Olika sätt att bli fossilfri


Av Jan Ivarson

”Ett litet inslag i en aktuell samhällsfråga om hur vi får elström.
Sverige stänger sina kärnkraftverk och riskerar att få stänga av strömmen för vissa delar av landet, när elproduktion och överföring inte räcker till.

Under tiden jobbar svenska Vattenfall för att bygga små kärnkraftverk i Estland. Vi kommer kanske få köpa el från Estland och Finland om vi har något att betala med och fortsätta spetsa med kolkraft från Polen.
Vi får hoppas att Vattenfall inte ger sig in ett nytt olönsamt projekt som hushållen får betala.

Man kan undra om bolaget har kvar kompetens om kärnkraft efter tiden med svenskt tankeförbud.
Nyligen fick vi veta att EU inte anser att vattenkraft heller är hållbar produktion. Den sätter mark under vatten och hindrar fiskars vandring i floder. Däremot anses vindkraftverk vara hållbara trots att fåglar och insekter dödas och landskapet förändras.

Bildresultat för vindkraft

Numera får vi inga flugor på bilens vindruta. Vindkraftverkens livslängd är kort, ca femton år och det saknas metoder för destruktion. Betongfundament blir kvar på åkermarker.
Hur ser ni på detta i bygderna?

Är det bra att Vattenfall engagerar sig i stora projekt utomlands för att tjäna pengar och behålla kompetens, ifall svenska politiker ändrar åsikt om elförsörjningen efter första nedsläckning i södra Sverige?

Tror ni att sol och vind kan ersätta vatten- och kärnkraft eller är det politiken som först måste bli fossilfri?

Länk till Vattenfalls artikel om kärnkraftsplaner i Estland
https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/2020/vattenfall-fordjupar-samarbetet-om-sma-modulara-reaktorer-i-estland

Hälsningar Jan Ivarson, politiskt obunden”


Ingen har väl glömt Maud Olofssons som godkände Vattenfalls svindlande Nuon affär under februari 2009, för 89 miljarder netto. En drömaffär som snart blev en skräckaffär, när värdet sjönk som en sten.
Miljöpartiets rabiata inställning både till klimatet och kärleken till ensamkommande afghaner är gränslös. Konsekvensanalyser biter inte på fanatiker.

Företagare varnar för el kris, megainvesteringar uteblir. Tyvärr inte svamlet från ministrarna Damberg och Ygeman.

https://www.svd.se/ygeman-elen-och-lognerna

https://www.fplus.se/elkrisen-20-slar-till-nu-pratar-vi-om-megainvesteringar-som-inte-kan-sjosattas/a/gW3B11?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=fplus_morgonk

https://www.fplus.se/ygemans-krisplan-for-elnatet-nara-kollaps-extraordinart-krislage/a/70bVVB

Bildresultat för vindkraft

3 tankar kring ”Olika sätt att bli fossilfri

  1. En förhärdad yngling på 70 år undrar stillsamt om det är så många åldringar som dött med covid 19 kan jag få en liten pensionshöjning nu? Den skulle komma väl till pass. man vet ju inte hur länge man kan hänga i och hålla kropp och själ som en enda sammanhållen enhet.

    1. En yngling på 70 år har mycket låg prioritet i den humanitära stormakten, som nog förväntar sig solidaritet med att lämna jordelivet, så godhetsapostlarna kan ta in fler utan försörjningsförmåga. Det är vänsterns moderna solidaritet. Att denna befolkningsökning kräver mer el är inget som fäster på klimatalarmisterna.

Kommentarer är stängda.