Funktionell dumhet, är dagens karriärväg

Ibland finns det ljuspunkter i systemmedia, trots att jag ofta får adrenalinkick, när jag morgonläser grannens DN.

Men här kommer en artikel från min gamla väninna som borde spridas till varenda GD inom statliga verk/myndigheter och chefer inom både offentlig och privatverksamhet som gjort floskelkarriär.

https://www.svd.se/funktionell-dumhet–ett-maste-for-karriarister-idag

”Vill du premieras i dagens arbetsliv? Håll god min inför tomma floskler och möten som egentligen är slöseri med tid. En svag förmåga till reflektion och kritiskt tänkande är den kanske viktigaste framgångsformeln för många som vill göra karriär, menar Mats Alvesson, professor i organisationsforskning….”

Här kommer några av hans slutsatser;

-Funktionell dumhet är den kanske viktigaste framgångsformeln för många som vill göra karriär.

-En snitsig powerpoint – presentation eller att visa upp en fin yta som ”förstärker varumärket” väger ibland tyngre än en bra praktik.

-Den med talang för funktionell dumhet krånglar inte till det hela med kritisk reflektion utan skruvar ned tankeförmågan.

-Personer med talang för funktionell dumhet samspelar väl med verksamheter som ser bra ut på ytan, men knappast under den.

”……Här får vi Pisaskolans och Pisahögskolans dåliga (men av glädjebetyg präglade) resultat, en socialtjänst som i vissa delar går på knäna, en svag polis, en arbetsförmedling som ständigt misslyckas, en integrationspolitik som fungerar illa, förbättrad jämställdhetsstatistik snarare än lika möjligheter och en sjukvård som inte sällan underlevererar…..”

-Lösningen på många problem i organisationer är välutbildade ”cut the crap”-personer som vågar gå mot strömmen 

”……..Att arbeta mer begåvat, kritiskt tänkande och reflekterande kunde förbättra effektiviteten, men det skulle rubba mångas cirklar och ställa till det för ledningar, stabsfolk, professionsföreträdare, chefsförbättrare och andra med särintressen i något som ger dessa resurser och status…..”

————————————————————————————————–


Glädjande är att kända personer från akademi och kulturliv tar bladet från munnen och sätter på pränt vad de flesta av oss redan vet. När vi våndats över föreläsare med värdegrundsstinn portfölj och meningslösa grupparbeten i arbetslivet, som bara stjäl tid och döljer de riktiga problemen.

Bildresultat för föreläsning om värdegrund
Bildkälla: Blogspot.com

2 tankar kring ”Funktionell dumhet, är dagens karriärväg

 1. När man ser och lyssnar på de webbsändningar som Örebro kommunfullmäktige lägger ut på sin hemsida, där alla kan bevittna vilket ”dårskap” till politiker som finns på denna lokala nivå.
  Se klippet nedan där Marcus Allard klär av de lokalpolitiker som har denna ”talang” för funktionell dumhet.
  De styrande valde mer än 17 miljoner till en kulle och ett äppelskrutt på bekostnad av FÄRDTJÄNSTKOSTNADERNA för de äldre!
  Allard (ÖP) vs Vänsterpartiet om politikers fallskärmar är också sevärt. Även inslaget där Örebropartiet och Moderaterna debatterar om de islamistiska förskoleverksamheterna. Moderaten visar tydligt på att den politiska korrektheten går före, när man tillåter Islamister bedriva utbildningsverksamhet för skattepengar. Islamistskolorna erhåller 71,482 Miljoner av Örebro kommunfullmäktige för 2021!
  Enbart i Örebro, man tror att det är ett skämt!
  Budgeten borde komma alla lokalboende till del, då vet man VILKET PARTI som ska få din rösta. Inte undra på att Riksdagsledamöterna är lika främmande för att tillgodose det svenska folkets behov. På Riksdagsplanet ”GER MAN BORT” 1000-tals Miljarder som aldrig kommer den svenska välfärden tillgodo. Snarare driver man oss till ”undergång”.
  Hur kan man som politiker TRO att man skall komma undan när allt uppdagas!
  Vi har en institutialiserad korruption som måste BORT, annars blir det nog ”gatlopp” alla dagar i veckan för alla de politiker som varit delaktiga i den vidlyftiga nedmonteringen av den svenska välfärden.

  https://www.youtube.com/watch?v=NOuBMHCDAKE&feature=emb_logo
  https://www.youtube.com/watch?v=mhlSt1pm1xQ&feature=emb_logo
  https://www.facebook.com/orebropartiet/videos/495125741353235/
  http://www.orebropartiet.se/2020/11/11/%C3%B6rebropartiets-budget-f%C3%B6r-2021-44901157
  https://www.orebro.se/kommun–politik/politik–beslut/kommunfullmaktige.html

  1. Tack för avslöjande och bekräftelse av inlägget!
   Örebro kommun får väl tävla med Angereds kamelcenter, där pengarna ”försvann” ner i fickorna på kamelskötarna. Tyvärr har 7-klöverns väljare drabbats av samma åkomma med funktionell dumhet.

Kommentarer är stängda.