Medias nedvärdering av Putins tal

När media återger Putins tal i St Petersburg International Economic Forum (SPIEF) från den 17 juni i år, så är hans uttalanden färgade av nedvärderande ord.
Syftet är att läsare skall förstå vilken ful fisk han är, så vi underförstått begriper att Joe Biden är det motsatta med sin son Hunter Bidens bravader i Ukraina.

Att enbart presentera fakta är svårt, för då kanske demoniseringens kraft skulle avta.

Så här lyder ingressen till SvD:s artikel, vars citerade rubrik är helt rätt, men artikeln syfte är det motsatta. ”Väst har misslyckats att bryta ner Moskva”

https://www.svd.se/a/wOqPQP/putins-tal-skjuts-upp-efter-hackerattack

”Krav, attacker och rena förvanskningar. Rysslands president Vladimir Putin höll ett linjetal i sin gamla hemstad S:t Petersburg, och försvarade anfallskriget mot Ukraina. ”Det tvingades på oss.”

Avslutningen lyder, ”…..I en för Moskva viktig markering riktade sig Putin sedan mot Washington DC med anklagelser om att USA inte förstår att det finns flera maktcentra i världen….”

Så vi tydligt skall förstå att Putins markering bara är giltig för Moskva med sin ryska befolkning, som inte har vett att vända honom ryggen.

Men, trots att artikeln ger sken av hur mycket Putin ljuger och förvanskar USA:s sanning, så framkommer ändå en del som läsare borde reflektera över i Putins tal, som återges mer korrekt av andra källor.

Bild från https://jennypiper.blog/2022/06/18/putins-tal-sammanfattar-eus-och-usas-misslyckande/ där andra källor redovisas.
 • USA är inte längre ”Guds budbärare på jorden” och har inte monopol på världsordningen
 • Antiryska sanktioner slår tillbaka mot väst och fattiga länder
 • Inflationen är mer självförvållad, med t.ex. sedelpressar som gick varma under pandemin
 • Energikrisen beror främst på Europas oansvariga klimat politik, där rysk naturgas stoppas

Nästa vecka äger Bric ländernas toppmöte rum, med Kina som värd för Ryssland, Brasilien, Indien , Sydafrika och där Argentina nu klappar på dörren. Dagens glädjeyttringar över att EU öppnar dörren för medlemskap med kandidatstatus för Ukraina och Moldavien lär nog knappast upprepas.

Jag förväntar mig bara mer agenda journalistik med pekpinnar, så vi tänker och tycker rätt.

6 tankar kring ”Medias nedvärdering av Putins tal

 1. ”Jag förväntar mig bara mer agenda journalistik med pekpinnar, så vi tänker och tycker rätt.” Än så länge är vi några stycken kvar som vågar och vill tänka själva, tyvärr känns det som att vi är ett utdöende släkte.

  Staten och media gör vad de kan med sin makt, allt för att ingen ska vilja tänka själv utan deras dröm är att de matar oss med den regimtrogna sanningen de vill vi ska läsa.

  Det mest skrämmande är att många verka tycka det är skönt att bli matat med nyheter och att de inte behöver tänka för att göra någon djupare analys, utan den hjälper staten dem att göra, så staten har kontroll över folket.

  1. Visst är det så. Vänsterns långa marsch genom institutionerna inklusive media har varit mycket lyckosam med monopol på orden och tankarna i de djupa leden. Dagens regering som köper röster både i förorten och i riksdagen för att hänga kvar vid makten, borde ha fått respass för länge sedan. Tur att media riktar alla blickar mot Putins krig i Ukraina och regeringen kan luta sig tillbaka, för inflationen, energi kris, räntehöjningar, komponentbrist mm allt är Putins fel.

 2. Det är för mig vämjeligt hur effektiv den anti-putinska propagandan ändå har varit här i Sverige. Putin är ju ung lika hatad som Trump är/var, och det mest verkningsfulla tycks mig vara det medvetet lätt förvanskade ordanvändandet. Och det hela visar riktigheten i Olof Palmes uppmaningar ”Var rädd om orden!” Detta är ju ett sakligt konstaterande av ordens möjligheter att påverka på gott och på ont som i alla sammanhang som är komplicerade

  1. Jag har inget positivt att säga om Putin.

   …men det har inte undgått någon att media konsekvent klipper bort Biden’s senildementa snedsteg.

   Lustigt nog fick de med att Biden var ute och cyklade häromdagen, så det är kanske ingen slump kriget i Ukraina brakar loss som värst när USA har sin svagaste president.

   Språket förvränger sanningen såklart.

   På nationaldagen skrev Sveriges radio att ”Därför har Sverige ingen officiell nationalsång”.

   Det börjar bli tröttsamt med samma gamla svenskfientliga narrativ, som att ”Det finns ingen inhemsk svensk kultur” eller busigt riva flaggan ur granen på julafton, när de vet att de allra flesta svenskar sitter och ser Kalle-Anka.

   Vad är det för inkvoterade psykopater som håller på så mot folket som betalar deras förbannade lön? Försök med sådana sattyg i något av de humana grannländerna och se vad som sker. Det kommer inte falla i god jord.

   Ja, de förljugna orden balanserar på en ständig knivsägg. Julvärden kan alltid urskulda sig med att ”ett hen gillar inte flaggor personligen” eller ”alltså i ren juridisk mening är det inte en erkänd nationalsång” med tillägget att ”förresten nämns inte Sverige som nation en enda gång i densamma”.

   Folk är döva för orden tyvärr, när den subtila propagandan flyttar deras medvetanden med små tysta steg. Precis vart och hur långt som helst.

   Det krävs extremt hög volym för att det sovande folket ska reagera, som när en rabiat skata skriker att ALLA MÄN SKA DÖ EN PLÅGSAM DÖD och hyllas med high-five som en gud av gamla kärringar i public service.

   Artister är så självupptagna, somliga säger de har häcken full.

   1. ”Kärringarna i public service” nöjer sig inte med negativa ord, det förstärker budskapen med sitt kroppsspråk.
    Jag förstår att Putins krig i Ukraina blir måltavlan för hatet, men vad som ledde fram till hans invasion talas det tyst om. Totalt tabu är att tala om USA/Natos övergrepp i hela världen, från Bush, Clinton, Obama och nu Biden. Det var nog bara Trump som inte startade några nya krig. USA:s demokratiexport till andra länder, är motorn i dagens flyktingströmma i lika hög grad som den eviga kampen mellan sunni och shiamuslimer samt mellan olika klaner, som politikers väljarimport förde med sig.

Kommentarer är stängda.