Att bli vid sin läst är omodernt inom vården

Hej!

Missnöjet med landstinget bland läkare är stort. Landstinget/regionen som är en arbetsgivare organisation tar till sig uppgifter som hör till Socialstyrelsen och IVO och agerar som myndighet, men samtidigt vill regionerna inte omfattas av offentlighetsprincipen.

I Sjukhus läkaren (bilaga nr. 1) från i år, finns en krönika om det, som bifogas. Landstinget försöker införa s.k. standardiserade vård förlopp där utföraren agerar enligt manual utan att behöva tänka själv. En läkare från Malmö berör saken i samma tidning – (bilaga 2).

Skickar för kännedom.

Mvh och tack att du inte släpper taget!

Julius Soreff, överläkare, docent inom ortopedi

Författarna konstaterar
– att centrala delar av Sveriges offentliga verksamhet är alltså skyddade från granskning

– att en aktör som representerar kommuner och landsting bör ha medborgaren i fokus och bör inte tillåtas sätta organisationen som sådan i första rummet.
Citat från artikeln: ”……….Sjuksköterskor lämnar således sina sedvanliga uppgifter inom omvårdnad, det de är utbildade till att utföra, för att överta läkarens arbetsuppgifter såsom diagnostik och behandling eller sätts i chefspositioner……”

—————————————————————————————————–

Tyvärr tror jag inte på ”standardiserade vårdförlopp enligt en manual” från pamparna inom regionerna. Eftersom de är långt från golvet har de förmodligen inte insett att det tar den tid det tar att både födas och dö.

Bildresultat för AI inom vården

Artificiell intelligens (AI) skall enbart vara ett hjälpmedel för att kunna bota, lindra och trösta. Det får aldrig bli målet och ersätta mänsklig kunskap och erfarenhet, som behövs i patientmötet.

Idag råder stor brist på sjuksköterskor, vilket bidragit till att Sverige har minst vårdplatser inom OECD. Vårdavdelningar måste i dag stängas eftersom sjuksköterskor saknas. Vår feministiska regering borde då inse dilemmat med att sjuksköterskor lämnar sitt område för att snabbutbildas till vårdchefer och till andra arbetsuppgifter utanför omvårdnaden, samtidigt som läkare emellanåt måste utföra omvårdsarbete pga av sköterskebrist.

Att bli vid sin läst, innebär att vidareutveckla och fördjupa sin profession, i stället för att ge sig in på andras kompetensområden.

”Skomakare bliv vid din läst” är ett talesätt som går ut på att man bör hålla sig till att bedöma det man känner till. Det kommer från latinets Sutor, ne ultra crepidam vilket egentligen betyder ”skomakaren må icke bedöma något utöver skon” (Wiki).

Ps. Upp som en sol, ner som en pannkaka, kan man säga om Vårdexpressens utvecklare, läkaren, IT-entreprenören och charmgossen Damon Tojjar som nu anklagas för mutbrott.

Vårdexpressen som Uppdrag Granskning granskat beskrivs som ett verktyg byggt på artificiell intelligens som ska hjälpa sjukvården att fatta viktiga beslut om de vårdsökande patienterna. Patienterna får svara på frågor om sina symptom, och programmet hjälper till att bedöma vad det är för åkomma de kan tänkas lida av. Läkare blir nästan överflödiga, kanske därför som pamparna inom Region Skåne och Region Västra Götaland blev imponerade, eftersom som de vädrade besparingar.

Källor

https://www.svtplay.se/video/30168864/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-varden-och-ai-verktyget-vad-hande-sen

https://samnytt.se/lofven-pa-bild-mitt-i-vardharvan-nu-vacks-atal-for-grovt-mutbrott/ Ds.

6 tankar kring ”Att bli vid sin läst är omodernt inom vården

  1. Hur många läkare är det som kommer ”utifrån” efter att MODERATERNA med Carl Bildt i spetsen halverade läkarutbildningen i början av 1990 talet? Läkare och läkare, ibland undrar man om de ”inkommande” läkarna verkligen är läkare eller inte. Kanske deras huvuduppgift, som doktor död, kommer att visa sig i dessa ”vaccinationstider”.

    1. Kompetensläget varierar stort bland läkare från Mena länder. En del kan vara mycket duktiga, medan andra uppfyller Din misstanke om ringa utbildning, vilket Uppdrag Granskning har avslöjat. Många har mycket svårt att klara proven för svensk läkarlegitimation. Att utländsk vårdpersonal räddar vården, är en sanning med stora brister, de täcker inte på långa vägar sjukvårdsbehovet hos invandrare och hela tiden nya asylanter. ”Vård som inte kan anstå” är mycket töjbart. Minns hur det var när jag hade ansvar för en sjukgymnastmottagning för polioskadade, att gamla polioskadade som jobbat och slitet under hela livet, trots sina handikapp ofta fick stå tillbaka för förturer för alla nya på väntelistan, som landstinget hade beordrat.

  2. STANDARDISERADE VÅRDFÖRLOPP om jag minns rätt kommer dessa idéer ursprungligen från moderaterna kanske från tankemesmedjorna kring öppna edra hjärtan. Men en läkare som är nöjd med sin arbetsgivare har jag aldrig stött på och jag tror inte det kommer att hända under min livstid. Skulle bli förvånad om det överhuvudtaget kommer att ske

    1. Landstingens/regionernas administration har ökat mångdubbelt mer, än ”händerna” inom vården. Minns, när jag började jobba 1969 som sjukgymnast hur patienterna fick mycket mer behandling än dagens. Vi jobbade hela tiden i gymnastiksalen och tiden vid skrivbordet var minimal, i dag är det tvärtom, allt ska dokumenteras, mest för dokumenterandets egen skull. Bara tidskrävande pappersprodukter, denna utveckling känner lärare väl till. En orsak är att dagens politiker är mycket okunniga och vill ha papper/underlag på allt och så måste regionernas tunga administrativa överbyggnad ge sysselsättning.

  3. Läkarna kan behövas ett tag till, som ställföreträdande ansvarsbärare när politiker, administratörer och vårdlajvare klantat till det. Men det får bli en senare fråga, för nu testing, testing, testing, Covid, Covid, Covid! Snacka vacca, mu!

Kommentarer är stängda.