”Nu pågår den största masshysterin någonsin”

För läsare som inte hunnit ta del av denna debattartikel från Expressen kommer här en repris. Den har också återgivits på Jenny Pipers blogg den 3 december.

En klok läkare Sven Roman skriver om pågående masshysterin.

DEBATT. Sverige dödstal stiger, om än långsammare än i våras. Medias larmande har ökat och riskerar att eskalera. Statistik från Our world in data visar att Sverige har haft den högsta underdödligheten i Europa denna höst, men utifrån SCB:s senaste siffror ser det ut att bli en viss överdödlighet från mitten av november. Förhoppningsvis blir den marginell och kortvarig. Det är viktigt att vi fortsätter följa rekommendationerna.

Situationen är ansträngd, men ingen region är försatt i katastrofläge. Vi måste också komma ihåg att SARS-CoV-2 är ett luftvägsvirus som i många avseenden liknar vanliga influensavirus. Att det kommer en ny våg nu är normalt, under vinterhalvåret gynnas spridningen av luftvägsvirus.

Bör klassas som svår influensa 

Coronas dödlighet är också likartad en influensa. En av världens främsta forskare, epidemiologen Johan Ioannidis, har bedömt infektionsdödligheten, IFR, för covid-19. WHO delar hans uppfattning. Ioannidis anser att IFR globalt är 0,15-0,20 procent. Vid en vanlig influensa är IFR omkring 0,1 procent, vid en svår influensa 0,2-0,3 procent. Vid covid-19 får fler intensivvård och långtidssymtom och den bör därför klassas som en svår influensa.

Sveriges Folkhälsomyndighet och politiker har i det stora hela hanterat pandemin klokt. Den övriga världen har dessvärre agerat i panik. När bilderna från intensivvården i italienska Lombardiet kablades ut i våras blev vi alla förfärade. 

Olyckligt att amygdala fick bestämma

Dessvärre lät politikerna i större delen av världen amygdala, den uråldriga delen av hjärnan som reagerar när vi utsätts för omedelbar fara, stå för beslutsfattandet. Det är lämpligt när vi står inför björnen eller vargen, men amygdala är mindre bra på att hantera mer komplexa problem. Då behövs pannloben, men liksom för tonåringar var kontakten med den delen av hjärnan bristfällig. 

Det tragiska är att boten sannolikt blir värre än soten. Mycket, mycket värre.

Reaktionen på scenerna som utspelade sig på sjukhusen i Lombardiet tillsammans med modelleringar om tiofaldigt högre antal döda än vad det blev medförde att mänskligheten drabbades av den kanske största masshysterin någonsin. Inom loppet av två veckor spred sig oron, som också har en förmåga att bli epidemisk, till i stort sett alla europeiska länder. Lockdown infördes. Världen iscensatte den kraftfullaste nedstängningen av samhället sedan andra världskriget, i förhoppningen om att det skulle minska dödligheten. 

Sekundära effekterna är värre

Det tragiska är att amygdalas beslut sannolikt kommer att medföra att boten blir värre än soten. Mycket, mycket värre.

De sekundära effekterna av nedstängningen kommer att få konsekvenser i decennier. De drakoniska åtgärderna riskerar att medföra att miljontals barn i fattiga länder inte får vaccinationer och behandling mot malaria; att miljontals människor i fattiga länder dör av tuberkulos för att det saknas resurser att ställa diagnosen; att miljontals människor i fattiga länder svälter ihjäl på grund av den ekonomiska recessionen; att miljontals människor dör på grund av utebliven vård för hjärtkärlsjukdom, stroke och cancer; att hundratals miljoner barns framtid försämras avsevärt av utebliven skolgång.

https://e0e7287b6b751460633626f329ea38ca.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Ett stort misstag

Nedstängningen medför isolering och världsekonomisk nedgång som sannolikt ökar psykisk ohälsa, missbruk, misshandel, arbetslöshet och oroligheter.

Jag hoppas innerligt att skadorna inte ska bli för stora och att mänskligheten kan lära sig av detta fatala misstag. En klen tröst är att Sverige inte kommer att drabbas värst av dessa sekundära effekter, men de kommer att vara kännbara även för oss. Vi lever dock i ett av världens mest jämlika och jämställda länder med ett mycket starkt socialt skyddsnät. De flesta länder har det inte lika bra förspänt.

Av Sven Román Överläkare, specialist i barn- och ungdomspsykiatri 

LÄS MER: Covid-läkarens vädjan: Släpp prestigen och rädda liv, Tegnell

LÄS MER: Forskare: Sätt in D-vitamin för att mildra pandemin

LÄS MER: En expertmyndighet som vilseleder folket är livsfarlig

Källa: https://www.expressen.se/debatt/nu-pagar-den-storsta-masshysterin-nagonsin

————————————————————————————

Tyvärr är det som vanligt i systemmedia. Symptombeskrivningar är nu accepterade både om coronan och den stigande brottsligheten, men ingen skribent vågar nämna grundorsaken till coronans framtvingade lock down åtgärder av politiker. De går snällt i den globala finansmaffians led. Där stödpaket med lån är en gigantisk omfördelning av nutida och framtida skattepengar till de rikaste av de rika.

Coronan kom mycket lägligt, när allt fler av EU:s medborgare insåg att majoriteten flyktingar saknade asylskäl och önskade ett bättre liv i främst norra Europas välfärdssystem. Medelklassen skall tuktas och småföretagare slås ut, det breddar vägen till The Great Reset, som också är medel för en ny ordning i världen.

PS. ”Jag fick rätt!” mejlade Olle Ljungbeck och bifogade Tegnells erkännande om coronans starka smittspridning i landet. https://samnytt.se/invandrare-orsaken-till-sveriges-hoga-coronadod-enligt-tegnell/ Ds.

2 tankar kring ””Nu pågår den största masshysterin någonsin”

  1. Nisses länk: VÄRLDSNYHET – PCR-test är ogiltigt
    ”I denna mycket viktiga video intervjuas Ulf Bittner, som varit med förut, men också Björn Hammarskjöld, Assisterad Professor vid Strömstad Akademi.”
    Men PCR test är giltigt för mammons tjänare.

Kommentarer är stängda.