde vi haft två nya reaktorer färdiga ungefär nu. De skulle ha kunnat producera så mycket el att vi kunnat exportera med full kapacitet, och ändå få el över i landet. Därmed skulle vi inte drabbas lika hårt av chockhöjda priser på kontinenten.….”

https://ledarsidorna.se/2022/08/putinpriserna-har-inte-borjat-an/

https://ledarsidorna.se/2022/08/blomgren-orosanmalan-skenande-elpriser-i-tyskland/

3 tankar kring ”Konsumtionsflexibel i el.krisens spår

  1. Ja, vi är många som bävar för att vi har idioter som styr vårt land – så även i en del andra länder i Europa. NÄR ska alla dessa ”flummare” vakna till sans?
    Vi som röstar får försöka göra så gott vi kan. Hoppas fler en jag reagerar starkt på att vårt lands högsta ”höns” skänker bort 1 miljard av Sveriges tillgångar för att ett annat land ska skjuta sönder sitt eget land ännu mer. Halleluja -vilken bra idé – så sorgligt…

    1. Svenska fred och kvinnoförbunden har tystnat, när de inte reagerar för ”att vårt lands högsta ”höns” skänker bort 1 miljard av Sveriges tillgångar för att ett annat land ska skjuta sönder sitt eget land ännu mer” då ser jag inget hopp om tillnyktring. Bara för att det är en kvinna vid rodret så borde väl även en blind höna hitta ett korn av sanning.

Kommentarer är stängda.