Forskare; politiker vill tysta oss!

Äntligen skall BRÅ nu (om än mycket motvilligt) kartlägga etnicitet beträffande de eskalerande rånens gärningsmän!
Men BRÅ- utredaren Maria von Bredow förkunnar att BRÅ även skall synliggöra fler faktorer än hemvist bakom brottsligheten och påpekar att ”anmälningsbenägenheten” kan snedvrida resultatet. Åt höger eller vänster, förklarar hon inte. BRÅ är tydligen livrädd för att utanförskapet och den socio/ekonomiska utsattheten skall trängas ut av andra faktorer som kan rubba det lika värdet och vänsterns bidrags-regn över förorten.

Hur det kommer att gå finns många frågetecken kring inte minst med tanke på hur forskare i Linköping behandlats efter rapporten i fjol ”Går det att lita på Brå?”

I slutet av detta inlägg från 2019 finns information om Brå rapporten, som jag med stolthet skrev om.

Här får Ni reda på vad som hände sen;

Ansvarig för Brå rapporten var Stefan Holgersson, som är forskare, professor, polis och visselblåsare. Medarbetare var Ossian Grahn forskningsassistent och jurist och Malin Wieslander, universitetslektor.

Då svaret blev nej, det går inte att lita på BRÅ, så blev det ett riktigt hallå.
Forskarna kom fram till att myndigheten i vissa fall snedvrider känslig information och anpassar resultaten efter beställarens (regeringens) önskemål.

En tjänsteman avslöjade att justitiedepartementet hade kontaktat universitetet och krävt att rapporten skulle dras tillbaka.
Inte förvånande eftersom BRÅ ligger under justitiedepartementet, som de sedan skall granska.

Studien bygger bland annat på ett 40-tal anonyma källor, tidigare och nuvarande anställda på BRÅ. Dessa interjuver krävde universitetet att få ut efter att en ”person” krävt det, men forskarna vägrade att bryta utlovad tystnadsplikt, medan universitetets jurister påstod att det var en allmän, offentlig handling.

Då bröt helvetet lös med påtryckningar, sanktioner, trakasserier och mobbing i den högre skolan och sparken för forskarassistent Grahn som deltagit i studien. Enligt en psykolog så använde universitetet metoder som bryter ner personer psykiskt. Alla tre forskarna har varit sjukskrivna i omgångar.

Kammarrätten ansåg inte att rapporten var en offentlig handling, då BRÅ-rapporten endast hade publicerats i en av universitetets rapportserier, men själva arbetet hade utförts utanför deras anställning på universitetet.

Universitetet gav sig inte utan har tillsatt en utredning för att ta reda på om god forskningssed hade följts, men forskarna slog tillbaka med en nytryckt skrift ”Blåklockor i Värmland” där de riktar skarp kritik mot universitetet. I skriftens förord skriver Academic Rights Watch (ARW; som är en stiftelse som bevakar den akademiska friheten) att det författarna upplevt är akademisk misshandel, oavsett vilket syfte ledningen haft.

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1502501/FULLTEXT01.pdf

Orsaken är den socialdemokratiska rörelsens skicklighet till infiltration i samhällets statliga verk, myndigheter och högre utbildning.

Universitetens rektorer och styrelser väljs av regeringen.

Deras ministrar behöver bara ha partibok utan ett enda högskolepoäng. Chef för BRÅ är sedan januari i år Karin Schwarz, som redan har utmärkt sig i vänskapskorruption med andra höga polischefer i Stockholm, som roffat åt sig centrala paradvåningar från en polisstiftelse i vars stadgar det står att lägenheterna skall tillfalla poliser som utfört hjältemod eller skadads i tjänst.
Kanske är vänskapskorruption hjältedåd i deras värld? https://www.expressen.se/ledare/det-stinker-om-de-hoga-polisernas-paradvaningar/

”Grundlösa påståenden” är universitetsdirektören Kent Walterssons svar till forskarna och han förnekar självfallet att justitiedepartementet skulle ha hört av sig. Han fortsätter med de gamla vanliga flosklerna från de som ljuger efter att ha gjort fel;

”Man måste vara ödmjuk i detta. Det är klart det finns saker för alla inblandade som vi kan förbättra. Men det har inte funnits någon avsikt att djävlas med forskarna.”

Den viktigaste förbättringen för att forskningen skall stå fri från politiker, är att regeringen fråntas utnämningsrätten till dess rektorer och styrelser. Men ingen rektor eller styrelsemedlem biter väl den hand som föder dem.

I Expressen skrev forskarna att det är starka krafter som vill stoppa besvärande resultat.
https://www.expressen.se/debatt/starka-krafter-verkar-mot-vart-avslojande-om-bra/

Relaterad källa: Östgöta Correspondenten den 24 november 2020.

PS. Blåklockor i Värmland är utrotningshotade och vägkanten brukar vara sista anhalten….DS.