”De rikaste får rabatt på priset för ett civiliserat samhälle”

Denna rubrik kommer från en artikel i DN den 28 januari 2022 och fångar mitt intresse.

Ingressen lyder: ”Allt för många vill ha det civiliserade samhället till rabatterat pris”, sa Franklin D Roosevelt. Det svenska samhällets resa, från jämlikhet till extrem koncentration av rikedom, bekräftar hans iakttagelse.

Artikeln handlar om det majoriteten av folket redan vet, men som inga partier egentligen vill ändra på. Och frågan är om artikelförfattaren Fabian Wennergren, advokat och verksam vid advokatbyrån Tomas Bodström, själv vill det.
Att påtala orättvisor och skevheten i ägande och fördelning av produktionsvinster är en sak, men att inse att man som advokat, politiker med etablissemanget ofta är en del av detta och medverkar till skevheten är betydligt svårare.

Artikelförfattaren belyser med böcker, media, faktabaserade rapporter skevheten i västvärldens skattesystem. Där samhällets översta skikt har en egen gräddfil genom havererad kapital- och bolagsbeskattning som fått inkomstskillnaderna att eskalera i västvärlden. Underbudspolitik råder mellan stater, där de mindre är mycket kreativa med obefintliga bolagsskatter och insynsskyddade bolagsstrukturer.

Arbete är synligt och beskattas hårt, medan makthavarna tappar sin energi när det handlar om att spåra, avslöja storkapitalets alla gömmor.

”—–Det svenska skattesystemet fortsätter att subventionera ägande som minimerar samhällets gemensamma skattekista….”

Vid kriser är mönstret alltid detsamma staten, vi skattebetalare får rädda banker och kapitalmarknader, medan styrande politiker slår sig för bröstet och basunerar ut att de räddat landet.
Låga räntor och kostsamma stödköp gör att tillväxten endast kommer de rikaste till del. Svårsmält var stödet under pandemin till storföretagen, för att de skulle slippa permittera, som strax efter delade ut miljoner i aktievinster.

Vänstern klagar givetvis på orättvisor och regeringen låtsas ha probleminsikt, men vad hjälper det, när riktiga åtgärder är obefintliga och de som sjösätts mot banker, storföretag snabbt vältras över på konsumenten. Min uppfattning är att även vänsterns politiker, som drillats till karriär i ungdomsförbunden med ringa arbetslivserfarenhet, bara låtsas stå på folkets sida. Eftersom de i sina globala ledband inte längre tillhör arbetarklassen. Att detta svek har ökat förtroendekrisen mellan politiker och vanligt folk är uppenbart.

Bildresultat för rika och fattiga
Bildkälla; projektsanning.com

3 tankar kring ””De rikaste får rabatt på priset för ett civiliserat samhälle”

 1. Gamle Marx hade nog inte helt fel i sin analys av kapitalismens bekymmer men tyvärr var inte lösningarna särskilt lyckade.

  1. Oavsett -ism så hade historiker Lord Acton helt rätt; ”Makt tenderar att korrumpera. Och absolut makt korrumperar helt och hållet.”

  2. Karl Heinrich Marx levde mellan 1818 – 1883 och det samhälle runt vilket ha formade sina teorier och filosofier existerar inte längre. Marx teorier och filosofier låg till grund för sovjetkommunismen, och sovjetkommunismen var grunden till samma rörelse i Sverige 1917, vilket även baserades på en våldsbejakande mycket radikal rörelse från 6 november 1881. Man talade helt öppet om att beväpna sig.

   I Sverige bildades en sovjetradikal sovjetkommunistiskt parti, som snart föll sönder i vad som blev Kommunistiska partiet och den andra hälften tog namnet Socialdemokraterna.

   Socialdemokraterna byggde Sveriges politiska system som vi känner det idag, man kopierade sovjetkommunismens system och principer att Partiet alltid skulle behålla den slutliga makten, oavsett utkomsten av något val. Det åstadkom man genom att Partiet byggdes in och integrerades i själva administrationen, byråkratin, och med regler som förbjöd ministerstyre. De valda, oavsett vilka dom var, skulle inte kunna styra landet. ”Partiet”, integrerat i byråkratin, skulle alltid ha sista ordet i alla frågor. Partiet stiftar lagarna, utser domarna och nämndemännen, och på så sätt har man skapat kontroll över rättsväsendet. Media har integrerats i systemet, men styrs idag både av politikerna och främmande makt, USA. Bonniers, som är dominant, står i beroendeställning till USAs välvilja ekonomiskt, Schibsteds styrs från Norge, ett NATO land, och Public Service, främst SVT, styrs tydlig på politiska villkor. Så har det förblivit till denna dag.

Kommentarer är stängda.