Google stänger Swebb TV, kanske ett Tack för Löfvens miljard-subventioner?

Av

Erik Almqvist, chefredaktör Exakt24
Chang Frick, chefredaktör Nyheter Idag
Widar Nord, chefredaktör Fria Tider
Mats Dagerlind, chefredaktör Samhällsnytt
Vavra Suk, chefredaktör Nya Tider

Dagen före julafton stängde Google den oppositionella svenska Youtube-kanalen SwebbTV med 65.000 följare. Kanalen har utgivningsbevis, ansvarig utgivare och omfattas av yttrandefrihetsgrundlagen.

Bildresultat för swebb tv
Den enda styrelseform med demokrati är nationalstaten

Stängningen föregicks av ett antal åtgärder från Sveriges regering.

Först drev regeringen igenom en sänkning av elskatten för Google och Facebook till 0,5 öre/kWh, från 41,38 öre som hushållen betalar. Utöver det har Google fått ekonomiskt stöd genom regeringens elcertifikatssystem och tillsammans uppgår Löfven-regeringens subventioner till de båda bolagen till miljardbelopp.

Under valrörelsen 2018 kallade justitieminister Morgan Johansson (S) sedan till sig Google och Facebook och uppmanade dem att bedriva ”frivillig” censur på internet å statens vägnar. Med på mötet var även Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson som lovade att förse IT-jättarna med information om ”vilka mörkerkrafter som finns här och som hotar demokratin”. I klartext: Vilka alternativmedier som ska motarbetas.

Efter raderingen av SwebbTV har Morgan Johansson svurit sig fri från eget ansvar men samtidigt gett sitt fulla stöd åt Googles åtgärd.

”Det är upp till Youtube att bestämma vad de låter ligga uppe på sin plattform”, sade han till DN igår.

Med andra ord: Om Google vill sabotera för oppositionella medier i ett land där regeringen ger dem subventioner i miljardklassen, så är det inget vi tänker lägga oss i.

Attityden är inte acceptabel i ett demokratiskt land.

Inom USA:s justitiedepartement förbereds just nu lagstiftning som ska förhindra att Google och andra IT-jättar ”censurerar lagliga yttranden i ond tro, med förklaringen att de strider mot deras egna användarvillkor”. Även i den fria företagsamhetens högborg erkänner alltså makthavarna det faktum som Morgan Johansson vägrar erkänna: Att dagens opinionsbildning sker digitalt, och att IT-jättarna kontrollerar den infrastruktur som varje individ behöver för att kunna tillvarata sin yttrandefrihet.

Inför valrörelsen finns nu för första gången tecken på att regeringen helt kommer att försöka stänga flera alternativmedier. Risken består inte i ny lagstiftning som förbjuder oss, utan att regeringen använder statsunderstödda företag såsom IT-jättar och banker för att stänga av oss från tjänster som är nödvändiga för att bedriva vår verksamhet.

Vi som representerar de största alternativmedierna i Sverige stänger idag (den 29 december) våra webbplatser i protest mot regeringens hantering av SwebbTV. Vi gör samtidigt följande gemensamma uttalande.

 1. Vi kräver att regeringen genast vidtar åtgärder för att säkra den grundlagsskyddade yttrandefriheten på nätet, i synnerhet på de offentligt finansierade plattformarna Google, Youtube och Facebook.
 2. Vi ger vårt fulla stöd till Sverigedemokraternas beslut att driva frågan i Sveriges riksdag och uppmanar alla ledamöter, oavsett partifärg, att självständigt arbeta för yttrandefrihet också i en digital tid.
 3. Vi vädjar till allmänheten att delta i kampen för yttrandefrihet genom personvalskryss till ledamöter som driver yttrandefrihetsfrågor och genom att hålla ögonen öppna för demonstrationer, namninsamlingar och andra åtgärder för yttrandefrihet som kan komma framöver.

——————————————————————————–


https://bulletin.nu/nyheter/all/jimmie-akesson-kritiserar-regeringen-efter-youtubes-nedstangning-av-swebbtv

13 tankar kring ”Google stänger Swebb TV, kanske ett Tack för Löfvens miljard-subventioner?

 1. Jag trodde att kanalen formellt stängdes av pga brott mot användarvillkoren, i samband med uttalanden om coronavaccin eller motsvarande.

  Det är en slags cencur, och möjligen en förevändning, men regeringens påverkan på teknikjätten i det enskilda fallet är inte belagd med bevis, exakt hur stort inflytande de haft.

  Regeringen utövar säkerligen påtryckningar, men exakt vad som skett i det här fallet är inte klarlagt. Det är mest spekulationer och insinuationer om konspirationer.

  Det ligger förstås i sakens natur att en konspiration eller påverkansoperation måste vara förnekbar och svår för att inte säga omöjlig att belägga med bevis, men det går inte heller att bortse från alternativa förklaringar, eller utesluta att avstängningen föregicks av flaggning från en AI-bot.

  Problemet är att teknikjättarna har alldeles för mycket makt samtidigt som de är politiskt rotade i vansinnesvänsterns vanföreställningar.

  Google slänger ut anställda med huvudet före, om de knystar minsta kritik mot radikal tokfeminism, men alla teknikjättar är marinerade i samma politiska soppa.

  Det finns ingen jämnstor motvikt som balanserar den stolliga slagsidan, som till exempel ett konservativt Facebook eller Twitter, mot ett vänsterradikalt Google. De är woke-vänster allihopa, tappade i asfalten med huvudet före.

  Det finns heller ingen transparens eller instans att överklaga till. Det finns sällan ens en kontaktperson eller telefonnummer som inte går till en telefonsvarare.

  Det är ett stort hot mot både yttrandefrihet och ett fritt Internet när en handfull extremt politiserade företag tillsammans styr varsin del av en statligt sanktionerad världsomspännande infrastruktur.

  Detsamma gäller mindre teknikföretag som inte styr en infrastruktur själva men som mer eller mindre uppnår monopol på en nischad marknad med en majoritet av användare. Dessa företag beter sig precis på samma sätt som de stora drakarna, de stjäl personlig information från sina användare, i form av identitetsnumret till din hårdvara, till ditt internetabbonemang och till och med din fysiska GPS-position och de tvekar inte en sekund att helt godtyckligt stänga av användare som ”bryter mot användarvillkoren” så med andra ord bedrivs en systematisk censur på Internet.

  Gammelmedia stängde tidigt av sina kommentarsfält eller outsourcade dessa till företag som kräver att identitet fastställs exempelvis genom bank-id.

  Vi ser ett växande vänsterradikalt 1984-samhälle som på mellannivå styrs av censurkärringar (av alla kön, hen inkluderat).

   1. Folk väljer ofta det enklaste sättet.

    Det är sedan länge känt att Google maskinellt läser innehållet i kunders privata e-post för att visa riktad reklam. Information kan alltid läcka och missbrukas, så ur integritetssynpunkt är Googles mailtjänst minst sagt sub-optimal.

    Folk använder dock mail allt mindre i dag rent generellt för privat kommunikation. De sitter på Facebook hela högen och skryter. De mer rabiata vrålaporna sitter på mobbningplattformen Twitter och kastar verbalt exkrement i ansiktet på varandra hela dagarna, för mentalt lämnade de aldrig skolgården. De yngsta pottskallarna förmår endast att kommunicera genom korta hjärndöda klipp på Tik-Tok. Det föreligger en korrelation med samhällets utveckling i övrigt.

    Facebook var ett synnerligen intressant fenomen där folk gladeligen utan att blinka sålde ut hela sitt privata kontaktnät. Något som hade varit helt otänkbart i början på nittiotalet. Receptet var enkelt. Ge folk möjligheten att snabbt skryta om vad de äter till frukost och släng in några gula emojis (som med tidens tand tydligen tenderar bli bajsbruna) så gör folk precis vad som helst. De var helt enkelt för korkade för att snickra en hemsida och för lata för att starta en blogg.

    På arbetsplatser används andra mail-leverantörer än Google. Privat mail används ofta uteslutande till registreringar och shopping där mailadress krävs i processen, men e-post är kanske inte det mest intuitiva sättet att kommunicera privat på. Folk är inte intresserade att skriva mail. De kan knappt formulera en mening om ens stava.

    Problemet med tech-företagen är dessvärre varken begränsat till Google eller deras mailtjänst och problemet med inskränkningar i yttrandefriheten kan dermed inte heller lösas med att folk slutar använda den.

    Mail är bara en av alla tjänster. Google har som alla känner till söktjänsten Google som är saknar motstycke, YouTube, Google maps och Google translate. Bara för att nämna några användbara tjänster som spårar användare.

    Betänk sedan att alla mobiltelefoner som kör Android kommer förinställda med Googles tjänster direkt ur förpackningen. Folk kopplar upp sina kreditkort och köper spel, appar och filmer.

    För folk är det enklaste sättet, men problemet med yttrandefrihet och förlängningen frihet är inte begränsat till ett företag.

  1. Hoppas många läser Din kommentar. ”Det är ett stort hot mot både yttrandefrihet och ett fritt Internet, när en handfull extremt politiserade företag tillsammans styr varsin del av en statligt sanktionerad världsomspännande infrastruktur,” säger allt!

 2. Med ett vaccinpass kan man få tillträde till kollektivtrafik, mataffärer, konserter och en rad andra rättigheter.

  Ifall vaccineringen sedan visar sig medföra svåra biverkningar, så står inte fabriken för skadeståndet. Det gör vi själva via skatten.

 3. Regimens samarbete med medierna kan utökas till bankerna. Den som inte följer värdegrunden kan få sitt konto avstängt.
  Det i sin tur kan medföra en rad obehagligheter, exempelvis vräkning på grund av obetald hyra.

  Bäst att inse slaget förlorat och krypa till korset, eller?

  1. Absolut inte!
   Trots att du är nära sanningen. Fria Tider är i blåsväder av Swedbank, vars redaktör har fått sitt konto avstängt. https://www.friatider.se/swedbank-har-stangt-vara-bankkonton
   I värdegrunden ingår nog tvång för att ta Pifzers och BioNTs genmodifierande vaccin.
   Spanien är i full gång med listor på de som vägrar, nu flygförbud från vissa bolag för ovaccinerade mm.
   https://samnytt.se/register-over-de-som-vagrar-vaccinera-sig-infors/
   Kanske mitt ringa konto också ryker, eftersom jag kommer att tillhöra vägrarna. ?? om allergisk reaktion kan bli undantag, men helst vill nog staten att vi oppositionella somnar in för gott.
   https://www.svd.se/sa-ska-vaccinvagrarna-fas-att-ta-sprutan

  2. Det börjande med en lag om hets mot folkgrupp som enbart riktade sig mot svenskar.
   Sedan följde att
   – Folk utestängdes från fackliga uppdrag.
   – Personer och organisationer med ”fel” värdegrund nekades hyra lokal och delta i bokmässa.
   – Ett betalföretag vägrade förmedla betalning till företag som hade goda relationer med ”fel” parti.
   – Media förtiger kritik om migration och väljer mest att publicera nyhetr som gynnar vänsterpolitik. Ingen utfrågas i gammelmedia som påstått att invandring behövs och är nyttig.
   – Regringskritik på Youtube stängs ner.
   – Banker portar företag och personer med ”fel” åsikt.

   Så har svensk yttrandefrihet förändrats på några årtionden.

 4. Om SD lyckas få igenom en ändring så, att Swebbtv åter öppnas i Youtube, vore det en otrolig händelse. Just nu är det alltså föga troligt.

  Mer troligt att regeringen tar ännu ett steg i riktning mot demokratins nedtoning, och värdegrundens fulla övertagande.

  1. Vänstern har utnämnt sig till de goda och nationens försvarare till de onda. Demokratins grund är nationen, därför skall den förstöras och folkets röster tystas. Universella principer från från vänsterns ideologiproduktion, står nu över medborgardemokratin med yttrandefrihet och överst ståtar den förrädiska värdegrunden.
   Nu har Löfven vind i seglen, en ny myndighet för ”mänskliga rättigheter” ligger i sin linda, 50 miljoner i starten för kommande fina konferenser och blanka floskelskrifter, där de goda får frottera sig med varandra och klandra oss andra, som ser igenom falsariet.
   Hur världens fattiga och förföljda skall bli hjälpta av detta begriper jag inte?

 5. En allvarlig fråga som inte diskuteras i gammelmedia.
  De vill ha monopol på förmedling av nyheter och åsikter i linje med regeringens vänsterpolitik.
  Annat anses vara nationalistiska högeråsikter.

Kommentarer är stängda.