Globala eliter behöver moralisk reformation

Paula Neuding har återtagit sin plats som skribent i SvD efter krisen på Bulletin. I den här artikeln intervjuar hon Adrian Wooldridge, som är redaktör på brittiska The Economist. Han har skrivit en bok till försvar för meritokratin, där han nagelfar självgoda, globala eliter, faran med power-par och om varför skolelever ska IQ-testas tidigt – för rättvisans skull. https://www.svd.se/vara-eliter-behover-en-moralisk-reformation

I Meritokratin skall meriter i form av duglighet i både händer och huvud vara ledstjärna för framgång/befordran, inte social status och väntjänster. Utgångspunkten skall vara vad medborgaren åstadkommer i samhället till gagn för alla. Men när jag läser från Wikipedia protesterar jag högljutt.

Hör här; ”……Den svenska staten har tillsatt tjänster enligt ’förtjänst och skicklighet’ (det vill säga utbildning och tjänsteår)…”

Nej, så är det inte alls, den svenska staten utgörs av dess regeringar och där slår lojalitet (rövslickeri) ut förtjänst och skicklighet med hästlängder. Se bara på Löfvens och hans ministrars meriter med deras skrala CV. För allas bästa har ersatts med deras eget bästa. Punkt slut.

Wooldridge anser att meritokratin är under attack från både höger och vänster, med elit förakt och cementering av samhällets maktordning, som är vänsterns favoritförklaring till alla orättvisor. Där feminister har krokat arm med Black lives matter rörelsen.

Citat från artikeln;

 • Jag tycker att vi ska behandla rekrytering av intellektuell kapacitet med samma seriositet som när fotbollslag rekryterar stjärnor.
 • Den egalitära revolutionen har varit dålig i allmänhet, men den har varit särskilt dålig för fattigare barn. Privilegierade barn kan alltid förlita sig på sina föräldrar. Fattiga barn har bara en chans, och det är deras skola. Och det har tagits ifrån dem. (Egalitär definieras av Nationalencyklopedin som något som kännetecknas av eller är inriktat på jämlikhet).
 • Brexit var många saker, men det var bland annat en revolt från människor som identifierade sig med nation och rötter, mot människor som identifierar sig med den globala ekonomin.
 • Om västs globala elit; – Nu har vi en elit som tänker: ”Vi förtjänar vår position” – men det är inte kopplat till en moralisk skyldighet. Delvis på grund av avkristning, delvis på grund av en kommersiell kultur. Så man har människor på toppen som bara tänker på sig själva, och som blir väldigt rovgiriga….vi behöver gå tillbaka till att betrakta samhällsplikt som ett mycket viktigt mål i sig själv….– Det är ett problem att eliten tenderar att tänka i globala termer, och undervisas i globalt tänkande på sina business schools, medan de flesta andra människor inte tänker så. De flesta människor tänker på sin hemort och sin lokala gemenskap
 • Vad Kina gör nu är att de återupplivar sin meritokratiska tradition, och använder den för att finkamma landet på kompetens inom vetenskap, teknik och högteknologi. Det är ett enormt kinesiskt maskineri som är igång för att hitta nationens största begåvningar. Precis i samma ögonblick börjar vi montera ner vårt.
Bildresultat för meritokrati

Att spotta i nävarna är inte comme il faut inom vårt skolväsendet. I vänsterns följsamhet till identitet och vurmande efter en ny maktordning står bortförklaringarna till elevens tillkortakommanden som spön i backen. Tidiga betyg kan kränka, likaså att sätta bock i kanten för felaktiga svar och safe room finns nu på universiteten där känsliga studenter slipper konfronteras med stötande fakta från verkligheten.

Enligt vänstern så betyder det sociala arvet allt, ärftlighet får inte nämnas och lathet är tabubelagt och förstärks mer av kravlösa bidrag än minskar.

Den största faran för meitokrati är den förödande identitetspolitiken, som drar undan mattan för duglighet från händer och huvud.

Makt är pengar, därför ska de omfördelas från dugliga och skötsamma till Lövens röstboskap, men i hans retorik som finansministern ständigt upprepar låter det att vi tar från rika till fattiga. Nej, så är det inte alls, det är medelklassen som pungslås inte de riktigt rika som lever i symbios med den politiska adeln.

Jag tror att framtiden tillhör ett kollektivt Kina och inte ett individualistiskt Europa eller Bidens USA, som fångats i vänsterns klor. IT jättarna har där lagt beslag på orden och sätter protesterande inom lås och bom, vilket kan imponera på både Xi Jinping och Kim Jong-un, medan den globala eliten, med FN och EU som röstförstärkare, hycklar vidare om mänskliga rättigheter.

10 tankar kring ”Globala eliter behöver moralisk reformation

 1. Jösses, trodde safe spaces på universitet var bildligt menat. Inte att det fanns rent fysiska rum. Där ser man.

  Svenska förorter är safe spaces. De är i alla fall mångkulturella. Med andra ord är halva jobbet redan gjort. Allt som återstår är att skicka dit ett hen, som föreläser om toxisk maskulinitet.

  Annars har den sista Kaka-Kebab-politikern mutats att släppa fram fettklumpen i vanlig ordning. På tal om korruption.

  1. Kakabaveh log och var så glad för hon fick audiens, nej inte hos kungen själv, utan hos hans trogne vapendragare Morgan och därefter sa att många av hennes krav skulle verkställas. Grundlurad var bara förnamnet.

 2. Denna personalkategori skall sändas tillbaka till det land de kommer ifrån, som också skall står för kostnaden, i värsta fall genom minskat bistånd.

 3. “Vem anställer personer med icke västerländska värderingar och kunskaper?”
  Svar: INGEN, företagen får istället BETALT för mottagande av ”sådan” personal. Sedan får denna personal sin lön/försörjning från staten. Det vill säga att denna ”personalkategori” kostar skattebetalarna dubbelt så mycket! Låt denna ”personalkategori” vara hemma istället, då halveras väl kostnaderna istället för att de ”skänks till företagen”.

 4. Att komma hit och bli försörjd och kravlöst tilldelas rösträtt och medborgarskap!!! Fler inser varför. Regeringen vägrar att utreda massinvandringens kostnader. Företräder man då Sveriges folk? Dessa politiska quislingar och dumskallar måste avlägsnas från Riksdagen. Björn Ranelids krönika är lysande och måste bli en viktig plattform inför valet.

  1. ”Att komma hit och bli försörjd och kravlöst tilldelas rösträtt och medborgarskap!!!”
   Inte konstigt att gummibåtarna går i skyttetrafik över Medelhavet, när både bidrags- och gansterparadiset hägrar. Nu har visst Lukasjenko blivit inspirerad av Erdogan för att också få del av EU:s kassako, han kan också bli distributör av valboskap till Löfven och hans såta vänner som ger honom förnyat förtroende i morgon.

 5. Företag brukar söka välutbildad arbetskraft.

  Sverige tar in människor med låg eller obefintlig utbildning från regioner där folk sägs ha lågt IQ. Därför är utförslöpet i utbildningsväsendet naturligt och BNP per capita stagnerar.

  Vem anställer kvinnor i svarta kläden som döljer ansiktet?
  Vem anställer personer med icke västerländska värderingar och kunskaper?
  Hur lång tid tar det att utbilda en 30-åring analfabet till svenska gymnasienivå?
  Hur många sådan invandrare arbetar åt partierna?

  Vilka förhoppningar har vi på människor som förstört lägenheterna i deras första boende i Sverige?
  Förstörelse med söndersparkade dörrar och inredning talar tydligt språk men kommenteras inte av invandringsvänliga partier. De fortsätter framhärda att vi skall tycka synd om alla som kommer med okänd identitet och svenskar förväntas försörja dem resten av deras liv.

  Många svenskar förstår att vi har en ohållbar politik med syfte att fylla landet med nya bidragsberoende vänsterväljare. Dessa skall försörjas med ökade skatter för att kunna upprätthålla välfärden.

  Politiken bör vara:
  – Först pengar till välfärden!
  – Därefter kan partier gå till val på högre skatter för invandring av svåranställbara .

  1. En sammanfattning som varje riksdagsman borde ta del av.
   ”Vem anställer personer med icke västerländska värderingar och kunskaper?” Många arbetsgivare har insett att anställa en invandrare med medeltida värderingar och som har mycket svårt för instruktioner, kunskapsinhämtning leder till negativ produktivitet trots att skattebetalarna tvingas stå för lönen.

 6. Hur ska detta sluta? Ska det bli 75 % som inte blir godkända från grundskolan och gymnasiet. Skolan blir allas tragedi. Det går inte blanda elever med andra som inte har ”förmågan” att tillgodose undervisningen. Istället havererar de andra elevers möjligheter.
  Elever som vill gå i skolan går inte att sammanfoga med elever som inte vill.
  Eller hur?
  Föräldrar, hur ofta är NI närvarande i skolan på t.ex. lågstadiet/mellanstadiet/högstadiet?
  Var mån om dina barn. Gå tillsammans med likasinnade och var närvarande lite då och då. Det är dina barns framtid som ”står på spel”.
  En hypotes: Om antalet elever som varken blir godkända i Grundskolan som i Gymnasiet närmar sig 75 %.
  Vad är då vitsen med att bedriva undervisning!
  Till slut kommer sannolikt INGA elever att bli godkända. Migrationen måste upphöra då samhällsaktörerna inte längre kan hantera den problematik som den ackumulativt medför.

  https://www.ekonomifakta.se/fakta/utbildning-och-forskning/provresultat/studieresultat-grundskolan/
  https://sverigeselevkarer.se/event/slutbetygforalla

  1. ”Elever som vill gå i skolan går inte att sammanfoga med elever som inte vill” denna Din mening säger allt, inkl. viktig länk.
   Med en dåres envishet tjatar jag om ”giftiga ingiften”, kusingiften som ökar risk för både kognitiva och motoriska skador. Där det praktiseras mest sjunker förmågan att ta in kunskap. Sedan har vi respektkulturen, bortskämda Ali, Amir, Muhammed föredrar snabba cash framför skolbänken, till skillnad från deras systrar, som kämpar på i skolan, för de vet att egn försörjning kan vara en väg ur kvinnoförtrycket/hederskulturen.
   Kanske det finns en baktanke från den globala finansmaffian, att ju dummare ett folk blir, ju lättare är de att manipulera och lura.

   ”Ser man till den nedre delen av befolkningspyramiden är etniska svenskar på väg att bli – eller är redan – i minoritet”, konstaterar Ivar Arpi. https://www.friatider.se/vanstervrede-nar-ivar-arpi-lyfter-folkutbytet

   Känner mig som en katt som kommit in till hermelinerna….krav är bara för etniska svenskar
   https://www.dn.se/insandare/humanitara-stormakten-sviker-med-sin-kravloshet/

Kommentarer är stängda.