Rättvisare förmånsbeskattning

Satiriska tankar om biverkningar av coronapandemin kommer här från Jan Ivarsson, politiskt obunden, men kom ihåg att verkligheten alltid överträffar dikten, när det handlar om regeringens kreativitet gällande nya skattebaser.

”Nu tycker regeringen att de som tar bilen till sjukhuset för att arbeta i coronatider skall slippa skatt om arbetsgivaren betalar p-avgiften. Generöst! När pandemin är över blir det förstås rättning mittåt!

Bildresultat för p-avgift Lycekil
Bildkälla: Lycekilsposten.se

Vintertid finns det många gratis p-platser i småstäder som Lysekil. Vid besök på biblioteket, systembolaget eller kommunhuset kan man komma undan p-avgift. Här finns således en marknad att beskatta. Kommunen tillhandahåller gratis parkering, en förmån som bör kunna beskattas likt andra. Man kan ju se det som att kommunen genom att inte ta ut p-avgifter subventionerar besökarna, både de som arbetar i kommunhuset och de som besöker det och företag.

En industridirektör frågade vad fan han fick för pengarna han betalat i skatt. En förmån han sannolikt hade, var inte bara fri p-plats på industriområdet, utan förmodligen även chaufför som inte bara körde bilen, utan såg till att en var tvättad och i fint skick. Således en betydande löneförmån som ännu undgår beskattning. Kanske finns en och annan hög politiker med motsvarande förmåner. 

Så har vi de stora gratis p-platserna som köpcentra erbjuder besökande gräsrötter. Skälen för att dessa vardagsförmåner ännu inte beskattas i rättvisans namn, med vederbörliga undantag för nysvenskar, asylsökare och papperslösa, är svårigheter att identifiera förmånstagarna. I avvaktan på allmän rapportering till staten om bilars rörelser med GPS-övervakning och automatiska böter för fortkörning, kan man inleda mjukt med schablonbeskattningar. Man börjar med den stora massan bilåkare, vanliga knegare. Affärer med egen parkering åläggs en procentuell avgift på alla köp. På så sätt kan man övertyga många kunder om att de inte behöver betala.

I likhet med beskattning av fri parkering bör nästa steg omfatta alla som har tillgång till kommunala färdsätt som Klass 1 – Tunnelbana, med högst skatt, och Klass 2 – enbart buss eller båt. De slipper ju kostnader för egen bil och båt(!) och bör därför förmånsbeskattas i relation till områdets p-avgifter. Skatten kan lanseras som en rättvis satsning som gynnar glesbygder utan spårbunden lokaltrafik och bussar.”

————————————————————————————–

Kom ihåg att regeringens förmåner alltid har en baksida om du har landet som hemvist.

https://www.fplus.se/regeringen-vill-ater-slopa-skatt-pa-fri-parkering/a/EpjpP2?utm_term=fplus_morgonkoll&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=fplus_morgo

När beskattning är på tapeten, så läs SD:s glädjande protest mot EU:s gigantiska stödpaket till länder med osund ekonomi. Sverige skall inte vara EU:s bankomat!

”……….För någonstans måste det bli ett stopp. De akuta reformerna som behövs i Sverige är oräkneliga, liksom behovet av sanering av statsfinanserna hos de ständigt åter­kommande mottagarländerna. Det är sant att åsikterna om EU går isär, men på den här punkten borde vi kunna enas. Sverige kan inte fortsätta vara bankomaten i EU.” https://www.svd.se/sverige-kan-inte-vara-bankomaten-i-eu

5 tankar kring ”Rättvisare förmånsbeskattning

 1. Nej, de skäms inte, när man ständigt är omgiven av ”rövslickare” så är det svårt.
  EU-parlamentarikerna höjer nu rösten mot Ursula von der Leyen för kontrakten med Covid-19 vaccinet. Det finns säkert många av hennes och EU-kommissionens bäste bröder i Big Pharma. Glöm inte att tidigare kommission med Santer i spetsen fick avgå (1999) för nepotism och korruption.
  Parlamentarikerna surar nu över utrikesminister Josef Borells fiasko resa till Ryssland, där Lavrov mosade till honom.
  Sanktioner skall det vara, men att köpa gas går mycket bra.
  Denna korrupta koloss måste bort!

  1. Att staten ”lånade” 258 miljarder ur pensionsfonderna ngn gång på 1990-talet har medelsvensson nog alldeles glömt bort och många ondgör sig över låga pensioner i dagsläget men kopplar inte ihop det med det som hände tidigare- orsak och verkan -socialdemokraterna ”lovade” betala tillbaka vilket skedde till viss del. Därefter föll det i glömska. Och enligt amerikanske ekonomen Martin Armstrong betalar aldrig storpappa staten tillbaka aldrig någonsin och varför skulle den göra det, men kronkalle kommer fast i en annan skepnad som folk i gemen inte förstår vidden av de ansvariga politikerna har slutat för länge sedan eller gått till nya uppgifter.

   1. Det är bara SD:s historia som inte får glömmas bort av politiker och media. Förljugenheten inom socialdemokraterna är gränslös!

 2. När ska man i 1:a hand betala tillbaka de 258 miljarder kronor som man ”lånade” från pensionsfonderna under -90 talet? Eller är det viktigare att ”skänka” 370 miljarder till det genomkorrupta EU än att göra rätt för sig till sitt eget folk? Dagen politiker, de flesta av er är en skam och ni skäms t.o.m. inte ens för det!

Kommentarer är stängda.