Går mötesfrihet och det fria ordet mot sitt slut?

Genom att förslaget om grundlagsändring för föreningsfriheten godkändes av alla riksdagspartier, förutom vänsterpartiet, så riskerar orden och mötesfriheten att endast få uttrycka och innehålla vad rådande makthavare finner korrekt. Heder åt vänsterpartiet, vilket inte kommer ofta från undertecknad.

Att förbjuda ”sammanslutningar som ägnar sig åt eller understödjer terrorism” låter bra i mångas öron, men begreppet terrorism kan ha många definitioner, som grundlagskommittén undviker att förtydliga. Organisationer som kämpar för fosterlandet kan också förbjudas med dagens diffusa definitionen. I vanlig ordning kör regering och nu även riksdagen över remissinstanser som protesterar, som advokatsamfundet, Amnesty Internationell och människorätts organisationer. Nu har det första steget tagits för att ändra grundlagen, i höst efter valet kan nästa steg tas i ett liknande beslut, sedan är det klappat och klart till den 1 januari 2023.

Visa källbilden
Bild; expressen Vems hand är det som vill inskränka föreningsfriheten?

Tyvärr har tillämpningen pågått länge i medias debattforum. Nu släpps nog ingen katt längre in bland hermelinerna under Ordet Fritt i lokaltidningen. Det här var mitt senaste försök för ett par veckor sedan.

Pragmatism i stället för känslosvall

Pragmatism är handling från det som är logiskt och praktiskt möjligt utifrån tillgängliga fakta. Det möjligas konst. Känslosvall direkt från hjärnans amygdala utan vägen över frontallobens logiska förnuft kan ofta leda oss fel. Att medborgare mer domineras av känslor än förnuft, när det handlar om Putins krig i Ukraina är förståeligt, men leder inte till fred, utan gör vägen dit bara längre och lidandet för civilbefolkningen allt svårare.
Däremot gäller inte min förståelse för medias ensidiga rapportering, utifrån bara en ingångsdörr, dvs. Joe Bidens. Hans odiplomatiska uttalande i Polen om att Putin måste bort, fick Vita Huset snabbt tillrättalägga. Slaktare och diktator gäller vid köksbordet, men inte av USA:s president, vars föregångares aggressiva politik från demokraterna med invasioner under täckmanteln ”demokratiexport” har skördat miljoner liv.
Därför blir undertecknad glad, när jag läser debattartikeln av Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet och Henrik Carlsen i SvD den 28 mars. ”Bojkotta inte Ryssland från miljöarbetet” med ingressen ”Vi måste tvinga oss att se bortom den akuta krisen. Parallellt med stödet för Ukraina, måste vi värna det internationella samarbetet kring gemensamma miljöutmaningar.”
Att visa sin godhet med bojkott av allt som kommer från Ryssland är bara dumt, Arla med sin kefirbojkott borde ställa sig i skamvrån, liksom andra avsändare till kontraproduktiva sanktioner, som bara ökar tyngden på det ryska folket. Det är Putins krig inte folkets.
När SvD:s journalist i Ukraina, Gunilla von Hall dristade sig till att i ett twitter inlägg återge vad många i Ukraina säger, då blev det känslostorm från godhetspositionerande twittrare. Hon kallades för Judas och Putintroll, när hon återgav vad många sa; att Zelenskyj måste kapitulera, för vi vill ha fred till varje pris.
Lösningen är det möjligas konst, inte känslosvall från en moralisk piedestal.

Harriet Larsson Linköping

Relaterade källor för redaktionen

9 tankar kring ”Går mötesfrihet och det fria ordet mot sitt slut?

 1. De etablerade partierna får nog räkna med att ett eller fler av AfS, Nyans och/eller Det arabiska partiet kommer med HÖGST sannolikhet att passera spärren för inträde i Riksdagen. Det enda som kan stoppa migrationen är förmodligen när ”Våra” inkompetenta politiker insett att man har tagit kål på sitt/sina egna partier till förmån för den s.k. importerade valboskapen. De ”importerade” behöver inte längre svenska politiker. De har gjort grovjobbet och nu äntligen kan vi saluföra våra EGNA partier!

 2. Tänk vilken bra affär det blev för Sverige, med den ”Importerade Valboskapen”. När ska ”Valboskapen” Exporteras? Ni politiker kommer INTE att få en enda röst från de importerade klankulturerna med sin imman i spetsen. Stäng dörren till Sverige och ta först itu med de inhemska problemen istället för att ”göda” våra inhemska problem ännu mer. Det är VI, folket, som drabbas och inte NI ”överbeskyddade” politiker.

  1. Jag undrar om framgång för de muslimska partierna Nyans och Det arabiska partiet kan väcka politiker i Rosenbad, på Sveavägen och alla 349 riksdagsmän som nöter den bekväma bänken.

   1. Kraftigt sänkta bidrag för MENA-folket i Sverige eller ett ”lagom” bra återvandringsbidrag – skulle det kunna vara något. Väldigt många måste härifrån snarast i alla fall för att Sverige ska bli tryggt för svenskar igen. Tack Paludan för att du hjälpte Sveriges befolkning att inse detta!

 3. Jag ser det såhär att Rasmus Paludan har inte gjort något fel, han har inte haft sönder något, han har inte hotat någon, han har inte slagit någon, han har inte brukat våld allt han har gjort är att visa upp MENA-folkets otroligt korta stubin och deras sätt att lösa problem på. Rasmus var inte på plats på flera ställen som han sa att han skulle, men det räckte ändå för att visa deras ynkligt dåliga beteende. Vill de inte drabbas av detta flera gånger då råder jag de att lämna Sverige och åka till ett muslimskt land som inte har samma sätt att se på hur man kan bränna en bok.

  1. Tänk om Ditt klara synfält kunde nå fram till riksdagens politiker och även till Paludan hatade medborgare, som anser att de kriminella gängen blivit provocerade av polis som endast gör sitt jobb.

 4. Målet måste vara att göra människan ”singularis” och därmed harmlös. Annat vore det om man tillät ”Medborgargarden” istället, som befolkningen har betydligt mer behov av. Polisen räcker ju inte till, i antal!

  1. Om antalet unga män från Mena länder minskade i antal, med omgående utvisning efter brott och inga nya uppehållstillstånd beviljades, då skulle antalet poliser räcka till i övermått. Om återvandring enligt AfS partiprogram fick bli verklighet då skulle landet snabbt rehabiliteras och antalet fattigpensionärer vara ett minne blott. Beräkningar finns att den totala kostnaden för denna låtas humanitet kostar oss mellan 300 – 400 miljarder varje år.

Kommentarer är stängda.