Techjättarna är dagens rövarbaroner

I går handlade det om ”träbaronerna” i norr, som köpte/lurade av bönderna deras skog. I dag är det USA:s techjättar som står för framfarten med världsdominans. Att ge med ena handen och slå med den andra är mycket framgångsrikt styrmedel av politiker för samhällsomvandling.

 Bilden: Elon Musk är en av techentreprenörerna som, precis som sina företrädare ”rövarbaronerna”, vill att hans namn lever vidare långt efter att företaget upphört att existera. Foto: Hannibal Hanschke/TT.

Därför satsar de stort på ”välgörenhet” ett effektivt styrmedel för samhällsomvandling!!! (min kommentar)

Sex av världens tio största börsföretag är amerikanska techbolag. I början av 1900-talet bröts ”rövarbaronernas” monopol genom tuff konkurrenslagstiftning, skriver Jonas A Eriksson i Kvartal. Han är analytiker, skribent och rådgivare. och har tidigare varit kommunikationschef på Skagen Fonder, ekonom på Riksbanken och tjänsteman i regeringskansliet.

Axplock från artikeln;

– De flesta av techentreprenörerna som visat politisk färg är demokrater, få stödde Trump

-Biden är konflikträdd och måste ha techmiljardärernas stöd

– Appels börsvärde är svindlande 18 866 miljarder svenska kronor

-Oviljan att betala skatt är stor, däremot är generositeten stor att ge ”gåvor” till välgörenhet.

”……..Men rika människor har i alla tider och på alla platser velat göra avtryck för att bli ihågkomna. Det tycks vara universellt. Jag glömmer aldrig när jag var på tjänsteresa i ett ganska sargat Ryssland under 2010-talet, märkt av den globala finanskrisen, och träffade chefen för en stor internationell frivilligorganisation. Jag frågade honom om det inte var vanskligt att få in medel till verksamheten i de svåra tiderna med stora offentliga besparingar. Han svarade då på bruten engelska att det var mindre svårt än man kunde tro då ”Russian businessmen don’t like to pay taxes, but they like to give gifts” (ung. ryska affärsmän gillar inte att betala skatt men de gillar att ge gåvor)……..”

Nu pågår en kamp för att få Techbolagen att betala skatt, främst utanför USA, men om vinden vänder för dagens rövarbaroner återstår att se. Att ge med ena handen och slå med den andra är maktmedlet för demokratins dödgrävare.

https://samnytt.se/facebook-kan-fa-boter-pa-tio-miljoner-dollar-for-borttagna-inlagg-i-polen/

Till sist ändå en Glad Nyhet!

Löfven blev inte inbjuden till Bidens toppmöte om klimatet. Nu får han fjäska för Danmarks och Norges statschefer för att få höra vad som sagts.

2 tankar kring ”Techjättarna är dagens rövarbaroner

  1. Angående: ”Löfven blev inte inbjuden till Bidens toppmöte om klimatet. Nu får han fjäska för Danmarks och Norges statschefer för att få höra vad som sagts”. Trotts att Löfven fick ärva Carl Bildts påbörjade import av sopor från 2009 lär han ändå få veta vad toppmötet innehöll. Vi tar ju emot delegaternas sopor!. De senaste 2 åren har vi tagit emot 3 MILJONER TON sopor per år! Urprungsländer för Sveriges avfallsimport 2019 var Norge, Storbritannien, Finland, Tyskland, Danmark, Irland, Nederländerna, Frankrike m.fl.
    Lägger vi till Greta så är väl Sverige inte det mest trovärdiga landet till att delta i några som helst ”toppmöten”.
    https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Avfall-import-och-export/

Kommentarer är stängda.