”MARKNADSKAFFE OCH MARKNADSHYROR

Av Jan Ivarson

”Likt många pensionärer läser min fru och jag reklamblad om veckans erbjudande. Som typisk pensionär letar jag efter extrapris på kaffe. Jag föredrar Arvid Nordqvist Franskrost även om det har bland marknadens högsta pris. Å andra sidan är priset ärligt för ett paket innehåller 500 g. Flera andra märken har bara 450 g som gör innehållet 11 % dyrare.

Per Gudmundson har en ledare på tidningen Bulletin.se (tillgänglig på nätet) som handlar om marknadshyror. Han tycker marknadshyra är ett intressant ord. I resten av världen säger man hyra, kort och gott. Ingen talar om marknadsbilar, marknadsbröd eller marknadskaffe. Gudmundson menar att prefixet marknad är ett socialistiskt skrämselord.

Nyligen presenterades utredningen ”Fri hyressättning vid nyproduktion”.

Den väcker både oro och diskussioner. Många anser att hyror måste få sättas som priser på andra produkter. Hyresbegränsning är planhushållning som alltid leder till bister. Därför är det brist på bostäder, men det finns fler orsakar, som svag betalförmåga hos en växande del av befolkningen. Politiker har ökat landets invånare med en fjärdedel på ett par årtionden.

Bildresultat för massinvandring
”Mångkultur fungerar inte” konstaterade Angela Merkel under 2015 på CDU:s partikongress, men insikt och därefter politisk handling går sällan ihop. https://omni.se/merkel-mangkultur-ar-en-stor-villfarelse/a/1e84cd53-4947-4e15-83ac-228e98d9bfc0

De flesta av dem har för låg betalförmåga för nybyggda bostäder med den standard vi vant oss vid. Ett sätt är att vi närmar oss standardnivån i länder många kommit från, med lackade betonggolv och minimal inredning. Stora familjer kan inte räkna med var sitt rum. Svensk medelklass kommer inte ha råd med ökade skatter för att bidra till andras hyreskostnader. Jämför med DDR och bilen Trabant. Bilen såldes till pris som några duktiga arbetare skulle kunna köpa efter att ha stått åratal i kö. Till slut fick hela produktionen läggas ner. 

Svensk bostadspolitik har liksom Trabant körts in i en återvändsgata som kräver långvariga konvulsioner att ta sig ur. Det är onekligen sämsta möjliga tillfälle för hyresgästerna att införa marknadshyror, när det är bostadsbrist. Det hade varit enklare om vi haft bostadsöverskott. Socialister tänker inte på det när de inför regleringar. 

Hyresrabatten har länge behövt att ersättas. Det sker minst smärtsamt genom att börja med en del av nyproduktionen. Allmännyttan kan ju fortsätta med ofria priser baserat på byggkostnaden, möjligen justerade för lägets attraktivitet. Hyror i befintligt bestånd berörs inte, så att befintliga hyresgäster har råd att bo kvar på sin hemort.

Socialister bör förklara om de tycker att en lägenhet i ett attraktivt område skall få ha högre hyra än en som kostar lika mycket att bygga i ett mindre attraktivt område och som kanske har större underhållsbehov. 

Nu känner jag för en kopp kaffe från Arvid Nordqvist.

Jan Ivarson Politiskt obunden”

5 tankar kring ””MARKNADSKAFFE OCH MARKNADSHYROR

  1. När ska någon lägga fram sanningen om Migrationens påverkan av temperaturhöjning på klimatet?
    Med tanke på alla de miljoner som ”migrerat” till Europa som ska ha bostäder, bil, ökad sjukvård, ökning av poliser, brandkåren räcker snart inte till, ambulanser måste prioritera, skolor havereras m.m. Är det migrationen, som bl.a. EU arrangerade, som är den direkta orsaken till att temperaturen på jorden ökat sedan Europa öppnade ”dammluckorna” för c:a 20 år sedan?
    Sjunker temperaturen på jorden om ”migranterna” skickas hem?

  2. Lämnade Stockholm för några år sedan. Bodde i hyreslägenhet i över 40 år. Ett fint uppväxtsamhälle. Bor nu på landet. Betydligt rymligare till lägre kostnader. Den som övertog lägenheten var en 20-årig arab. Måhända stod han i en informell bostadskö styrd från Sveavägen 68. I centrumet allt färre svenskar och en och annan iman. Horder av till synes arbetslösa utrustade med mobiler. Kvar i området isolerade svensktalande 30/40-talister. I väntan på vad Stefan Löfven? Vårt modersmål talas alltmer sällan i området. Vilka svenskar efterfrågar denna kränkande boendesegretion? Det mest skrämmande är att den svenska skatteslaven betalar mångkulturkalaset flera gånger om.Efter Rosenbad hägrar kanske Järvaveckans tillskyndare för en berikande seniortillvaro.

  3. I det tidigare kommunala bolaget Öbo (Örebro bostäder) avsattes 25 % av hyrorna till framtida renoveringar. När sedan det blir dags för renovering DÅ får hyresgästen även betala denna renovering en gång till! Hyresgästerna i Öbo betalar alltså renoveringen 2 gånger! Man måste ha tagit dessa avsatta renoveringspengar till nyproduktion. Öbo har även genom åren varit ”påfyllare” till den kommunala kassan. När borgarna tog makten 2006 med hjälp av Mp har man sålt ut delar av Öbo för (450 miljoner) för att täcka kommunens spenderingar som t.ex. Bernadottejubileet, ankdammen på Järntorget, kullersten, representationer (47 miljoner under denna mandatperiod), tomförsäljningar m.m. Sammantaget bidrar den usla spenderingspolitiken till att hyreshöjningarna/varor/tjänster blir betydligt högre än vad de annars skulle bli. Man kan säga att det är politikerna som står för den årliga pris- och hyreshöjningen. Tydligen vill man skyffla undan sina tilltag med att propagera för ”marknadshyror”. Det vill säga man flyttar fokus istället för att agera själva för det svenska folket och inte minst för samhällets bästa. Det är Politikerna som genom sin brist på att ta ansvar som år efter år möjliggjort till att kostnadsökningarna skenar iväg. Istället för att hålla de stilla, nere eller bli sänkta. Vad är det vi har ”våra” politiker till för egentligen? Ska vi ha politiker som sätter det svenska folket i ”andra hand” eller i ”första hand”?

Kommentarer är stängda.