Marknadshyror samma dilemma för Löfven, som förändring av LAS

Marknadshyror i nybyggnation av hyresrätter står för dörren. Det är ett krav från Jöken, som nu utredaren presenterar. Ett argument från Sabuni Nyamko är att det ökar rörligheten på bostadsmarknaden, vilket jag inte förstår.

Varför skulle lägenhetsinnehavare som bor i ett äldre bestånd, flytta till ett nytt med högre hyra och där fastighetsägaren kan höja den hip som happ senare och välja hyresgäst efter eget behag.

Bildresultat för marknadshyror
Hyresgästföreningen: Marknadshyror skulle innebära radikalt höjda hyror för alla som bor i hyresrätt. Det innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, helt utan förhandling.

Äntligen har Morgan Johansson ett rätt, när han i DN den 5/6 sade att marknadshyror ”kan skapa incitament att byta hyresgäst.”

Den numera avlidne nestorn Assar Lindbeck varnade för avreglering av hyresmarknaden för flera år sedan. Han ansåg med rätta att i bostadsbristens kölvatten kan trycket bli enormt och hyrorna kommer att skena, till skillnad från ett samhälle med bostadsöverskott. I vanlig ordning är det bara symptom som får diskuteras, aldrig dess grundorsak; den demografiska förändringen. En enorm påfyllnad har skett av unga, främst män med koranen under armen och med medeltida värderingar i skallen.

Marknadsmässiga hyror är som att släppa anden ur flaskan, även om korken endast är på 1 %!

Nooshi Dadgostar (V) skramlar åter med sin tunnor, förmodligen lika tomma som vid förändringen av LAS, som också skall upp i riksdagen nästa år och då är det så nära valet så hon avstår att ställa misstroendevotum mot Löfven och fortsätter att vara dörrmatta åt denne maktgalne man tillsammans med Annie Lööf som då kanske får äta upp sin vänstra sko.

Men det ingen nämner är att årtiondens enorma invandring med förturssystem har bidragit till bostadsbristen, samt att byggherrar prioriterar bostadsrätter där vinsten blir högre.

Slitage på lägenheter i förorten är enorm.
Under ett hembesök i stadsdelen Skäggetorp (där en mordbrand nyligen ägde rum med en 25-årig man avliden) suckade fastighetsskötaren tungt och vad han sa om hyresgästerna lämpar sig inte i tryck.
Minns, när jag och mina flickor för > 40 år sedan valde att lämna lägenheten l Ryd, pga av otrygghet och bråk. Om man inte vill ta seden dit man kommer, ja då blir man utanför, som tvingar skötsamma hyresgäster (oavsett etnicitet) att flytta och ett ”race to the bottom” tar sin början.
Stadsdelen Ryd kallades i folkmun för Bagdad, MänniskoRyd och StudentRyd. Att kritisera invandrare tolkas endast som främlingsfientlighet, därför används all svartfärg enbart på SD. Förortens segmentering fortsätter, eftersom felaktigt beteende aldrig får påpekas.

De låga förväntningarnas rasism frodas genom de korrektas tävlan i godhetspositionering.

Bildresultat för ryd i Linköping
Ryd är en stadsdel i Linköping som ligger väster om Linköpings centrum och som planerades och bebyggdes under åren 1966-1971. Namnet kommer från Ryds Herrgård, som i dag är ett uteställe för studenter.

I morgon kommer intressanta reflexioner om marknadshyror från Jan Ivarson.

3 tankar kring ”Marknadshyror samma dilemma för Löfven, som förändring av LAS

 1. I det tidigare kommunala bolaget Öbo (Örebro bostäder) avsattes 25 % av hyrorna till framtida renoveringar. När sedan det blir dags för renovering DÅ får hyresgästen även betala denna renovering en gång till! Hyresgästerna i Öbo betalar alltså renoveringen 2 gånger! Man måste ha tagit dessa avsatta renoveringspengar till nyproduktion. Öbo har även genom åren varit ”påfyllare” till den kommunala kassan. Sedan har vi en viss politiker Werme, som sålde ut delar av Öbo för (450 miljoner) för att täcka kommunens spenderingar som t.ex. Bernadottejubileet, ankdammen på Järntorget, kullersten m.m. Sammantaget bidrar den usla spenderingspolitiken till att hyreshöjningarna/varor/tjänster blir betdligt högre än vad de annars skulle bli. Man kan säga att det är politikerna som står för den årliga pris-och hyreshöjningen. Tydligen vill man skyffla undan sina tilltag med att köra propagandan om ”marknadshyror”. Det vill säga man flyttar fokus till fri hyressättning och hyresvärdarna, istället för att agera själva för det svenska folket och inte minst för samhällets bästa. Det är Politikerna som genom sin ansvarsfrihet som möjliggjort till att kostnadsökningarna skenar iväg, istället för att hålla de stilla, nere eller bli sänkta.

  1. Tack för en Örebrorapport, dessvärre tror jag att liknande politikersvek finns i alla kommuner. Att ligga i framkant, synas och höras det gillar politiker i stället för att förvalta till kommuninvånarnas bästa. Att läsa om skatteslöseriet på idiotprojekt är en prövning, de förekommer i hela landet. De håller varandra om ryggen, tar pengarna slut så är det bara att höja skatten med ramsan vården, skolan och omsorgen. Palme visste vad han gjorde, när han tog bort ansvaret för tjänstemän. Vilken annan grupp slipper ansvar för sina handlingar?
   Välfärden läcker som ett såll https://www.expressen.se/debatt/omrostningen-klar-har-ar-varsta-skattesloseriet/

  2. Ordningen bör vara som för villaägare. Fastighetsägaren avsätter varje månad / år pengar för underhåll. Hyrevärden får inte höja hyran för renovering som bara avser att återställa ursprunglig kvalitet. I annat fall kommer hyresgäster undan för billigt om de flyttat innan huset renoveras. Så har staten bestämt för villors samfälligheter men det vet nog inte alla om.
   Hyreshöjning får ske för sådant som kvalitetshöjningar. Sådana bör få ske efter avtal med hyresgästerna.
   Hyreshöjningar för energibasparingar är gränsfall. Om de är politiskt motiverade men inte tjänar in sig är de inte lönsamma och kan ifrågasättas.

Kommentarer är stängda.